Εντοπισμός των αυτοκινήτων που έχουν δηλωθεί σε ακινησία και κυκλοφορούν στους δρόμους, αυστηρότατες οι ποινές!
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) σχεδιάζει να αξιοποιήσει τους εφοριακούς ως «φορο-τροχονόμους» και τους ιδιώτες παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων ως «πληροφοριοδότες», προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις ιδιοκτητών οχημάτων – αυτοκινήτων και δικύκλων – που συνεχίζουν να τα κυκλοφορούν παρά το γεγονός ότι τα έχουν δηλώσει σε ακινησία, ώστε να αποφύγουν την καταβολή των τελών κυκλοφορίας.
Στόχος είναι να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες ηλεκτρονικών ελέγχων και διασταυρώσεων – με σάρωση πινακίδων μέσω ειδικής εφαρμογής της Α.Α.Δ.Ε. και με φωτογραφήσεις διερχομένων οχημάτων στα διόδια – τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία τέλη κυκλοφορίας, προσαυξήσεις και πρόστιμα των 10.000 έως 30.000 ευρώ σε όσους κυκλοφορούν τα οχήματά τους, ενώ τα έχουν δηλώσει σε ακινησία.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν Α.1066/2025 απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Γιώργου Πιτσιλή, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, οι έλεγχοι για τον εντοπισμό των παρανόμων κυκλοφορούντων οχημάτων και την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων και κυρώσεων θα γίνονται με τους εξής δύο εναλλακτικούς τρόπους:
- Σάρωμα πινακίδων στους δρόμους από συνεργεία εφοριακών και τελωνειακών που θα βγουν στους δρόμους. Συνεργεία εφοριακών και τελωνειακών θα διενεργούν ελέγχους, εν είδει τροχονόμων, σε δρόμους και χώρους στάθμευσης, μέσω σάρωσης πινακίδων από εφαρμογή που θα υπάρχει στα υπηρεσιακά τους κινητά τηλέφωνα και μέσω αυτόματων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, για τον εντοπισμό όσων κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους, ενώ τα έχουν δηλώσει σε ακινησία και για την δρομολόγηση των διαδικασιών επιβολής των προστίμων από 10.000 έως 30.000 ευρώ, που προβλέπονται ήδη από τη νομοθεσία.
- Απο τα τέλη Σεπτεμβρίου θα φωτογραφίζονται από τους ιδιώτες – παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων όλα τα οχήματα που διέρχονται από τα διόδια και θα στέλνονται στοιχεία στην Α.Α.Δ.Ε. για αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις. Από τις 30-9-2025 θα λειτουργεί και σύστημα φωτογράφησης διερχομένων οχημάτων από τα διόδια με την ευθύνη και τη συμμετοχή των ιδιωτών παραχωρησιούχων των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Οι εταιρίες θα στέλνουν στην Α.Α.Δ.Ε. κάθε εβδομάδα τα συλλεχθέντα στοιχεία και τις φωτογραφίες των διερχομένων οχημάτων από τα διόδια για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, εντοπισμό παραβατών και επιβολή προστίμων.
Το πρόστιμο, θα επιβάλλεται με σχετική διοικητική πράξη επιβολής από την αρμόδια για τον έλεγχο υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε., εντός τριμήνου από τη γνωστοποίηση της παράβασης στον φορολογούμενο και θα κοινοποιείται ηλεκτρονικά σ’ αυτόν με ειδοποίηση μέσω e-mail και με ανάρτηση στην εφαρμογή «Ειδοποιήσεις» του συστήματος TAXISnet.
Σε κάθε περίπτωση που θα διαπιστώνεται η καθ’ υποτροπή τέλεση της παράβασης, ο αρμόδιος για την έκδοση της πράξης επιβολής διοικητικού προστίμου 30.000 ευρώ προϊστάμενος της υπηρεσίας της ΑΑΔΕ, θα ενημερώνει το κατά περίπτωση αρμόδιο όργανο προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος, κατά περίπτωση, ο οποίος δήλωσε το όχημα σε ακινησία. Η αφαίρεση του διπλώματος θα διαρκεί 3 έτη, όπως προβλέπει ήδη η νομοθεσία.
Πηγή: Eleftherostypos.gr
Όλες οι ειδήσεις
Πόσο κοστίζει η ασφάλεια μηχανής στην Ελλάδα;