EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγρότες: Άνοιξε ξανά η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας στην Αταλάντη

agrotes-anoixe-xana-i-ethniki-odos-athinon-lamias-stin-atalanti-700561

Αγρότες: Άνοιξε μετά από περίπου μια ώρα η Εθνική Οδος Αθηνών-Λαμίας και στα δύο ρεύματα που είχε κλείσει λόγο αγροτικού μπλόκου στην Αταλάντη.

Μητσοτάκης σε αγρότες στη Βόνιτσα: Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε στη Γερμανία

Νωρίτερα με αγρότες στο μπλόκο της Βόνιτσας συναντήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τα εγκαίνια του οδικού αξονα Ακτίου-Αμβρακία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία μέρα μετά τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και το μέτρο για την πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ στους αγρότες, άκουσε τα αιτήματά τους στη Βόνιτσα και λέγοντάς τους πως ούτε γκαρσόνια θα γίνουν αλλά ούτε και θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία. «Για μένα η στηριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυαντού κοντά στους αγρότες με στηριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

Είμαστε πάντα ανοιχτοί να δούμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρουμε τις εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού γιατί οι δημοσιοονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενους από τη Βόνιτσα σε όλους τους αγρότες που βρίσκονται σε μπλόκα.

Τι ζήτησαν οι αγρότες από τον πρωθυπουργό

Ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων του ζήτησε να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανέφερε: «Αιτήματα επιβίωσης έχουν καταγραφεί και σε εσάς, όλος ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος. Το ζήτημα της ακρίβειας που μας τσακίζει όλους, ειδικά εμάς τους αγρότες γιατί καταλαβαίνουμε πως πόσο φεύγει ένα προϊόν από το χωράφι να καταναλωθεί άμεσα σε δέκα φορές παραπάνω.

Τα αιτήματα που έχουμε ό,τι έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι τεράστιο. Αγροτικό πετρέλαιο, αφορολόγητο όπως το αιτούμαστε εδώ και αρκετά χρόνια δεν υπάρχει. Τα μέσα και τα εφόδια είναι πανάκριβα. Τα δε προϊόντα μας, ειδικά σε αυτή την περιοχή που είναι μια κτηνοτροφική περιοχή έχουμε μειώσεις στο γάλα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν η χώρα μας δεν παράγει γάλα και οι γαλακτοβιομήχανοι μειώνουν τις τιμές στο γάλα, κάτι γίνεται. Προφανώς τα τρώσει σε εισαγωγές υπάρχουν άλλα πράγματα στη μέση. Εμείς ζητάμε άμεσα η κυβέρνηση ν απάρει μέτερα στήριξης του πρωτογενούς τομέα. Να θεσπίσει κατώτατες τιμές στα προϊόντα μας, να αλλάξει και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν μας αποζημιώνει και αν πάρουμε κάποια χρήματα τα παίρνουμε από ένα χρόνο και να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνουν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. Δεν μπορούμε να ποτήσουμε, δεν μπορούμε να πάμε στα χωράφια μας η αγροτική οδοποιϊα είναι κατεστραμμένη, όλα αυτά μας βγάζουν στο δρόμο γιατί δίνουμε πραγματικά έναν αγώνα επιβίωσης. Η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς ισχυρούς αγρότες, βιώσιμα νοικοκυριά, δεν θα λέγεται χώρα πλέον. Λέω να μας πείτε και εσείς ποιο είναι το σχέδιο για αν υπάρχει σχέδιο να κάνουμε και εμείς κουμάντο, ή να γίνουμε γκαρσόνια ή να φύγουμε για τη Γερμανία.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα BMW M4: Βελτιωμένη σε όλους τους τομείς

Από 18.700 ευρώ το νέο Mitsubishi Colt στην ελληνική αγορά

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Μην ξεχαστείτε – Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή τους

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο