EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η BMW iX Flow στη λίστα με τις καλύτερες εφευρέσεις του TIME

i-bmw-ix-flow-sti-lista-me-tis-kalyteres-efevreseis-tou-time-647243

Το TIME αποκαλύπτει την ετήσια λίστα του με τις Καλύτερες Καινοτομίες, η οποία περιλαμβάνει 200 εξαιρετικές καινοτομίες.

Για την κατάρτιση της λίστας, το TIME ζήτησε τη συνδρομή των συντακτών και ανταποκριτών του από όλο τον κόσμο, που όρισαν τις υποψηφιότητες μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή σε αναπτυσσόμενους τομείς, όπως η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων, η πράσινη ενέργεια και το metaverse. Στη συνέχεια, το TIME αξιολόγησε κάθε υποψηφιότητα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως η πρωτοτυπία, η αποτελεσματικότητα, η φιλοδοξία και ο αντίκτυπος.

Σχολιάζοντας τη νέα λίστα, οι συντάκτες του TIME έγραψαν: «Το αποτέλεσμα είναι μία λίστα με 200 πρωτοποριακές εφευρέσεις (και 50 ειδικές) – όπως η τεχνητή νοημοσύνη χαρτογράφησης ζωής, διαμάντια κατασκευασμένα από περίσσεια του άνθρακα στον αέρα και το ισχυρότερο τηλεσκόπιο όλων των εποχών – που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, εργαζόμαστε, παίζουμε και σκεφτόμαστε για το τι είναι εφικτό».

Δείτε την πλήρη λίστα με τις καλύτερες καινοτομίες του 2022

Αλλαγή χρώματος με το πάτημα ενός κουμπιού

Η BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink είναι ένα μοναδικό όχημα ικανό να αλλάζει ολόκληρο το χρώμα των εξωτερικών του επιφανειών με το πάτημα ενός μπουτόν και αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση Καταναλωτικών Ηλεκτρονικών Προϊόντων (CES) 2022 στο Λας Βέγκας. Καθιστώντας δυνατή την αλλαγή του χρώματος του αμαξώματος και την απεικόνιση διαφορετικών σχεδίων, η BMW iX Flow ανοίγει ένα εντελώς νέο τρόπο εξατομίκευσης της οδηγικής εμπειρίας.

Ένα μεταβλητό εξωτερικό χρώμα μπορεί επίσης να συνεισφέρει στο αίσθημα ευεξίας στο εσωτερικό και στην απόδοση του οχήματος. Αυτό επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές δυνατότητες ανοιχτών και σκούρων χρωμάτων στην αντανάκλαση του ηλιακού φωτός και στη σχετική απορρόφηση θερμικής ενέργειας. Μία λευκή επιφάνεια αντανακλά πολύ περισσότερο ηλιακό φως από μία μαύρη. Κατά συνέπεια, η αύξηση θερμοκρασίας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου λόγω ισχυρής ηλιακής ακτινοβολίας και υψηλής εξωτερικής θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί με ένα ανοιχτό εξωτερικό χρώμα. Το χειμώνα, ένα σκούρο χρώμα θα βοηθήσει το όχημα να απορροφήσει πολύ περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιλεκτικές αλλαγές χρωμάτων μπορούν να βοηθήσουν να περιοριστεί η ποσότητα ψύξης και θέρμανσης που απαιτούνται από το σύστημα κλιματισμού (A/C) του οχήματος. Αυτό μειώνει την ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου και κατ’ επέκταση την κατανάλωση καυσίμου ή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά συνέπεια, σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η αλλαγή του χρώματος ανάλογα με τον καιρό μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση της αυτονομίας. Στο εσωτερικό, η τεχνολογία θα μπορούσε, για παράδειγμα, να αποτρέψει την υπερβολική θέρμανση του ταμπλό.

Η τεχνολογία E Ink είναι άκρως αποδοτική ενεργειακά. Αντίθετα με τις οθόνες ή τους προτζέκτορες, η ηλεκτροφορητική τεχνολογία δεν χρειάζεται καθόλου ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την κατάσταση του επιλεγμένου χρώματος. Ηλεκτρικό ρεύμα ρέει μόνο κατά τη διάρκεια της σύντομης φάσης αλλαγής χρώματος.

Εκατομμύρια κάψουλες βαφής σε μία custom μεμβράνη

Ο ηλεκτροφορητικός χρωματισμός βασίζεται σε μία τεχνολογία που ανέπτυξε η E Ink, γνωστή κυρίως από τις οθόνες που χρησιμοποιούνται στα eReaders. Η εξωτερική επίστρωση της BMW iX Flow με τεχνολογία E Ink περιέχει πολλά εκατομμύρια μικροκάψουλες με διάμετρο που αντιστοιχεί στο πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας. Κάθε μία από αυτές τις μικροκάψουλες περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές ουσίες. Ανάλογα με την επιλεγμένη ρύθμιση, η διέγερση μέσω ενός ηλεκτρικού πεδίου προκαλεί τη συγκέντρωση των λευκών ή των μαύρων χρωστικών ουσιών στην επιφάνεια της μικροκάψουλας, προσδίδοντας στο αμάξωμα την επιθυμητή απόχρωση.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο