EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δίπλωμα οδήγησης: Αλλάζει το σύστημα στις θεωρητικές εξετάσεις

diploma-odigisis-allazei-to-systima-stis-theoritikes-exetaseis-688104

Εως τις 30 Νοεμβρίου καλούνται οι περιφέρειες της χώρας να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού (κάμερα, οθόνη, εντοπισμό ασύρματης επικοινωνίας) προκειμένου τα κέντρα θεωρητικής εξέτασης διπλωμάτων οδήγησης να λειτουργούν με το νέο σύστημα το οποίο -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- παρέμενε ανεφάρμοστο για περισσότερο από δύο χρόνια.

Οπως εξήγησε στον «Ελεύθερο Τύπο» η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, «δόθηκε μια τελευταία παράταση για να μπορέσουν όλες οι περιφερειακές ενότητες να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς. Κάποιες έχουν ήδη ολοκληρώσει, άλλες ήθελαν λίγο χρόνο ακόμα» τονίζει και επισημαίνει πως «μετά τις απαντήσεις που λάβαμε από την εγκύκλιο που εστάλη στις 24 Αυγούστου για να δούμε σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαγωνισμοί, αποφασίσαμε να δώσουμε μια παράταση μέχρι τις 30/11».

Βάσει του νόμου 4850/2021 οι περιφέρειες όφειλαν να έχουν συμμορφωθεί από τις 5 Μαρτίου 2022 και να έχουν μεριμνήσει για την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού στα κέντρα θεωρητικών εξετάσεων. Η προθεσμία παρήλθε χωρίς να γίνει κάποιο βήμα εκσυγχρονισμού των αιθουσών, ακολούθησαν σχετικές πιστώσεις χρόνου από το υπουργείο Μεταφορών και στο μεταξύ διάστημα οι εξετάσεις πραγματοποιούνταν με το παλιό σύστημα.

Οι περιφέρειες απέδιδαν τις καθυστερήσεις κυρίως στο γεγονός ότι οι διαδικασίες για την προμήθεια (προκήρυξη διαγωνισμών κ.ά.), είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες.

Η διαδικασία

Σκοπός του υπουργείου Μεταφορών είναι με το νέο σύστημα να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή η χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Κάθε εξεταστικό κέντρο πρέπει να είναι εξοπλισμένο:

α) Με φορητή συσκευή με την οποία ανιχνεύεται οποιαδήποτε μορφή ασύρματης επικοινωνίας, η οποία χρησιμοποιείται από τους επιτηρητές κατά την είσοδο των υποψηφίων στην αίθουσα των εξετάσεων, καθώς και κατά τη διάρκεια της εξέτασης.

β) Με φορητή κάμερα με αποσπώμενη κάρτα μνήμης, με την οποία πραγματοποιείται στιγμιαία λήψη φωτογραφίας κάθε υποψηφίου κατά την είσοδό του στο εξεταστικό κέντρο, πριν από την έναρξη της διαδικασίας θεωρητικής εξέτασης.

γ) Με οθόνη, η οποία αναπαράγει οπτικοακουστικό υλικό για την ενημέρωση των υποψηφίων σχετικά με την διαδικασία της θεωρητικής εξέτασης, τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις.

Στην Αττική

Με συσκευές ανίχνευσης ασύρματης επικοινωνίας, κάμερες λήψης φωτογραφιών και οθόνη αναπαραγωγής οπτικοακουστικού υλικού διεξάγονται το τελευταίο διάστημα οι θεωρητικές εξετάσεις οδήγησης στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία εγκατέστησε πρώτη το σύστημα.

Ο τεχνικός εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί και στις έξι αίθουσες θεωρητικών εξετάσεων που λειτουργούν στην Αττική, στις αντίστοιχες διευθύνσεις της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, τα τεχνικά μέσα έχουν τοποθετηθεί στις αίθουσες που λειτουργούν στο κεντρικό τομέα, τον Πειραιά, την ανατολική Αττική, το Μαρούσι, τον Αλιμο και την Ελευσίνα.

Τα τεχνικά μέσα που έχει ήδη εγκαταστήσει η Περιφέρεια Αττικής περιλαμβάνουν τη φορητή συσκευή (φασματογράφο) για τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής μετάδοσης συχνοτήτων που θα έχει στόχο τη νόθευση της διαδικασίας, κεντρική οθόνη που προβάλλει τις οδηγίες και τους κανονισμούς για τη διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων σε 4 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, αλβανικά και ρώσικα) και φωτογραφική μηχανή που πραγματοποιεί λήψη φωτογραφίας του εξεταζόμενου, η οποία διατηρείται κρυπτογραφημένη σε φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το υλικό αυτό, μετά από εισαγγελική παραγγελία από τις ελεγκτικές Αρχές, είναι διαθέσιμο σε περίπτωση τακτικού ή έκτακτου ελέγχου.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο