EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη με τον Σπύρο Πανόπουλο: Ο άνθρωπος πίσω από το ελληνικό ultracar των 3.000 ίππων

synentefxi-me-ton-spyro-panopoulo-o-anthropos-piso-apo-to-elliniko-ultracar-ton-3-000-ippon-570289

 Δεν υπάρχουν μοντέλα των Ferrari, McLaren και Lamborghini με ισχύ άνω των 1.000 ίππων. Ακόμη και τα ταχύτερα hypercars, όπως η Bugatti, φτάνουν περίπου τους 1.600 ίππους. Έτσι, ακούγοντας τις φήμες για ένα  ελληνικό hypercar 3.000 ίππων, αρχικά κρατήσαμε μικρό καλάθι. Μέχρι τη στιγμή που μάθαμε ότι θα φέρει το όνομα του Σπύρου Πανόπουλου, του ανθρώπου που, μαζί με την ομάδα του, έχει πολυετή εμπειρία στην «βαριά» βελτίωση αυτοκινήτων και στην κατασκευή εξαρτημάτων υψηλής αντοχής.

Με πολλά αυτοκινητικά επιτεύγματα, όπως το παγκόσμιο ρεκόρ ιπποδύναμης ανά κυβικά εκατοστά χωρητικότητας (1.550 ίπποι ανά 1.000 κ.εκ.) και το αντίστοιχο ρεκόρ για το «400άρι» στα Mitsubishi Evo (το οποίο αποδίδει 2.880 ίππους από έναν -δικιάς του σχεδίασης και κατασκευής-  τετρακύλινδρο κινητήρα 1.788 κυβικών), το πρώτο αυτοκίνητο της Spyros Panopoulos Automotive, το CHAOS, είναι έτοιμο να σημειώσει νέα ρεκόρ και να ανταγωνιστεί τον «αφρό» της αυτοκινητοβιομηχανίας. Δέκα κύλινδροι, 3.000 ίπποι, 12.000 στροφές ανά λεπτό και τιμή περίπου 5.500.000€ : Οι αριθμοί που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα για το CHAOS, προκαλούν ίλιγγο.

Κύριε Πανόπουλε, κατ΄ αρχάς συγχαρητήρια για το νέο σας  project. Έχετε δηλώσει ότι το CHAOS θα είναι 100% ελληνικό, «μέχρι και την τελευταία βίδα». Το ίδιο θα ισχύει και για το λογισμικό ή/και τα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδηγού που θα εγκατασταθούν στο αυτοκίνητο; Τι μπορούμε να περιμένουμε από το CHAOS όσον αφορά στα συστήματα Launch Control και Torque Vectoring;

Το λογισμικό και ο εγκέφαλος είναι δικιάς μας κατασκευής και ανάπτυξης. Η πλατφόρμα περιέχει όλα τα συστήματα υποβοήθησης: Traction Control, Launch Control, Anti Lag, Flat Shift, διπλούς χάρτες και Wastegate Strategy Map ανάλογα την ταχύτητα, την πρόσφυση και τα φορτία. Έχει Motorola processor, και 28 ψηφιακές εισόδους και 10 αναλογικές εισόδους,  με 2πλο can bus. Όλη η ανάπτυξη του συστήματος επαυξημένης πραγματικότητας έγινε από εμάς, από το software low level, μέχρι την απεικόνιση.

Ποσοστιαία, τι μέρος του αυτοκινήτου έχει παραχθεί με τρισδιάστατη εκτύπωση;

Το αυτοκίνητο αποτελείται από σύνθετα υλικά (Zylon – Carbon – Kevlar). Είναι ένα monocoque από zylon που πάνω του ενσωματώνονται τα υπόλοιπα κομμάτια. Τα υπόλοιπα μηχανικά μέρη όπως τα άκρα, τα ψαλίδια, τα φρένα -και γενικότερα το σύστημα πέδησης- είναι όλα εκτυπωμένα είτε από τιτάνιο, είτε από μαγνήσιο και κάποια λίγα εξαρτήματα από H13 ατσάλι σκληρότητας εργαλείων.  Η 3D εκτύπωση έγινε με τον τρόπο της «αναδιάπλασης», μια μέθοδο όπου το σχήμα πλέον βγαίνει από ένα σύνολο αποτελεσμάτων και ρουτινών με σκοπό την αφαίρεση της μάζας που δεν χρειάζεται και την παραπάνω αντοχή από την κλασική μορφή μάζας.

Ποια είναι η διαδικασία για να πάρει το CHAOS έγκριση τύπου και να μπορέσει να οδηγηθεί σε δημόσιους δρόμους;  Θα παραχθούν αυτοκίνητα για crash-test ή αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσω ψηφιακών προσομοιώσεων;

Η διαδικασία έχει ως εξής: Υπάρχει μια αρχική δομή πάνω στην οποία πρέπει να στηθεί το κάθε όχημα παραγωγής. Βασιζόμενοι σε μια βιβλιογραφία με συγκεκριμένα διαμετρήματα, διαστάσεις/ύψη και ποιότητα ανταλλακτικών, η κατασκευή πρέπει να τηρεί τα πρότυπα ISO. Εφόσον συναρμολογηθούν σύμφωνα με την «βιβλιογραφία», πρέπει να ελεγχθούν σε κέντρο πιστοποίησης και ελέγχου. To crash test αυτοκινήτων μέχρι 50 κομμάτια παραγωγής αρκεί να έχει γίνει σε ψηφιακή προσομοίωση. Από 50 κομμάτια και πάνω πρέπει να γίνει στην πραγματικότητα.

Το εσωτερικό δεν θα έχει κουμπιά και διακόπτες, αλλά οι λειτουργίες και οι ρυθμίσεις θα ελέγχονται με χειρονομίες του οδηγού. Ο επιλογέας ταχυτήτων θα είναι ψηφιακός (ο οδηγός επιλέγει από μία οθόνη τα P-R-N-D); Το σύστημα ελέγχου χειρονομιών θα υποβοηθείται από κάποιο σύστημα φωνητικών εντολών;

Η επαυξημένη πραγματικότητα επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη, με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο συνδυασμός της κάμερας με το σύστημα GPS ενός κινητού τηλεφώνου ή του ίδιου του αυτοκίνητου, επιτρέπουν την προβολή επιπλέον πληροφοριών για ένα γεωγραφικό σημείο, διαμορφώνοντας ένα επαυξημένο –πληροφοριακά- τελικό αποτέλεσμα.

Παρέχονται πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν τη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και κατευθύνεται το αυτοκίνητο. Οι προβολές δεδομένων μπορεί να πραγματοποιούνται και από ειδικά γυαλιά προβολής. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει επαυξημένη πραγματικότητα μόνο σε απεικόνιση και όχι διαδραστική μπορεί να χειρίζεται το αυτοκίνητο σαν ένα απλό αυτόματο αυτοκίνητο με τις επιλογές P-R-N-D και Μanual, όπου θα έχει στο τιμόνι τις ταχύτητες. Στην κεντρική κονσόλα θα υπάρχουν κουμπιά, όπως ο επιλογέας προγραμμάτων χαρτογράφησης και απενεργοποίησης ή ενεργοποίησης συστημάτων βοήθειας.  Φωνητικές εντολές θα υπάρχουν και στις 2 περιπτώσεις μόνο που στην δεύτερη θα είναι μόνο για χρήση λειτουργίας φορητών συσκευών και Μultimedia.

Οι Εxtreme Τuners έχουν παράδοση στην επίτευξη νέων ρεκόρ. Το CHAOS στοχεύει σε κάποιο ρεκόρ αυτοκινήτου παραγωγής (μέγιστη ταχύτητα, επιτάχυνση, ρεκόρ σε συγκεκριμένη πίστα, κλπ);

Το CHAOS θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις, ώστε στην πρώτη να είναι ένα αυτοκίνητο πιο προσιτό και με μικρότερο φάσμα λειτουργίας, μικρότερα τούρμπο και χαμηλότερη κλιμάκωση των σχέσεων ταχυτήτων μέχρι τα 420 km/h (περίπου), ώστε να είναι δυνατόν να «μπει» σε πίστα ταχύτητας και γυρολογίου και να μπορεί να επιταχύνει εξίσου γρήγορα όταν βρεθεί σε κλειστές στροφές ή σε κομμάτια που απαιτούν πολλές και γρήγορες αλλαγές. Αυτή η έκδοση θα δοκιμαστεί στο Nürburgring.

Η δεύτερη έκδοση θα έχει το μοτέρ των 3.000 ίππων με μεγαλύτερα τούρμπο, καλύτερο μοτέρ, μακρύτερη κλιμάκωση σχέσεων και μικρά αεροδυναμικά βοηθήματα στο πλαίσιο του αμαξώματος και θα έχει ως σκοπό των απόλυτο χρόνο σε ευθεία. Ο βασικός στόχος μας είναι να περάσουμε το ρεκόρ τελικής ταχύτητας των 490,484 km/h της Bugatti. Έχουμε έρθει ήδη σε επαφές και πιθανόν σε συνεργασία με την Red Bull, για να κάνουμε την προσπάθεια μας σε πίστα της Γερμανίας.

Πόσες εργατοώρες χρειάζεται η παραγωγή του κάθε αυτοκινήτου;

Με την δυναμικότητα που έχουμε ως τώρα, μας πήρε σχεδόν δύο χρόνια για να φτάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε και για να «βγει» το πρωτότυπο. Η εξέλιξη έγινε πολύ γρήγορα, με δεδομένο το μέγεθος του εγχειρήματος. Βασιστήκαμε στην 20ετή εμπειρία μας ως Extreme Tuners, αλλά και στο απίστευτες δυνατότητες και το πάθος των Ελλήνων της ομάδας μας. Δεν διστάζω να πω ότι μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού «στημένες» και με πολύ μεγαλύτερη υποδομή και δυναμικότητα από τη δική μας, χρειάζονται περίπου 4 χρόνια για να βγάλουν ένα καινούριο μοντέλο. Με μια σοβαρή επένδυση ή χρηματοδότηση και εφόσον τυποποιηθεί, θα μπορούμε να κατασκευάζουμε περίπου 5 οχήματα το χρόνο. Όσο μεγαλώνει η επένδυση θα μπορούμε να μιλάμε για 10-50 κομμάτια ετησίως.

Με δεδομένο ότι το CHAOS ανταγωνίζεται κυρίως  Γάλλους και Σουηδούς low volume κατασκευαστές (Bugatti, Koeningsegg), ποιο είναι η τάξη μεγέθους της τιμής αγοράς;

Χωρίς καμία δέσμευση και εφόσον τελειοποιηθεί 100% ώστε να έχουμε ένα πραγματικό κοστολόγιο σε εργατοώρες, υλικά και μέρος της επένδυσης, το CHAOS θα ξεπερνάει τα 5.500.000€.

Ποιο είναι το κόστος της επένδυσης για την μελέτη και την κατασκευή του αυτοκινήτου; Η αρχική παραγωγή 2 μοντέλων ετησίως θα είναι επικερδής;

Το CHAOS ξεκίνησε μέσα από την Extreme Tuners, που είχε την υποδομή και κάποιο προσωπικό, ώστε να δραστηριοποιείται παράλληλα και σε αυτό το project. Επιπλέον, έγινε μια επένδυση της τάξεως των 1.200.000€ για πρόσθετη υποδομή στα σύνθετα υλικά και σε πιο εξειδικευμένα μηχανήματα. Ωστόσο, η τεχνογνωσία των 21 ετών δεν μπορεί να κοστολογηθεί και να μετακυλιθεί στο κόστος του κάθε αυτοκινήτου. Εάν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε η Extreme Tuners, η αρχή με την βασική υποδομή απαιτεί περίπου 6.300.000€ για να παραχθεί ένα κομμάτι από «λευκό χαρτί». Για να μιλάμε με αριθμούς, μια «σωστή» παραγωγή χωρίς ελλείψεις χρειάζεται 45-50 εκατομμύρια ευρώ. Στην παραγωγή αυτή θα μπορούμε να γίνουμε και κέντρο έρευνας και τεχνολογίας για εφαρμογές των τεχνολογιών μας και  σε άλλους κλάδους, εκτός από αυτόν των αυτοκινήτων.

Στο παρελθόν είχατε ασχοληθεί αρκετά με την βελτίωση των 10κύλινδρων Lamborghini. Η αρχιτεκτονική του κινητήρα που θα κατασκευάσετε θα είναι όμοια του V10 της Lamborghini; Για παράδειγμα, η περιεχόμενη γωνία θα είναι 90 μοιρών;

Επιλέξαμε να σχεδιάσουμε το μοτέρ διάταξης V με 90 μοίρες περιερχόμενη γωνία, για τον λόγο ότι σε αυτές τις μοίρες το «ζύγισμα» των κινούμενων μερών πλησιάζει το τέλειο. Τα περισσότερα μοτέρ της Formula 1 είναι επίσης σε αυτή την διάταξη. Είναι ό,τι καλύτερο για τον ομαλότερο συντονισμό σε υψηλούς ρυθμούς περιστροφής στον στροφαλοφόρο άξονα.

Η επιλογή των 10κύλινδρων επίσης δεν έγινε τυχαία, καθώς όσους περισσότερους κυλίνδρους διαθέτει ο κινητήρας τόσο λιγότερο φορτίο μοιράζεται σε κάθε κύλινδρο. Το σύνολο V10 υπερκαλύπτει τους 3.000 ίππους, δηλαδή τους 300 ίππους ανά κύλινδρο. Ήδη σαν peak έχουμε το παράδειγμα του αγωνιστικού μας Mitsubishi Evo, με 700 ίππους ανά κύλινδρο. Το safety zone μας είναι στους 400 ίππους ανά κύλινδρο και 27m/sec γραμμική επιτάχυνση.

Δεν επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα V12 για τον λόγο ότι οι 2 παραπάνω κύλινδροι δεν χρειάζονται για ζώνη ασφαλείας και ειδικής ιπποδύναμης ανά κυβικό εκατοστό και επί τις ποσοστιαίας αποδοτικότητας. Αντίθετα, θα δημιουργούσε προβλήματα λόγω περιττού βάρους, περισσότερων  κινουμένων μερών αλλά και της τριβής αυτών εσωτερικά.

Η έκδοση των 2.000 ίππων θα είναι στην ουσία μία “detuned” έκδοση του κορυφαίου CHAOS των 3.000 ίππων; Εκτός της ισχύος, τι άλλες αλλαγές υπάρχουν μεταξύ των δύο εκδόσεων;

Είναι ακριβώς το ίδιο μοτέρ σαν γεωμετρία, απλά η έκδοση των 3.000 ίππων εφοδιάζεται με 3d printed πιστόνια κεραμικά και 3D printed μπιέλες από σύνθετα υλικά (carbon – zylon), ενώ το σχέδιο του στροφάλου είναι διαφορετικό. Επίσης, έχει και μεγαλύτερα τούρμπο 72 χιλιοστών. Στην «μικρή» έκδοση των 2.000 ίππων, τα πιστόνια και οι μπιέλες τυπώνονται τρισδιάστατα από τιτάνιο και τα τούρμπο θα είναι 67 χιλιοστών.

Μεγάλες εταιρείες μικρού όγκου παραγωγής (όπως η Koeningsegg) αρνούνται να δώσουν τα αυτοκίνητα τους σε δημοσιογραφικές δοκιμές, αλλά αντίθετα κάνουν δικές τους εκδηλώσεις για την παρουσίαση των μοντέλων τους. Ποια πολιτική θα ακολουθήσετε στο συγκεκριμένο θέμα;

Φυσικά και τα αυτοκίνητα μας θα μπορούν να δοκιμαστούν από δημοσιογράφους για την εγκυρότητα και την αντικειμενικότητα προς τον καταναλωτή. Πάντα με τον αντίστοιχο σεβασμό και την ικανότητα αυτών, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως.

Στον «στόλο» σας, εκτός από βελτιωμένα supercars, υπάρχει και ένα ηλεκτροκίνητο Tesla Model S. Ποια είναι η άποψη σας για την ηλεκτροκίνηση;  Υπάρχει κάποιο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο στο μακροπρόθεσμο πλάνο της Spyros Panopoulos Automotive;

Πολύ σωστά, δοκίμασα τα αμιγώς ηλεκτρικά. Είναι το δεύτερο Τesla που είχα στην κατοχή μου, μιας και μέχρι στιγμής είναι το «γρήγορο» ηλεκτρικό όχημα παραγωγής, ένα P100D+. Θα έλεγα ότι περισσότερο με εντυπωσίασε η εργονομία, η επικοινωνία με το περιβάλλον και το χρήστη, πράγμα που εν μέρει υιοθέτησα και στο δικό μου αυτοκίνητο.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σχέδια κατασκευής ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θέλουμε να εξαντλήσουμε την δυναμικότητα της θερμικής καύσης. Η τάση πάει προς τα εκεί όμως (προς τα ηλεκτροκίνητα οχήματα), ή «την πάνε». Δεν έχει σημασία, καθώς η αποδοτικότητα ενός καλοφτιαγμένου θερμικού μοτέρ δεν θα ξεπεραστεί σχεδόν ποτέ από την ηλεκτροκίνηση. Τουλάχιστον με τις υπάρχουσες τεχνολογίες στις μπαταρίες και αποδοτικότητα αυτών, το «ρεύμα» θα μείνει πολύ πίσω στον πίνακα των απόλυτων επιδόσεων.

Το μακρινό μέλλον δεν το βλέπω ηλεκτρικό, όχι. Μόλις η τάση των ηλεκτροκίνητων επικρατήσει, τότε ο κόσμος θα συνειδητοποιήσει ότι η παραγωγή ενός αμιγούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι περισσότερο ζημιογόνα για το περιβάλλον, από ένα αυτοκίνητο νέας τεχνολογίας με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Το μακρινό μέλλον το βλέπω υβριδικό. Θα υπάρχει ένα μοτέρ θερμικό και παράλληλα ένα μοτέρ ρεύματος. Ίσως αυτό είναι το επόμενο μας βήμα μόλις επιτύχουμε τον στόχο μας και εξαντλήσουμε την θερμική απόδοση.

Όσον αφορά τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, πιστεύω ότι στο μέλλον θα κινούνται με carbon neutral καύσιμα, δηλαδή καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον, όπου κατά την καύση τους δεν απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα. Το επόμενό μας μοτέρ ίσως βασιστεί σε αυτήν την τεχνολογία, μιας και έχουμε ξεκινήσει την μελέτη.

Θα παραχθούν αυτοκίνητα με προδιαγραφές κυκλοφορίας για τους Αμερικάνικους δρόμους, ή δεξιοτίμονα αυτοκίνητα;

Στην Αμερική, τα μέτρα και οι προδιαγραφές για την κυκλοφορία ενός τέτοιου οχήματος μικρής παραγωγής, είναι πολύ πιο ελαστικά. Το να γίνει δεξιοτίμονο φυσικά και μπορεί να γίνει, είναι πολύ εύκολο.

Γιατί το όνομα CHAOS;

Το ονόμασα έτσι για πολλούς λόγους, πατριωτικούς, μυθολογικούς και αναφορικούς.

Αναλυτικά:

«ἤτοι μὲν πρώτιστα Χάος γένετ᾽·»

Το χάος κατά την μυθολογία είναι η αρχή των πάντων, είναι κάτι που προϋπήρχε των θεών. Στη Θεογονία του Ησίοδου, το Χάος, μαζί με την Γαία και τον Έρω αποτέλεσαν την πρωταρχική τριάδα απ’ την οποία γεννήθηκαν οι θεοί της ελληνικής μυθολογίας.

Μεταφορικά, στην ελληνική γλώσσα η λέξη χάος χρησιμοποιείται όταν θέλουμε να υποδηλώσουμε μια τεράστια διάφορα, μια μεγάλη απόστασή, αυτή η απόστασή ακριβώς είναι η αποτύπωση των απόλυτων επιδόσεων έναντι του ανταγωνισμού. Είναι η πιο εύστοχη ελληνική λέξη, ενδεικτική της πραγματικότητας που θα ακολουθήσει.

Και το βασικότερο, από πατριωτικής πλευράς, είναι η γέννηση ενός αμιγώς ελληνικού υπεραυτοκίνητου, το λέω με μεγάλη περηφάνια για την χώρα μας και τα άξια παιδιά της, που θα κοιτάνε στα μάτια τον ανταγωνισμό. Μια υπερπροσπάθεια που μόνο από ελληνικής καταγωγής ανθρώπους είναι μπορεί γίνει να πραγματικότητα τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά. Μια μικρή ομάδα ατόμων είναι ικανή να κάνει μεγάλα πράγματα στο το κομμάτι του automotive και performance για την Ελλάδα.

Μακάρι αυτή να είναι αρχή να γυρίσουν όλα τα ελληνόπουλα πίσω στην χώρα τους. Η μεγαλύτερη χαρά μου θα ήταν αυτή. Είχα και έχω προτάσεις να κατασκευάσω το CHAOS στο εξωτερικό ή να το πουλήσω ή να γίνω ένας πολύ ακριβοπληρωμένος υπάλληλος εξωτερικού με αρκετά δελεαστικά κίνητρα και χωρίς το άγχος της παραγωγής και της καθημερινότητας. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω, ελπίζω το κράτος όμως να βοηθήσει όπως μπορεί, ώστε να μπούμε στον παγκόσμιο χάρτη της αυτοκίνησης σαν πρότυπο και σημείο αναφοράς.

Gepostet von Spyros Panopoulos Automotive am Dienstag, 21. April 2020

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο