EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

BMW Personal Pilot L 3: Τι προσφέρει το νέο σύστημα της BMW;

bmw-personal-pilot-l-3-ti-prosferei-to-neo-systima-tis-bmw-691107

Το σύστημα που θα εφοδιάζεται προαιρετικά από τον Δεκέμβριο του 2023 στην Σειρά 7 έχει ικανότητα αυτοματοποιημένης οδήγησης Επιπέδου 3.

Η εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση επιπέδου 3 της BMW με την ονομασία BMW Personal Pilot L 3, ελέγχει για λογαριασμό του οδηγού την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και την θέση του στη λωρίδα κυκλοφορίας. Αυτή η νέα επιλογή θα διατίθεται κατόπιν παραγγελίας για τη νέα BMW Σειρά 7 (εκτός των i7 eDrive50 και i7 M70 xDrive)* από τον Δεκέμβριο, με εγκατάσταση στα οχήματα από τον επόμενο Μάρτιο.

Σχεδιασμένη να αναλαμβάνει πλήρως τα καθήκοντα οδήγησης με ικανότητα αυτοματοποιημένης οδήγησης Επιπέδου 3, όπως ορίζεται από την Society of Automotive Engineers (SAE), η λειτουργία θα προσφέρεται αποκλειστικά στη Γερμανία στην τιμή των 6.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Η καινοτόμος τεχνολογία επιτρέπει στους οδηγούς να ανακατευθύνουν την προσοχή τους σε άλλες δραστηριότητες εντός του οχήματος όταν ταξιδεύουν με ταχύτητα έως 60 km/h σε αυτοκινητόδρομους με διαχωριστικές λωρίδες. Χάρη στους ιδιαίτερα εξελιγμένους αισθητήρες του, πρόκειται για το πρώτο σύστημα του είδους του που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σκοτάδι.

Η εισαγωγή της αυτοματοποιημένης οδήγησης Επιπέδου 3 στα μοντέλα της BMW Σειράς 7 θα καταστήσει το BMW Group τον πρώτο κατασκευαστή αυτοκινήτων που θα προσφέρει όχι μόνο μια λειτουργία οδήγησης Επιπέδου 2 στο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων του, αλλά και μια λειτουργία Επιπέδου 3, όπου ο οδηγός θα μπορεί να πάρει τα χέρια του από το τιμόνι και να ταξιδεύει πιο ξεκούραστα. Το BMW Highway Assistant προσφέρει ήδη μια άκρως πρωτοποριακή λειτουργία μερικώς αυτοματοποιημένης οδήγησης SAE Επιπέδου 2 σε όλα τα νέα μοντέλα της Σειράς 5 της BMW.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία Active Lane Change Assistant με επιβεβαίωση μέσω της κίνησης του ματιού. Αυτή έχει σχεδιαστεί κυρίως για χρήση σε ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με τη νέα BMW Σειρά 5, επιτρέποντας στον οδηγό να υιοθετήσει μια χαλαρή στάση σώματος πίσω από το τιμόνι. Σε ταχύτητες έως 130 km/h, αυτή η πρόσθετη λειτουργία του Steering & Lane Control Assistant μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο της ταχύτητας και του συστήματος διεύθυνσης του αυτοκινήτου, αλλά και της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα.

Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Επιπέδου 2 και του Επιπέδου 3 είναι ότι στο Επίπεδο 2 (μερικώς αυτοματοποιημένη οδήγηση) ο οδηγός εξακολουθεί να έχει την ευθύνη ανά πάσα στιγμή. Όποτε χρησιμοποιείται το BMW Highway Assistant, οι οδηγοί πρέπει να παρακολουθούν τι συμβαίνει στο δρόμο και να είναι σε θέση να αναλάβουν ανά πάσα στιγμή ξανά τον έλεγχο. Μία έξυπνη κάμερα παρακολουθεί συνεχώς το επίπεδο προσοχής.

Από την άλλη, το BMW Personal Pilot L 3 που επιτρέπει εξαιρετικά αυτοματοποιημένη οδήγηση Επιπέδου 3 στην BMW Σειρά 7, δίνει στους οδηγούς τη δυνατότητα να επικεντρωθούν σε δευτερεύουσες δραστηριότητες εντός του οχήματος, χωρίς να παρακολουθούν τι συμβαίνει στο δρόμο. Σε μια BMW Σειρά 7 με ενεργοποιημένο το BMW Personal Pilot L3, οι πελάτες θα μπορούν για παράδειγμα να επεξεργάζονται e – mails ή να μιλάνε στο τηλέφωνο ενώ ταξιδεύουν με ταχύτητα έως και 60 km/h.

Μπορούν επίσης να κάνουν χρήση ψηφιακών υπηρεσιών, όπως για ροή βίντεο από διάφορους παρόχους στην κεντρική οθόνη κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αυτό καθιστά το νέο BMW Personal Pilot L3 την ιδανική λύση για την αξιοποίηση του χρόνου κατά την κίνηση σε συνθήκες αργής κυκλοφορίας ή σε μποτιλιαρίσματα κατά τις καθημερινές μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομο.

Ανάλογα με την περίπτωση, στην οθόνη πίσω από το τιμόνι εμφανίζονται σύμβολα που υποδεικνύουν αν είναι διαθέσιμο το BMW Personal Pilot L 3 που μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί από ένα κουμπί στο τιμόνι. Όταν χρησιμοποιείται η λειτουργία, ο οδηγός πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει ξανά τον έλεγχο της οδήγησης ανά πάσα στιγμή – δηλαδή μόλις η κατάσταση στο δρόμο το απαιτεί ή όταν τελειώσει το τμήμα του δρόμου που είναι κατάλληλο για τη χρήση του BMW Personal Pilot L3. Οπτικά και ηχητικά σήματα ενημερώνουν τον οδηγό ότι πρέπει να αναλάβει ξανά τον έλεγχο. Εάν ο οδηγός δεν ανταποκριθεί ανάλογα, το όχημα ακινητοποιείται ελεγχόμενα.

Ένας υψηλής ανάλυσης χάρτης με ακριβείς διαδρομές ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο βάσει του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού (GPS) και λειτουργεί με αισθητήρες 360° για να εξασφαλίζει ακριβή εντοπισμό θέσης και παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα. Ο χάρτης είναι πάντα επικαιροποιημένος χάρη στις τακτικές αναβαθμίσεις. Στη νέα BMW Σειρά 7, αυτή η λειτουργία υποστηρίζεται τεχνολογικά από μια νέα στοίβα λογισμικού, μια ισχυρή υπολογιστική πλατφόρμα και μια σύνδεση 5G με το BMW Cloud. Εκτός από τις κάμερες, τα οχήματα που παραγγέλνονται με το BMW Personal Pilot L3 είναι επίσης εξοπλισμένα με αισθητήρες υπερήχων και ραντάρ τελευταίας γενιάς και έναν εξαιρετικά ευαίσθητο 3 D αισθητήρα lidar για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα και της κατάστασης στο δρόμο.

Με ένα τέτοιο πακέτο τεχνολογιών, το BMW Personal Pilot L 3 λειτουργεί πολύ αξιόπιστα ακόμη και στο σκοτάδι, και είναι ανώτερο από τα συστήματα του ανταγωνισμού. Η αυτοματοποιημένη οδήγηση SAE Επιπέδου 3 συμβάλλει στη βελτίωση της άνεσης και της ασφάλειας στους δημόσιους δρόμους.

*Το BMW Personal Pilot L3 διατίθεται μόνο σε συνδυασμό με τις σχετικές υπηρεσίες BMW Connected Drive. Η διάρκεια ισχύος αυτών των υπηρεσιών είναι δύο έτη.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο