EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ford δοκιμάζει την τεχνολογία γεωεντοπισμού που μπορεί να μειώσει αυτόματα την ταχύτητα των οχημάτων

i-ford-dokimazei-tin-technologia-geoentopismou-pou-borei-na-meiosei-aftomata-tin-tachytita-ton-ochimaton-636427

Πολλές πόλεις και κωμοπόλεις περιορίζουν τις ταχύτητες γύρω από σχολεία, νοσοκομεία και περιοχές με καταστήματα.

Ωστόσο, ο εντοπισμός των σχετικών πινακίδων μπορεί να εξαρτάται από το πόσο ορατές είναι, αν είναι κρυμμένες από κλαδιά δέντρων ή βρίσκονται ανάμεσα σε άλλες ταμπέλες.

Τώρα, η Ford δοκιμάζει μία τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων χρησιμοποιώντας τον γεωεντοπισμό – ένα εικονικό γεωγραφικό σύνορο – που θα μπορούσε μια μέρα να καταργήσει εντελώς την ανάγκη για πινακίδες ορίων ταχύτητας. 1 Εκτός από το ενδεχόμενο να καταστήσει τους δρόμους ασφαλέστερους για άλλους χρήστες των δρόμων και πεζούς, το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να αποφύγουν την επιβολή προστίμου λόγω ακούσιας παραβίασης του ορίου ταχύτητας και να βελτιώσει οπτικά την εικόνα της περιοχής παραπλεύρως των δρόμων.

«Η τεχνολογία συνδεδεμένων οχημάτων έχει την αποδεδειγμένη δυνατότητα να βοηθήσει ώστε η καθημερινή οδήγηση να γίνει ευκολότερη και ασφαλέστερη προς όφελος όλων, όχι μόνο εκείνου που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι» δήλωσε Michael Huynh, manager, City Engagement Germany, Ford Ευρώπης. «Ο γεωεντοπισμός μπορεί να εξασφαλίσει τη μείωση της ταχύτητας όπου – ακόμα και όποτε – είναι απαραίτητο για να συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας και τη δημιουργία ενός πιο ευχάριστου περιβάλλοντος.»

Βοηθώντας στη διατήρηση μιας χαμηλής ταχύτητας

Στην Ευρώπη, μέχρι και το 29% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα αφορά πεζούς και δικυκλιστές, ανάλογα με τη χώρα. 3 Η δημιουργία ζωνών με όριο τα 30 km/h θεωρείται ένα από τα βασικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου για τους πεζούς σε αστικές περιοχές, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι οδηγοί έχουν περισσότερο χρόνο να αντιδράσουν και η ταχύτητα πρόσκρουσης είναι μικρότερη. 4

Τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού όπως το Intelligent Speed Assist και το Adaptive Cruise Control με Stop & Go της Ford ήδη βοηθούν ώστε οι οδηγοί να μην υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας. 5 Το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford είναι δυνητικά πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό από τα ενσωματωμένα συστήματα, και θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στο μέλλον σε επαγγελματικά και επιβατικά οχήματα Ford.

Ερευνητές χρησιμοποιούν δύο οχήματα της Ford Pro για να αναλύσουν πως επιδρά η μείωση της ταχύτητας στη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας και στον περιορισμό του κινδύνου ατυχημάτων. Οι δοκιμές με τα αμιγώς ηλεκτρικά Ford E-Transit επεκτείνονται σε όλες τις ζώνες των 30 km/h στο κέντρο της Κολωνίας, στη Γερμανία, καθώς και σε επιλεγμένες ζώνες των 50 km/h και 30 km/h και σε άλλα σημεία της πόλης.

Η δοκιμή διάρκειας 12 μηνών βασίζεται σε άλλα πρόσφατα ερευνητικά projects της Ford που προσπαθούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας συνδεδεμένων φωτεινών σηματοδοτών όπου τα φανάρια γίνονται αυτόματα πράσινα ανοίγοντας το δρόμο σε ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και αστυνομικά οχήματα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία συνδυάζεται επίσης με τη χρήση ειδικών ηχείων μέσα στο όχημα για την προειδοποίηση των οδηγών όσον αφορά την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζουν άνθρωποι και αντικείμενα.

Το Local Hazard Information της Ford που λανσαρίστηκε στο Ford Puma το 2020, συμβάλλει επίσης στο να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι. Η συνδεδεμένη τεχνολογία, που τώρα απαντάται σε 500.000 οχήματα Ford στην Ευρώπη, ειδοποίησε τους οδηγούς για περισσότερα από 35.000 ακινητοποιημένα οχημάτων λόγω βλάβης, μάρκας Ford και εκτός Ford, και προειδοποίησε τους οδηγούς για περισσότερους από 100.000 επικείμενους κινδύνους το μήνα στην Ευρώπη το 2021.

Πώς λειτουργεί

Η δοκιμή είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της ομάδας Ford City Engagement, των αρχών της Πόλης της Κολωνίας και του Άαχεν, καθώς και των μηχανικών λογισμικού της Ford στο Palo Alto, στις ΗΠΑ. Μαζί με συναδέλφους τους στο Άαχεν, οι μηχανικοί του Palo Alto ανέπτυξαν μία τεχνολογία που συνδέει το όχημα με το σύστημα γεωεντοπισμού για τον εντοπισμό μέσω GPS και την ανταλλαγή δεδομένων.

Ο οδηγός λαμβάνει τις πληροφορίες μέσω των ενδείξεων στο ταμπλό, με το νέο όριο ταχύτητας να αναβοσβήνει κάτω από την τρέχουσα ταχύτητα. Το αυτοκίνητο μειώνει αυτόματα την ταχύτητα σύμφωνα με την γεωεντοπισμένη ζώνη. Ο οδηγός μπορεί να παρακάμπτει το σύστημα και να απενεργοποιεί τον έλεγχο ορίου ταχύτητας ανά πάσα στιγμή.

Στο μέλλον, το σύστημα Geofencing Speed Limit Control της Ford θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδηγούς να ορίζουν τις δικές τους ζώνες γεωεντοπισμού σε ταχύτητες έως και 20 km/h, συμπεριλαμβανομένων αμαξοστασίων και ιδιωτικών εγκαταστάσεων. Τα όρια ταχύτητας θα μπορούν επίσης να ορίζονται δυναμικά, για να λαμβάνουν υπόψη τοπικούς κινδύνους, προσωρινά οδικά έργα και την ώρα της ημέρας.

Ο Γερμανικός ΚΟΚ έχει πάνω από 1.000 τύπους οδικών σημάτων. 6 Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάται ότι ο αριθμός των οδικών σημάτων έχει διπλασιαστεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, σε περίπου 4,6 εκατομμύρια συνολικά, με το Υπουργείο Μεταφορών να ζητά από τα τοπικά συμβούλια να αφαιρέσουν της περιττές και αντιαισθητικές πινακίδες. 7 Η μείωση του αριθμού των σημάτων στους δρόμους θα βοηθούσε να συμβάλει σημαντικά στην αποσυμφόρηση των πόλεων μας, ώστε οι οδηγοί να συγκεντρώνονται στην οδήγηση αντί να ψάχνουν για σήματα.

«Οι οδηγοί μας θα πρέπει να επωφελούνται από την πιο πρόσφατη τεχνική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υποβοήθησης βασισμένων στο γεωεντοπισμό που τους επιτρέπουν να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δρόμο» δήλωσε ο Dr. Bert Schröer, Επικεφαλής Τεχνολογίας Οχημάτων & Κινητικότητας της AWB, μιας εταιρείας διάθεσης απορριμμάτων που συμμετέχει στη δοκιμή μαζί με την Πόλη της Κολωνίας.

Η δοκιμή διαρκεί μέχρι το Μάρτιο του 2023 και αποτελεί μέρος ευρύτερων ερευνητικών πρωτοβουλιών που δοκιμάζουν οχήματα προ-παραγωγής και πρωτότυπα Ford E-Transit σε ποικίλα σενάρια εντατικής λειτουργίας σε πραγματικές συνθήκες, όπως σε ταχυδρομικές και δημοτικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και στους τομείς διανομών τύπου last mile και μεταφορών αγαθών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ford χρησιμοποιεί επίσης την τεχνολογία geofencing για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις πόλεις, εξασφαλίζοντας ότι το plug-in υβριδικό Ford Transit Custom περνά αυτόματα στο ηλεκτρικό πρόγραμμα λειτουργίας μηδενικών εκπομπών κάθε φορά που το όχημα εισέρχεται σε μία ζώνη χαμηλών εκπομπών ρύπων.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο