EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοινώθηκαν οι 198 «απάτητες παραλίες» της Ελλάδας

anakoinothikan-oi-198-apatites-paralies-tis-elladas-711261

Καθορίστηκαν με ΚΥΑ οι 198 «απάτητες παραλίες» της Ελλάδας, στις οποίες απαγορεύονται ξαπλώστρες, ομπρέλες, και μηχανοκίνητα οχήματα.

Τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση πως οι αρμόδιοι υπουργοί, υπέγραψαν Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία προσδιορίζονται οι «απάτητες παραλίες», όπου απαγορεύεται να τοποθετηθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες. Οι παραλίες αυτές θεσπίστηκαν με το νόμο 5092/2024 – ΦΕΚ Α 33/04.03.2024 που προσδιορίζει τους όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Απάτητες Παραλίες

Οι προαναφερθείσες παραλίες, εκτείνονται σε όλο το μήκος της επικράτειας, και συγκαταλέγονται στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των ειδών και των ενδιαιτημάτων τους. Το δίκτυο αυτό συνιστά ένα από τα πιο φιλόδοξα ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία των ειδών και ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατήρηση της φύσης.

Με βάση όσα αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση στις «απάτητες παραλίες» δεν επιτρέπεται η εκχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, όπως επίσης και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες. Απαγορεύεται ιδίως:

  1. η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων.
  2. η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα.
  3. η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων.
  4. η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
  5. η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής.
  6. η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Απάτητες Παραλίες

Οι «απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.

Απάτητες Παραλίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η δήλωση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκη, που αναφέρει πως: «Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων, που θεσπίσαμε με το νόμο 5092/2024, είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη. Το περιβάλλον αποτελεί άλλωστε πολύτιμο συστατικό στοιχείο του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Επιδίωξή μας είναι να είμαστε αποτελεσματικοί, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τώρα το γενικό πλαίσιο προστασίας για τις «απάτητες παραλίες», το οποίο θα ισχύει έως ότου εκπονηθούν οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες που έχουν ανατεθεί για τις περιοχές Natura 2000. Βάζουμε τάξη στη δημόσια περιουσία, με αυστηρό πλαίσιο κανόνων, ποινών και υποχρεώσεων για τους παραχωρησιούχους, ενισχυμένο σύστημα ελέγχων, διαφάνεια και αποφασιστικότητα για την εφαρμογή του νόμου».

Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη: «Λαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σημασίας. Η Απόφασή μας για τις λεγόμενες «Απάτητες παραλίες» προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».

Όλες οι ειδήσεις

Ο νέος τρόπος οδήγησης του One-Pedal Driving. Πώς είναι στην πράξη;

Ποια αυτοκίνητα μπορούν να ρυμουλκήσουν ένα αεροπλάνο;

Δοκιμή BMW iX2 xDrive30: Γεννημένη για να ξεχωρίζει

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο