ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Legend Car: Land Rover Series 1 (1848-1958)

legend-car-land-rover-series-1-1848-1958-618839

Φώτης Ραΐσης

Η εταιρεία Land Rover αποτελεί το τμήμα κατασκευής τετρακίνητων οχημάτων της Rover.

Η τελευταία μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου εδραίωσε την εικόνα της στην αγορά με την παρουσία μεσαίου μεγέθους, ποιοτικών, επιβατικών αυτοκινήτων. Κάπου εκεί ξεκινά και η ιστορία της Land Rover ως αποτέλεσμα μίας τυχαίας διαπίστωσης δύο αδελφών.

Ο Maurice Wilks ήταν τεχνικός διευθυντής της Rover ενώ ο αδελφός του Spencer ήταν διευθύνων σύμβουλος. Στη φάρμα τους είχαν ένα Jeep το οποίο δεν ήταν και στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο δεύτερος ρώτησε τον πρώτο τι θα κάνουν για να εξασφαλίσουν την απροβλημάτιστη μετακίνηση τους στα χωράφια, ο Maurice του απάντησε: «Αγόρασε ένα καινούριο Jeep. Άλλωστε δεν υπάρχει και τίποτα άλλο για να επιλέξεις». Αυτή η διαπίστωση προβλημάτισε και τους δύο άντρες και η απόφαση της κατασκευής ενός ελαφρού τετρακίνητου οχήματος που θα δανειζόταν σχεδιαστικά και κατασκευαστικά στοιχεία από το Jeep αλλά θα έφερε το όνομα της Rover, δεν άργησε να έρθει.

Το πρώτο πρωτότυπο ονομάστηκε Land Rover και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1947. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου συμφωνήθηκε μεταξύ των στελεχών της εταιρείας να προχωρήσει η μαζική παραγωγή του νέου μοντέλου και τον Απρίλιο του 1948 παρουσιάστηκε και επίσημα η τελική εκδοχή, στην έκθεση αυτοκινήτων του Άμστερνταμ. Το πρώτο Land Rover διέθετε μόνιμη τετρακίνηση, μαλακή οροφή και προαιρετικά προσφερόταν με αφαιρούμενες πόρτες που αργότερα κόσμησαν το βασικό εξοπλισμό. Ο κινητήρας ήταν 1,6 λίτρων και προερχόταν από το επιβατικό μοντέλο Rover P3 60 και συνοδευόταν από τετρακίνητο κιβώτιο σχέσεων με επιλογέα υποπολαπλασιασμού των σχέσεων (κοντές- μακριές). Το 1949 παρουσιάστηκαν και άλλες εκδόσεις του οχήματος μία από τις οποίες διέθετε σταθερή οροφή και μεγαλύτερους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (μακρύτερη έκδοση 7 θέσεων station wagon). Άλλη έκδοση προσέφερε μία σκληρή οροφή στο ανοιχτό μοντέλο που όμως μπορούσε να αφαιρεθεί όταν ο οδηγός το επιθυμούσε. Συνολικά, μέχρι το 1958 – πρώτη δεκαετία – είχαν κατασκευαστεί 200.000 Land Rover σειράς 1.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο