EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Bosch: Θετικό πρόσημο για το 2023 – Αύξηση στο τμήμα Αυτοκίνησης

bosch-thetiko-prosimo-gia-to-2023-afxisi-sto-tmima-aftokinisis-672068

Την αισιοδοξία του τόσο για την πορεία του τεχνολογικού ομίλου κολοσσού τεχνολογίας και υπηρεσιών Bosch στην Ελλάδα, όσο και για την πορεία της εγχώριας αγοράς γενικότερα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας στην Ελλάδα Ιωάννης Κάπρας, με την ευκαιρία της παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κάπρας, η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική και ανταγωνιστική αγορά, εκτιμώντας επίσης ότι η περίοδος των ανατιμήσεων που παρατηρήθηκε το 2022 έχει χρονικά ολοκληρωθεί. Δεν προβλέπονται ανατιμήσεις το 2023, επισήμανε ο κ. Κάπρας, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα για τα προϊόντα στα οποία δραστηριοποιείται η εταιρία, επισημαίνοντας ότι τόσο το ενεργειακό κόστος όσο και το κόστος μεταφορών είναι πλέον σε καθοδική πορεία, σε σχέση με τους προηγούμενες μήνες.

«Το 2022 ήταν αναμφίβολα ένα έτος γεμάτο προκλήσεις. Η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των επιτοκίων, καθώς και ο πληθωρισμός αποτέλεσαν επιγραμματικά τη βάση ενός δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος το περασμένο έτος. Κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η εταιρεία κατάφερε όχι μόνο να ανταποκριθεί με επιτυχία, αλλά και να σημειώσει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα αυτό τα αποδίδουμε σίγουρα στις ισχυρές βάσεις που διαθέτει μια εταιρεία όπως η Bosch, αλλά κυρίως στα αντανακλαστικά της εταιρείας που της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις αλλαγές και τις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος» επισήμανε ο κ. Κάπρας.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Robert Bosch στην Ελλάδα ο κύκλος εργασιών του ομίλου εταιρειών στην ελληνική αγορά αυξήθηκε το 2022 κατά 11,3% φθάνοντας πλέον τα 245,9 εκατ. ευρώ . Μία επίδοση που ο ίδιος απέδωσε κατά το ήμισυ στο μπαράζ των ανατιμήσεων στο οποίο προχώρησε ο όμιλος πέρυσι.

O κύκλος εργασιών ανά τμήμα και δραστηριότητα κατά το 2022: το τμήμα Αυτοκίνησης σημείωσε συνολική αύξηση κατά 9,5% στην Ελλάδα. Το τμήμα των Καταναλωτικών Αγαθών – το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο από άποψη τζίρου στο οικοσύστημα της Bosch στην Ελλάδα- κατέγραψε αύξηση 14,4% στα 202 εκατ.ευρώ, ενώ το τμήμα Ενέργειας και Τεχνολογίας Κτιρίων σημείωσε μείωση 6,4%.  Τέλος, ο τομέας των Βιομηχανικών Λύσεων σημείωσε ανάπτυξη της τάξεως του 20%.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ελέγχει επίσης τις αγορές της Μάλτας, της Κύπρου και της Αλβανίας, οι οποίες εμφάνισαν αθροιστικό τζίρο της τάξης των 32 εκατ. ευρώ το 2022.

Όσον αφορά τα καθαρά προ φόρων και τόκων κέρδη της Robert Bosch αυτά  ανήλθαν στα 2,9 εκατ.ευρώ αυξημένα κατά 4,3% ενώ τα κέρδη προ φόρων – τόκων και για τις τρεις εταιρείες του ομίλου ανήλθαν στα 11 εκατ.ευρώ, αυξημένες κατά 4,5%.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας, Iωάννης Κάπρας

Η επόμενη μέρα για την Bosch

Όπως ανέφερε ο κ. Κάπρας, για το τρέχον οικονομικό έτος, αναμένεται ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξεως 2,4% κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των πρώτων μηνών του έτους. Σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται ότι η παγκόσμια οικονομική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 1,7%. «Παρότι αναμένουμε μια απαιτητική χρονιά και στην Ελλάδα λόγω της τρέχουσας κατάστασης, παραμένουμε προσηλωμένοι στην τοπική αγορά και τις μακροπρόθεσμες δυνατότητές της», τόνισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε ομιλικό επίπεδο, όλες οι προσπάθειες της Bosch συμβάλλουν προς τη λύση της ενεργειακής κρίσης.

Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και βιώσιμος προσανατολισμός

Το 2022, η Bosch Ελλάδας παραμένοντας πιστή στη δέσμευσή της για στήριξη του κοινωνικού συνόλου, συνέβαλε στη αρωγή οργανισμών με έντονη δράση και αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία, όπως είναι οι Γιατροί του Κόσμου, ο Δήμος Κρωπίας και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Επιπλέον, συνέβαλε μέσω της στήριξης σε φοιτητικές ομάδες μηχανικής με εξειδίκευση στις τεχνολογίες ηλεκτροκίνησης και της αυτόνομης οδήγησης, ενώ η εταιρεία σύναψε για ακόμη μια χρονιά συνεργασία με τη φοιτητική ομάδα Prom Racing, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία κατασκευάζει ένα αναβαθμισμένο ηλεκτροκίνητο μονοθέσιο με το οποίο θα συμμετάσχουν στους αγώνες «Formula Student».

Σε ομιλικό επίπεδο, όλες οι προσπάθειες της Bosch συμβάλλουν προς τη λύση της ενεργειακής κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το χαρτοφυλάκιο της Bosch που μπορεί πλέον να επηρεάσει θετικά, κατά 90 τοις εκατό, την κατανάλωση ενέργειας όλων των οικιακών συσκευών. Αυτό συμβαίνει και με την επίσπευση των επενδύσεων σε βιώσιμες τεχνολογίες και την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων όπως είναι η ηλεκτροκίνηση, οι κυψέλες καυσίμου, η τεχνολογία υδρογόνου και οι λύσεις με νέες αντλίες θερμότητας. Εκεί οδηγείται και η ίδια η αγορά, εφόσον παρά τις όποιες προκλήσεις, η ενεργειακή και κλιματική κρίση αυξάνουν την παγκόσμια ζήτηση κλιματικά ουδέτερης τεχνολογίας.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο