Ψηφιακό Πελατολόγιο: Απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλεί η υποχρεωτική εφαρμογή από σήμερα του ψηφιακού πελατολογίου, με τον κλάδο των συνεργείων επισκευής και συντήρησης οχημάτων να υποστηρίζει ότι σε πολλές περιπτώσεις το μέτρο είναι ανεφάρμοστο και προκαλεί «ψηφιακή ασφυξία» στους επαγγελματίες.
Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων, ως απάντηση στο νέο μέτρο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στην άρνηση της κυβέρνησης να δώσει μια εύλογη παράταση, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες.
Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρεωτική καταγραφή και αποστολή σε πραγματικό χρόνο των στοιχείων κάθε τεχνικής εργασίας σε οχήματα, συμπίπτει με την σταδιακή κορύφωση της θερινής εξόδου και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για τα οχήματά τους. Η απεργία καλύπτει όλους τους επαγγελματίες του χώρου: συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, εταιρείες εγκατάστασης συναγερμών και ήχου σε οχήματα, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Από σήμερα, οι επιχειρήσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να εγγράφουν κάθε εργασία που εκτελούν και να αποστέλλουν τα δεδομένα στην ΑΑΔΕ μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, με στόχο «την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης».
Ωστόσο, οι επαγγελματίες του κλάδου κάνουν λόγο για «ψηφιακή ασφυξία», τονίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρών και οικογενειακών συνεργείων δεν διαθέτει τις υποδομές, το προσωπικό ή την τεχνική κατάρτιση για την άμεση εφαρμογή του μέτρου. Όπως επισημαίνουν, δεν υπήρξε καμία μεταβατική περίοδος, ούτε σχετική καθοδήγηση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ το πλαίσιο γύρω από το ποιες εργασίες καταγράφονται θεωρείται «θολό και δυνητικά επικίνδυνο», καθώς δημιουργεί νομική ανασφάλεια και φόβο για αυθαίρετες ερμηνείες και πρόστιμα.
Η νέα υποχρέωση έρχεται να προστεθεί στο ήδη σύνθετο ψηφιακό οικοσύστημα που περιλαμβάνει τα ηλεκτρονικά βιβλία (myDATA) και το ψηφιακό δελτίο αποστολής, δημιουργώντας- σύμφωνα με τους επαγγελματίες- αθέμιτο ανταγωνισμό εις βάρος όσων δεν έχουν οργανωμένα λογιστήρια και τεχνική υποστήριξη.
Η ΑΑΔΕ υπερασπίζεται το μέτρο προβάλλοντας τα στοιχεία που διαθέτει και τα οποία δείχνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής στον κλάδο: 67% στα συνεργεία, 60% στα πλυντήρια και 41% στα πάρκινγκ.
«Το νέο σύστημα, αντί να ενισχύσει τη διαφάνεια, θα πλήξει την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αγοράς», προειδοποιούν από την πλευρά τους οι επαγγελματίες.
Ποιους αφορά η υποχρεωτική εφαρμογή
Την υποχρέωση να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο θα έχουν, από την 1η Ιουλίου, χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των αυτοκινήτων, όπως είναι τα συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων, τα φανοποιεία, οι χώροι στάθμευσης, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και oι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων.
Το ψηφιακό πελατολόγιο είναι μία νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, μέσω της οποίας η ΑΑΔΕ θα μπορεί, ουσιαστικά, να παρακολουθεί εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα οχήματα από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και την έκδοση αποδείξεων.
Στη συνέχεια, η εφαρμογή θα αποστέλλει τις πληροφορίες που θα έχει συλλέξει στο σύστημα ΤΑΧΙS, με το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένη.
Η υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου ισχύει από την 1η Ιουλίου, σε πρώτη φάση, για τις εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:
- Συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
- Φανοποιεία
- Επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
- Χώρους στάθμευσης οχημάτων
- Πλυντήρια οχημάτων
- Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων)
Καταγραφή σε πραγματικό χρόνο
Στο ψηφιακό πελατολόγιο, οι παραπάνω υπόχρεες επιχειρήσεις οφείλουν να καταγράφουν και να αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που προκύπτουν από την άσκηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Μέσω του ψηφιακού πελατολογίου θα γίνεται καταγραφή της συναλλαγής πριν από την παροχή της υπηρεσίας. Ειδικότερα:
- Με κάθε επιτυχή καταχώριση πελάτη θα εκδίδεται ένας Μοναδικός Αριθμός Εγγραφής Ψηφιακού Πελατολογίου.
- Θα ακολουθεί η σύνδεση της παρουσίας του πελάτη με το φορολογικό παραστατικό κατά την έξοδό του (τιμολόγιο ή απόδειξη).
Τα δεδομένα που θα καταγράφονται
Με την εφαρμογή αυτή θα καταγράφονται συναλλαγές χονδρικής (διενεργούμενες άπαξ, επαναλαμβανόμενες με συγκεντρωτικό τιμολόγιο, διαρκείς υπηρεσίες, όπως συνδρομές και μισθώσεις), καθώς και συναλλαγές λιανικής (διενεργούμενες άπαξ και διαρκείς υπηρεσίες). Αν μία καταχώριση ακυρωθεί, θα γίνεται νέα εγγραφή, που θα λαμβάνει νέο Μοναδικό Αριθμό και θα συνδέεται με την παλιά.
Διαβάστε επίσης: Νέα λεωφορεία με κάμερες που ρίχνουν πρόστιμα στην Αθήνα – Ποιες παραβάσεις “σαρώνουν”
Από τα συνεργεία και τα φανοποιεία θα διενεργείται καταγραφή κατά την είσοδο του οχήματος με συμπλήρωση δεδομένων, όπως αριθμός κυκλοφορίας, ημερομηνία και ώρα εισόδου, είδος υπηρεσίας. Αν το όχημα μεταφερθεί σε άλλη εγκατάσταση για επιπλέον εργασίες, θα ενημερώνεται το σύστημα.
Στα πλυντήρια οχημάτων και τους χώρους στάθμευσης, η καταγραφή θα γίνεται με την είσοδο του οχήματος στην εγκατάσταση. Ο χρήστης θα συμπληρώνει τα στοιχεία, όπως αριθμό κυκλοφορίας, ημερομηνία και ώρα εισόδου, είδος υπηρεσίας. Σε περιπτώσεις διαρκούς μίσθωσης, θα καταγράφεται επιπλέον το περιοδικώς καταβαλλόμενο μίσθωμα.
Στις επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων θα διενεργείται καταγραφή του κάθε οχήματος με στοιχεία όπως αριθμός κυκλοφορίας, κατηγορία οχήματος, εργοστάσιο κατασκευής. Επιπλέον θα συμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν τον τόπο παραλαβής και επιστροφής και τον σκοπό της κίνησης του οχήματος (ενοικίαση, επισκευή, ιδιόχρηση κ.ά.).
Όλες οι ειδήσεις
Dacia: Φθηνό και τετρακίνητο θα είναι το ηλεκτρικό Duster – Όλα όσα γνωρίζουμε
«Η παράκαμψη της Αττικής»: Ο νέος δρόμος που θα μειώσει τους χρόνους οδήγησης κατά 30 λεπτά