EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Flyover Θεσσαλονίκης: 90 μέτρα γέφυρας κάθε 2 εβδομάδες! Πώς θα το πετύχουν;

flyover-thessalonikis-90-metra-gefyras-kathe-2-evdomades-pos-tha-to-petychoun-766342

Με χρήση… Νορβηγικού turbo η διαδικασία κατασκευής του δρόμου – Ποια είναι η τεχνική που χρησιμοποιούν

Σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έχει μετατραπεί η κατασκευή της υπερυψωμένης λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας (γνωστής και ως Flyover) που αναμένεται να αλλάξει το κυκλοφοριακό τοπίο της Θεσσαλονίκης. Το έργο έχει μπει πλέον σε φάση «πρώσο ολοταχώς», με στόχο να δοθεί στην κυκλοφορία την άνοιξη του 2027.  Για να επιτευχθεί αυτός ο φιλόδοξος στόχος  όμως, οι κατασκευαστές καταφεύγουν σε… σκανδιναβικές λύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το σχήμα ΜΕΤΚΑ – ΑΒΑΞ έχει υιοθετήσει μια αποδοτική νορβηγική μέθοδο, η οποία μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανέγερσης των γεφυρών. Η τεχνική βασίζεται σε μεταλλικά καλούπια μήκους 45 μέτρων, τα οποία τοποθετούνται σε προκατασκευασμένα έδρανα και στη συνέχεια γεμίζονται με σκυρόδεμα για την ταχεία διαμόρφωση του φορέα της γέφυρας.

Η διαδικασία είναι τόσο γρήγορη, που κάθε 12 ημέρες ολοκληρώνεται ένα νέο τμήμα. Από το φθινόπωρο μάλιστα, αναμένεται να ενταχθεί και δεύτερο καλούπι (κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Κίνα),  με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανέγερσης να διπλασιαστεί. Στόχος είναι να ολοκληρώνονται κάθε δύο εβδομάδες, 90 μέτρα γέφυρας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η εν λόγω τεχνική στην Ελλάδα, αφού είχε αξιοποιηθεί με επιτυχία κατά τη διάρκεια των έργων της Εγνατίας Οδού, κυρίως στα δύσβατα τμήματα της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.

Η πορεία των εργασιών στο Flyover αυτή τη στιγμή έχει αγγίξει το 25% και θεωρείται απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το χρονοδιάγραμμα. Το Flyover αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού, ενός οδικού άξονα που σχεδιάστηκε πριν από 50 χρόνια και πλέον δεν καλύπτει τις σύγχρονες κυκλοφοριακές ανάγκες. Το έργο περιλαμβάνει:

-Αναβάθμιση του υπάρχοντος δρόμου σε μήκος 12 χιλιομέτρων

-Κατασκευή υπερυψωμένης λεωφόρου 7,6 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χλμ. θα είναι συνεχής γέφυρα

-Απουσία κόμβων για ταχύτερη και ανεμπόδιστη  κυκλοφορία

Όταν ολοκληρωθεί, η Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να εξυπηρετεί περίπου 10.000 οχήματα ανά ώρα – έναντι 6.000 που είναι το όριο σήμερα.  Η ΜΕΤΚΑ και η ΑΒΑΞ, πέρα από την κατασκευή, θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης του συνόλου της Περιφερειακής Οδού για τα επόμενα 27 χρόνια. Το κόστος συντήρησης θα καλύπτεται από πληρωμές διαθεσιμότητας του Δημοσίου, χωρίς την επιβολή διοδίων στους οδηγούς.

Όλες οι ειδήσεις

Το «μαγικό» υλικό που σώζει την μπαταρία και τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου σου

Οδηγοκεντρικό supermini με πλούσιο εξοπλισμό που καίει 4,7 lt/100km – Κοστίζει 16.990 ευρώ

Τα σκοτεινά μυστικά της VW στη Βραζιλία – Οι σκελετοί στην ντουλάπα των διευθυντών της

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο