EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσιμα με κάρτα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Δείτε πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα

kafsima-me-karta-pote-anoigei-i-platforma-deite-pos-tha-kanete-tin-aitisi-sto-gov-gr-se-tria-vimata-633455

 Καύσιμα με κάρτα: Με την έκδοση κάρτας καυσίμων ηλεκτρονικά θα δοθεί το επίδομα βενζίνης μέσω gov.gr και κωδικούς Taxis. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έδωσε απαντήσεις και διευκρινίσεις για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για το «κουπόνι» που θα εξαργυρώνουν στα πρατήρια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Οικονόμου:

«Καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες να γίνει όσο το συντομότερο. Μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες θα έχει υλοποιηθεί η πλατφόρμα.»

Καύσιμα με κάρτα: Οι δικαιούχοι

Την επιδότηση δικαιούνται φυσικά πρόσωπα (και ελεύθεροι επαγγελματίες), αφορά αυτοκίνητα ασφαλισμένα για τα οποία έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας και μπορεί να είναι συνιδιοκτήτες (ένας μόνον για κάθε αυτοκίνητο) ή έχουν αυτοκίνητο με leasing. Κάθε φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει ένα όχημα και κάθε όχημα θα δηλώνεται από ένα μόνον πρόσωπο.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (όπως το freedom pass), η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για όσους δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Για την λήψη της κάρτας, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώσει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση. Η επιδότηση υπολογίστηκε για αγορές 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Σύνολο περί τα 40 ευρώ. Δηλαδή 0,22 ευρώ επί 180 λίτρα ίσον 39,60 ευρώ.

Οι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών θα επιδοτηθούν με 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο για 180 λίτρα βενζίνης).

Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών, η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Ποιοι θα πάρουν έξτρα επίδομα βενζίνης

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, η κυβέρνηση προσανατολίζεται έξτρα μπόνους σε αυτούς που χρησιμοποιούν την ψηφιακή κάρτα και δεν θα τους κατατεθούν τα λεφτά στους λογαριασμούς.

«Θα σκεφθούμε και ένα κίνητρο, ώστε όποιος χρησιμοποιεί την άυλη κάρτα για την επιδότηση βενζίνης να έχει ένα bonus», είπε συγκεκριμένα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει επισήμως το επιπλέον ποσοστό της έκπτωσης στην τιμή της βενζίνης, που θα δικαιούται όποιος κάνει χρήση του μέτρου.

Καύσιμα με κάρτα:  Δείτε πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr σε τρία βήματα

1o βήμα: Υποβολή αίτησης.

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).  Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

· 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

· 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

· 40 € ΓΙΑ ΙΧ

· 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο