EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για την Rivian: Δεν έχει πουλήσει ποτέ όχημα και είναι πολυτιμότερη από την Volkswagen

entyposiako-xekinima-gia-tin-rivian-den-echei-poulisei-pote-ochima-kai-einai-polytimoteri-apo-tin-volkswagen-627359

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive, που φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος της Tesla του Έλον Μασκ, πέτυχε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) για φέτος, συγκεντρώνοντας από τους επενδυτές σχεδόν 12 δισ. δολάρια.

Το μήνυμα είναι σαφές στους επενδυτές για την ηλεκτροκίνηση και τις προσδοκίες για  μεγάλη ανάπτυξη με πολύ αυξημένες μελλοντικές αποδόσεις, δηλαδή μεγάλα κέρδη, αν λάβει κανείς υπόψη του την εκτόξευση της χρηματιστηριακής αξίας της Tesla η οποία υπερβαίνει το 1 τρισ. δολάρια.

Η startup μπήκε στο χρηματιστήριο μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά η τιμή της μετοχής της έχει υπερδιπλασιαστεί σε αυτό το διάστημα. Η αποτίμηση της Rivian αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε τουλάχιστον 140 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κολοσσούς του κλάδου των αυτοκινήτων, όπως την Volkswagen με αξία 139 δισ. δολαρίων.

Τις δύο πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Toyota (306 δισ. δολάρια) και η Tesla (1 τρισ. δολάρια).

Στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, η τιμή της μετοχής της Rivian ανερχόταν στα 78 δολάρια. Σήμερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, η τιμή σημείωσε άνοδο της τάξης του 6% στα περίπου 159 δολάρια.

Οι… «πλάτες» της Rivian

Με τη στήριξη της Amazon και της Ford Motor, η Rivian μπαίνει στο χρηματιστήριο σε μια εποχή που τα δεδομένα όσον αφορά στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων αλλάζουν συνεχώς, καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα δεν θα χρησιμοποιούνται  μόνο για μεταφορές ιδιωτών, αλλά και για επαγγελματικές μεταφορές.

Η Amazon, η οποία έχει αποκτήσει ήδη το 20%, που αξίζει 17 δισ δολ της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει παραγγείλει για τις ανάγκες της 100.000 ηλεκτρικά φορτηγάκια που θα κατασκευάσει η Rivian.

Η Ford από την πλευρά της κατέχει το 12% της Rivian που αξίζει 10 δισ δολ!

Βέβαια τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου δείχνουν ζημιές 1,5 δισ δολ και κύκλο εργασιών μόλις 0,5 εκατ ευρώ!

Ο λόγος που εκτοξεύεται η μετοχή

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου Μπάιντεν για επενδύσεις 1,2 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομών και συγκεκριμένα στη βιώσιμη ανάπτυξη, ο επενδυτικός κόσμος οραματίζεται ένα μέλλον, όπου ο μέσος άνθρωπος θα έχει ηλεκτρικά οχήματα.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι η μετοχή της Tesla βρίσκεται πλέον στα ύψη, οι επενδυτές φαίνεται ότι δεν θέλουν να χάσουν άλλη ευκαιρία όσον αφορά τις ευκαιρίες στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο