EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η έκθεση «Η σιωπή της ματιάς» της Ντένη Θεοχαράκη

i-ekthesi-i-siopi-tis-matias-tis-nteni-theocharaki-627198

Εκτός από την μεγάλη επιτυχία στον χώρο της αυτοκίνησης, η Ντένη Θεοχαράκη βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με το πάθος της και μας αποκαλύπτει τη νέα της δουλειά.

Η έκθεση με τίτλο «Η σιωπή της Ματιάς» εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021 ώρα 14.00 – 21.00 & την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021 ώρα 18.00 -21.00 (δύο ημέρες εγκαινίων για την καλύτερη προστασία των επισκεπτών λόγω των συνθηκών της πανδημίας)  και θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου 2021.

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσία της στην START Art Fair 2021 στην εμβληματική Saatchi Gallery του Λονδίνου, η Ντένη Θεοχαράκη παρουσιάζει στην Evripides Art Gallery τη νέα της δουλειά με τίτλο «η σιωπή της ματιάς». Η ματιά εκφράζει συναισθήματα, φόβους, αγωνίες, σκέψεις, μέσα από μια εύγλωττη και πολυσήμαντη σιωπή.

Η δημιουργός με έμπνευση από τα ταξίδια της μας παρουσιάζει το ζωγραφικό της έργο παράλληλα με το φωτογραφικό δημιουργώντας μία άρρηκτη ενότητα.

Μέσα από τις περιηγήσεις της σε διάφορα μέρη του κόσμου, εστιάζει στην απόδοση του εσωτερικού κάλλους που ενυπάρχει στον άνθρωπο. Τα ταξίδια γίνονται εμπειρίες, οι εμπειρίες, βιώματα και μετά αναμνήσεις. Η απεικόνιση ξεκινά από μία εσωτερική θεώρηση της πραγματικότητας, η οποία εξωτερικεύεται μέσα από την ζωγραφική διαδικασία, με συνέπεια και αυτοπειθαρχία.

Οι εικόνες περνούν από το βλέμμα στο νου και γίνονται συγκίνηση, συναίσθημα. Στη συνέχεια οδεύουν προς την ψυχή, γίνονται έμπνευση που μετουσιώνεται σε έργο τέχνης.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η Ιστορικός Τέχνης, Ευθυμία Γεωργιάδου-Κούντουρα «Η ζωγράφος αναπαράγει μνήμες από ταξίδια αναζήτησης και εξερεύνησης σε μακρινές χώρες –κυρίως της Ασίας– εκεί όπου η ζωή κυλάει σε άλλους ρυθμούς και διέπεται από διαφορετικούς πολιτισμικούς κανόνες. Στις περιπλανήσεις της καταγράφει φωτογραφικά ό,τι την ελκύει, και, όταν πια επιστρέφει με την ψυχή της γεμάτη εικόνες, επεξεργάζεται το υλικό της, ζωγραφίζοντας τοπία, ανθρώπους και καθημερινές σκηνές που αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες».

Στη συνέχεια η Ντένη Θεοχαράκη συγκλονισμένη από την πρωτόγνωρη πανδημία, διοχετεύει το συναίσθημά της σε νέο τρόπο έκφρασης, με νέο αισθητικό περιεχόμενο. «Η ματιά – στο έργο της δημιουργού – άλλοτε καθηλωτικά παρούσα άλλοτε εκκωφαντικά απούσα» γίνεται  «ο συνδετικός κρίκος των θεματικών της ενοτήτων, χαράσσοντας το μονοπάτι των εικόνων και των μορφών από τα μάτια μας βαθιά μέσα στην ψυχή».

Η Θεοχαράκη με την ανάγλυφη γραφή της προσδίδει μνημειακή αξία στους εικονιζόμενους. Χτίζει τον χαρακτήρα του ανθρώπου που συναντά στην εργασία του, στην ώρα της ανάπαυλάς του, στην ώρα του στοχασμού του. Με τα χρώματα που άλλοτε ακτινοβολούν και άλλοτε υποχωρούν πλάθει τα πρόσωπα με αγάπη και ιδιαίτερη ευαισθησία.  Νοιώθεις – άλλωστε – να σε κοιτούν κατάματα, να σου μιλούν αλλά και να σε αγνοούν. Δεν ενδίδει στην αφήγηση. Συμμετέχει στην καλλιτεχνική σκηνή με την ενσυναίσθησή της. Με τα εικαστικά της σήματα προκαλεί τον θεατή του έργου της σε έναν ανοιχτό διάλογο που συνδέεται με την ίδια τη ζωή,δίνοντας νόημα και αξία στην ετερότητα.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο