EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πωλήσεις Lamborghini: Κρίση; Ποια κρίση;

poliseis-lamborghini-krisi-poia-krisi-619812

Του Πάνου Ντάνου

Όχι, οι πωλήσεις των supercars δεν είναι «βαρόμετρο», πρωτίστως διότι αποτελούν μια ξέχωρη αγορά που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες, και, υπό αυτή την έννοια, ο τίτλος είναι τόσο δα υπερβολικός.

Παρ’ όλα αυτά, όπως και να το κάνουμε, το γεγονός ότι η Lamborghini «ξεπούλησε» ήδη από τα μέσα του έτους, σχεδόν την παραγωγή ολόκληρης της χρονιάς, πέρα από μια εντυπωσιακή επίδοση είναι και μια ένδειξη «κανονικότητας» (αν και αυτή η λέξη μαζί με τα παράγωγά της θα έπρεπε να καούν στον καιάδα του Μπαμπινιώτη). Και πριν προλάβουν όλοι να μιλήσουν για «καταπιεσμένες» πωλήσεις λόγω Covid, να υπενθυμίσουμε ότι το «πανδημικό» 2020, υπήρξε η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία της, παρά το δίμηνο shutdown της παραγωγής.

Όλα αυτά δε, μαζί με την αύξηση κατά 25% στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, συμβαίνουν σε ένα περιβάλλόν που «εξηλεκτρίζεται», με τον Stephan Winkelmann, πρώην επικεφαλής της Buggati και νυν πρόεδρο και CEO της Lamborghini να δηλώνει ότι η εταιρία δεν είναι αυτή που θα κάνει την «πρώτη κίνηση».

Όντως, η Lamborghini δεν έχει κανένα λόγο να βιαστεί. Ούσα μέλος του πανίσχυρου ομίλου VW με την αξιοσημείωτη ηλεκτρική τεχνογνωσία, επενδύει το ποσό ρεκόρ των 1,5 δις ευρώ για να προσφέρει PHEV εκδόσεις όλων των αυτοκινήτων της έως το 2024, ενώ έχει σκοπό να παρουσιάσει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο το δεύτερο μισό της δεκαετίας. Ή αλλιώς, με την ησυχία της. Ο Winkelmann μας λέει ότι «Στον εξηλεκτρισμό, πρέπει να επιλέξουμε την κατάλληλη στιγμή». Και αυτή, θα είναι όταν οι πελάτες σταματήσουν να ψωνίζουν θερμικές Aventador και Urus, συμπληρώνουμε εμείς.

Πάντως, ο καρπός των κόπων της Lamborghini σε επίπεδο πωλήσεων, δεν ήταν μόνο τα αυξημένα κέρδη, αλλά και το τέλος των συζητήσεων σχετικά με την εκποίηση της εταιρίας, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Winkelmann, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης του ομίλου VW στην εκπνοή του προηγούμενου έτους. Μάλιστα, η αρχική προσφορά των 7,5 δις ευρώ του επενδυτικού fund «Quantum», αυξήθηκε διαδοχικά κατά δύο δις ευρώ, αλλά ο απόηχος της ρητής δήλωση εκ μέρους της VW παραμένει κατηγορηματικός: «Η Lamborghini δεν πωλείται».

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο