EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Kia εγκαινιάζει την τεχνολογία Platform Beyond Vehicle στη CES 2024

i-kia-egkainiazei-tin-technologia-platform-beyond-vehicle-sti-ces-2024-698617

Εξατομικευμένα οχήματα και λύσεις θα ενισχύσουν την ευελιξία και θα εξασφαλίσουν απεριόριστες δυνατότητες, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες.

Η Kia αποκάλυψε τη μελλοντική στρατηγική της για την τεχνολογία Platform Beyond Vehicle (PBV) στη CES 2024 στο Λας Βέγκας. Η PBV της Kia θα εφαρμοστεί αρχικά στην εισαγωγή ενός ολοκαίνουργιου, αρθρωτού οχήματος, το οποίο προανήγγειλε το Kia Concept PV5, το οποίο παρουσιάστηκε παράλληλα με ένα πρότζεκτ πολλαπλών φάσεων που θέλει τα PBV να φέρνουν επανάσταση στον κλάδο της κινητικότητας, συμβάλλοντας παράλληλα στην προώθηση των στόχων του Hyundai Motor Group στη ρομποτική, την προηγμένη εναέρια κινητικότητα (AAM) και την αυτόνομη οδήγηση.

Τα PBV της Kia αποτελούν μια συνολική λύση κινητικότητας που συνδυάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με προηγμένες λύσεις λογισμικού που βασίζονται στη στρατηγική software-to-everything, ή SDx, του Hyundai Motor Group. Ως Platform Beyond Vehicle, τα Kia PBVs θα ανοίξουν καινούργιους ορίζοντες σε νέες επιχειρήσεις και τρόπους ζωής, επαναπροσδιορίζοντας τα δεδομένα χάρη στους προηγμένους, εξατομικευμένους χώρους που παρέχουν απόλυτη ελευθερία και ευελιξία.

«Η PBV της Kia αντιπροσωπεύει το όραμά μας να υπερβούμε την παραδοσιακή έννοια του αυτοκινήτου, ικανοποιώντας τις ανεκπλήρωτες ανάγκες διαφορετικών πελατών και κοινοτήτων μέσω βελτιστοποιημένων οχημάτων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς και των επιχειρήσεων», δήλωσε ο Ho Sung Song, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Kia.

Ένα όραμα για τη μελλοντική κινητικότητα

Με την έναρξη της PBV της Kia, η μάρκα θα δεσμευτεί να παρέχει μια μεγάλη γκάμα προσαρμοσμένων τύπων οχημάτων που θα ανταποκρίνονται στις ατομικές απαιτήσεις των πελατών. Η Kia πιστεύει ότι η νέα προσέγγισή της στα PBV μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των προκλήσεων κινητικότητας που αντιμετωπίζουν άτομα και οργανισμοί με περιορισμένες επιλογές μεταφοράς.

Η εισαγωγή της PBV της Kia αποτελεί την ενσάρκωση μιας γνήσιας πελατοκεντρικής προσέγγισης και θα βασίζεται σε ένα ειδικό επιχειρηματικό σύστημα, το οποίο θα ενσωματώνει οχήματα, λογισμικό και μελλοντικές τεχνολογίες για την παροχή προστιθέμενης αξίας.

Ο οδικός χάρτης PBV της μάρκας, που χωρίζεται σε τρεις διακριτές φάσεις, απεικονίζει πώς τα PBV της Kia θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του οράματος SDx του Ομίλου ως δημιουργίες που προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις ανάλογα με τα πρότυπα χρήσης των πελατών.

Στην πρώτη φάση θα παρουσιαστεί το Kia PV5, ένα ευέλικτο PBV βελτιστοποιημένο για σημαντικούς τομείς όπως οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, το οποίο διαθέτει δυνατότητα εξατομίκευσης για ποικίλες ανάγκες των πελατών. Η βελτιωμένη συνδεσιμότητα δεδομένων μεταξύ των οχημάτων και εξωτερικών δεδομένων, όπως πληροφορίες διαδρομής ή παράδοσης, θα επιτρέψει την άνετη λειτουργία ενός στόλου που καθορίζεται από το λογισμικό. Αυτή η εμφάνιση εξατομικευμένων επιχειρηματικών στόλων και λύσεων ειδικά για PBV συνεπάγεται μικρότερους χρόνους διακοπής λειτουργίας και αυξημένη αποδοτικότητα.

Στη δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί η ειδική σειρά μοντέλων PBV, τα οποία θα εξελιχθούν σε πλατφόρμες κινητικότητας βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη οι οποίες χρησιμοποιούν δεδομένα για να αλληλοεπιδρούν με τους χρήστες και να διασφαλίζουν ότι τα οχήματα είναι πάντα ενημερωμένα. Μια ολοκληρωμένη λύση PBV θα παρέχει μια προσαρμοσμένη, απρόσκοπτη εμπειρία σε όλες τις συσκευές και το λογισμικό. Εν τω μεταξύ, θα αναδειχθούν νέες μορφές επιχειρήσεων που συνδέονται με τη ρομποτική και άλλες μελλοντικές τεχνολογίες.

Στην τρίτη φάση, τα PBV της Kia θα εξελιχθούν σε εξαιρετικά προσαρμόσιμες, εξατομικευμένες λύσεις κινητικότητας με την ενσωμάτωση στο αντίστοιχο οικοσύστημα του μέλλοντος.

Σε αυτό το σημείο τα Kia PBVs και συγκεκριμένα τα συνδεδεμένα αυτόνομα οχήματα θα διαχειρίζονται ως μέρος ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος έξυπνης πόλης. Με την ανάδειξη ενός υπερ-συνδεδεμένου κόσμου όπου οι άνθρωποι, τα PBV και οι κοινωνικές υποδομές συνδέονται απρόσκοπτα, θα διανοιχθούν εντελώς νέοι τρόποι ζωής δημιουργώντας ένα ισχυρό οικοσύστημα PBV με βάση τις μελλοντικές τεχνολογίες του Ομίλου Hyundai Motor Group για την αυτόνομη οδήγηση, την προηγμένη εναέρια κινητικότητα, τη ρομποτική και το ενεργειακό δίκτυο.

Σχεδιασμένο για να κάνει τη ζωή των χρηστών ευκολότερη

Αξιοποιώντας την τεχνολογία «Easy Swap» για την ευέλικτη αντιμετώπιση των διαφορετικών απαιτήσεων των πελατών, ένα ενιαίο πλαίσιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη πολλαπλών αναγκών κινητικότητας. Μια ποικιλία από εναλλάξιμα αμαξώματα ή «life modules» μπορούν να συνδεθούν με το βασικό όχημα μέσω μιας υβριδικής τεχνολογίας ηλεκτρομαγνητικής και μηχανικής ζεύξης, μετατρέποντας το PBV σε ταξί κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε φορτηγό διανομής τη νύχτα και σε προσωπικό όχημα αναψυχής τα Σαββατοκύριακα.

 

Η αρθρωτή διαμόρφωση καθίσταται περαιτέρω δυνατή χάρη στη «Dynamic Hybrid» συναρμολόγηση της δομής αμαξώματος χωρίς συγκόλληση, η οποία επιτρέπει την ευέλικτη προσαρμογή. Αποτελούμενο από σωληνοειδή χάλυβα υψηλής αντοχής και μηχανικά πολυμερή, τα τυπικά μέρη μειώνονται κατά 55% χωρίς απώλεια ακαμψίας.

Ο σχεδιασμός των PBV της Kia είναι εμπνευσμένος από στιβαρά, απλά και έξυπνα εργαλεία και υπερβαίνει κατά πολύ την απλή αισθητική. Η πρωταρχική αποστολή της Kia είναι να διασφαλίσει ότι τα PBV της μάρκας είναι απλά και διαισθητικά στη λειτουργία και τη συμμετοχή, ανεξάρτητα από το πού, πότε και πώς χρησιμοποιούνται.

Είτε ο σκοπός του οχήματος είναι η μεταφορά ανθρώπων, είτε η διακίνηση αγαθών, είτε η κάλυψη αναγκών εφοδιαστικής ή προσωπικής κινητικότητας, κάθε PBV μοιράζεται μια σταθερή ποιότητα σχεδιασμού που αντανακλά τη σταθερή, στιβαρή φύση του και προβάλλει μια αξιόπιστη και εξαιρετικά ικανή στάση. Δεν υπάρχουν περιττές διακοσμήσεις, με κάθε χαρακτηριστικό να έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί μια χρήσιμη λειτουργία που διευκολύνει τη ζωή των χρηστών του οχήματος, όπως αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις ιδέες που παρουσιάστηκαν στη CES.

Σε κάθε όχημα, οι μεγάλες πόρτες ανοίγουν για να αποκαλύψουν ένα εξαιρετικά άνετο άνοιγμα χωρίς κολόνες που παρέχει εύκολη είσοδο και έξοδο. Στο εσωτερικό, το εκτεταμένο μεταξόνιο και η ηλεκτρική πλατφόρμα εξασφαλίζουν μεγάλους, επίπεδους ανοιχτούς χώρους που προσφέρουν σχεδόν ατελείωτες δυνατότητες αποθήκευσης και χρήσης. Η εμπειρία του οδηγού είναι επίσης βελτιωμένη, καθώς το κόκπιτ παρέχει επιφάνεια που μοιάζει με γραφείο και το τιμόνι μπορεί να αναδιπλωθεί για να χρησιμεύσει ως φωτιστικό δημιουργώντας ένα περιβάλλον που πράγματι θυμίζει γραφείο.

Η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής σχεδιασμού του PBV της Kia. Η εκτεταμένη χρήση υλικών, όπως το βιολογικό πλαστικό, το πλαστικό PCM (Post Consumer Material), το βιολογικό χρώμα, το ανακυκλωμένο ύφασμα PET, η επένδυση και τα νήματα, καθώς και ο αφρός bio-PU, όχι μόνο περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σήμερα και αύριο, αλλά και προσφέρουν μια μοναδική οπτική και απτική απήχηση που οδηγεί στη δημιουργία νέων αισθητικών αξιών.

Η έμπνευση γίνεται πραγματικότητα

Η Kia θα δημιουργήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την αλληλεπίδραση μεταξύ των PBV, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνοχή του σχεδιασμού σε όλα τα οχήματα. Με εκτεταμένη αρθρωτή δομή – συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας κοινής χρήσης χαρακτηριστικών σε όλα τα οχήματα – τα PBV θα ενισχύσουν την ευελιξία, ανοίγοντας απεριόριστες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των ιδιωτών.

Σε πρώτη φάση, θα είναι διαθέσιμες διάφορες εκδόσεις του PV5, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων Basic, Van, High Roof και Chassis Cab. Στο μέλλον, η Kia σχεδιάζει επίσης να παρουσιάσει ένα μοντέλο Robotaxi που αναπτύχθηκε με την Motional (κοινοπραξία μεταξύ της HMG και της Aptiv), το οποίο στοχεύει να προσφέρει μια επαναστατική αυτόνομη εμπειρία κλήσης για τους επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, η συμβίωση του οικοσυστήματος PBV θα συμπληρωθεί από δύο ακόμη μοντέλα, το «PV7» και το «PV1».

  • PV7 – Το μεγαλύτερο μέλος της γκάμας χαρακτηρίζεται από αυξημένο χώρο στο εσωτερικό, μεγαλύτερη αυτονομία και βελτιωμένες λειτουργίες.
  • PV1 – Το μικρότερο της γκάμας είναι βελτιστοποιημένο για ευέλικτες και μικρών αποστάσεων μεταφορές logistics, χρησιμοποιώντας μονάδες οδήγησης για την ελαχιστοποίηση της ακτίνας στροφής ακόμη και σε στενούς χώρους.

    Αρθρωτή δομή PBV – Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ραγών στην οροφή, το δάπεδο και τα πλαϊνά, καθώς και στο εξωτερικό, επιτρέπουν την αβίαστη προσαρμογή του οχήματος ώστε να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες των πελατών. Το σύστημα αυτό επιτρέπει την απρόσκοπτη μεταφορά εμπορευμάτων και αντικειμένων μεταξύ οχημάτων, με τη χρήση ντουλαπιών και πλαισίων. Οι «ράγες» εντός αυτού του οικοσυστήματος απλοποιούν τη μετακίνηση αντικειμένων μεταξύ οχημάτων, ενώ ο αρθρωτός σχεδιασμός των «πλακιδίων» και τα λειτουργικά αξεσουάρ, όπως ηχεία και ράφια, προσφέρουν απεριόριστη ευελιξία για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων.

Πρωτοποριακές λύσεις

Η Kia λαμβάνει σημαντικά μέτρα για να ανταποκριθεί στις ποικίλες απαιτήσεις των πελατών, κατασκευάζοντας ένα εργοστάσιο EVO αφιερωμένο στα PBV στο Autoland Hwaseong της Κορέας. Αυτό το εργοστάσιο θα εφαρμόσει μια υβριδική προσέγγιση παραγωγής, συνδυάζοντας μεθόδους που βασίζονται σε μεταφορικές ταινίες και κυψέλες.

Μέσω της συνεργασίας με παγκόσμιους συνεργάτες η Kia θα είναι σε θέση να προσφέρει μοντέλα εκ μετατροπής για διάφορες σειρές PBV, καλύπτοντας τις διαφορετικές προτιμήσεις των πελατών. Το εργοστάσιο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και θα έχει ετήσια δυναμικότητα 150.000 μονάδων.

Η λύση διαχείρισης στόλου για τα PBV της Kia επιτρέπει στους πελάτες να επιβλέπουν αποτελεσματικά πολλαπλά οχήματα. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις πωλήσεις, τα αποθέματα και τις παραδόσεις, ωφελώντας τις επιχειρήσεις κινητικότητας και logistics.

Η λύση φόρτισης EV της Kia βελτιστοποιεί τα χρονοδιαγράμματα φόρτισης για μέγιστη αποδοτικότητα. Λαμβάνει υπόψη τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, τις διαδρομές, τα χρονοδιαγράμματα και τα διαλείμματα. Επιπλέον, η Kia στοχεύει στην παροχή μιας συνολικής ενεργειακής λύσης με τη χρήση προηγμένων υποδομών φόρτισης, επιτρέποντας την τροφοδοσία κινητών συσκευών και εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης με ενεργειακές μπαταρίες υψηλής πυκνότητας. Αυτό καθίσταται εφικτό μέσω καινοτομιών όπως η τεχνολογία Vehicle-to-Everything (V2X).

Αυτή η ενσωμάτωση των συστημάτων IVI, FMS και φόρτισης θα παρέχεται μέσω ενοποιημένου λογισμικού, επιτρέποντας τη δημιουργία ολοκληρωμένων λύσεων που μπορούν να προσαρμοστούν σε διάφορα επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Η Kia έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες όπως η Uber, η Coupang, η CJ Logistics, η Kakao Mobility και η Dubai Taxi Corporation για την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού συστήματος που είναι αφιερωμένο στα PBV.

Οι μελλοντικές επιχειρηματικές και θυγατρικές συνεργασίες θα χρησιμεύσουν για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης της ρομποτικής, της AAM και της αυτόνομης οδήγησης, ώστε τελικά να ολοκληρωθεί μια λύση κινητικότητας PBV σε περιβάλλον έξυπνων πόλεων.

  • Ρομποτική – Η Kia αξιοποιεί τη ρομποτική, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ Stretch και Spot της Boston Dynamics, για να ενισχύσει την αυτοματοποίηση της εφοδιαστικήςαλυσίδας και τον έλεγχο ποιότητας όλο το εικοσιτετράωρο στα έξυπνα εργοστάσιά της. Οι προσπάθειες αυτές αποσκοπούν στην αποκάλυψη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών μέσω συνεργασιών και στην προώθηση της καινοτομίας.
  • AAM – Η Kia συνεργάζεται με τη θυγατρική του ομίλου Hyundai Motor Group, Supernal, για να επιταχύνει την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων με την εισαγωγή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων κόμβων κινητικότητας που βασίζονται στην προηγμένη εναέρια κινητικότητα.
  • Αυτόνομη οδήγηση – μαζί με την Motional. Η συνεργασία αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη με σχέδια για την ανάπτυξη ενός λογισμικού που βασίζεται στο PV5 Robotaxi. Αυτή η συνεργασία έχει ως στόχο να συνδυάσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Kia με την προηγμένη τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης Επιπέδου 4 της Motional για την επέκταση των παγκόσμιων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Ως εκ τούτου, οι δυνατότητες λογισμικού του ομίλου Hyundai Motor Group υπερβαίνουν τα οχήματα και επεκτείνονται σε διάφορους τομείς της κινητικότητας, όπως η ρομποτική, τα αεροσκάφη και η αυτόνομη οδήγηση, με στόχο να καταστήσουν δυνατή τη λειτουργία, τον έλεγχο και τη διαχείριση, προωθώντας μια εποχή υπερ-σύνδεσης μεταξύ ανθρώπων και πραγμάτων.

«Πέρα από την κινητικότητα»

Η Kia έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι για να προσαρμοστεί αποτελεσματικά στην ταχέως μετασχηματιζόμενη αγορά μέσω της στρατηγικής Plan S. Με βραβευμένα μοντέλα, όπως το EV6 και το EV9, που έχουν συμβάλει στην επιτυχή καθιέρωση της εταιρείας ως ηγέτη στον σχεδιασμό και την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, η Kia στοχεύει να εδραιώσει τη θέση της ως κορυφαίος πάροχος λύσεων βιώσιμης κινητικότητας μέχρι το 2030 μέσω της κυκλοφορίας επόμενων οχημάτων, όπως το EV3, και το EV4.

Η στρατηγική PBV της Kia διευκολύνει περαιτέρω τους κλιματικούς στόχους της μάρκας, επιτρέποντας στα PBV να διανέμουν υπεύθυνα παραγόμενο υδρογόνο και ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στις υποδομές. Αυτό όχι μόνο μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις παραδοσιακές μονάδες παραγωγής ενέργειας και τα ορυκτά καύσιμα, αλλά εξασφαλίζει επίσης μια οικονομικά αποδοτική και αξιόπιστη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την πόλη.

Ηγετική θέση της Kia

Η παρουσία της Kia στη CES 2024 σηματοδοτεί την επιστροφή της στην κορυφαία έκθεση μετά από πέντε χρόνια απουσίας.

Η μάρκα διαθέτει δύο εκθέσεις στo χώρο διεξαγωγής της CES 2024. Η έκθεση PBV της Kia, η οποία βρίσκεται στο LVCC West Hall, βασίζεται στο θέμα “Place of Inspiration” (Τόπος έμπνευσης). Η έκθεση παρουσιάζει τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους τα PBV μπορούν να εμπνεύσουν και να διαμορφώσουν τη ζωή των ατόμων μέσα από μια διαφορετικούς τρόπους ζωής και εμπειριών και περιλαμβάνει πέντε πρωτότυπα οχήματα PBV, συμπεριλαμβανομένων τριών εκδοχών του Concept PV5, καθώς και των Concept PV7 και Concept PV1.

Οι τέσσερις εκθεσιακοί χώροι έχουν τη μορφή οπτικών αναπαραστάσεων ενός πάρκου, μιας πόλης, ενός σπιτιού και ενός εργοστασίου που λούζονται σε τέσσερα οπτικά ξεχωριστά χρώματα. Μαζί, οι οθόνες αναδεικνύουν τις πολλαπλές εφαρμογές και τα οφέλη της τεχνολογίας PBV της Kia, εκτός από την προβολή των αξιών της μάρκας Kia και της φιλοσοφίας σχεδιασμού “Opposites United”.

Η δεύτερη έκθεση της Kia βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της CES, με θέμα “All-set EV Life for Everyone”. Με ένα φουτουριστικό συνδεδεμένο σπίτι της Kia, η έκθεση παρουσιάζει το Kia Concept EV3, το Concept EV4 και τα μοντέλα παραγωγής EV6 και EV9, μια συναρπαστική προσομοίωση τεχνολογίας οδήγησης του EV9, μια έκθεση 10 must-have βιώσιμων αντικειμένων, καθώς και επιδείξεις παροχής ενέργειας από το όχημα σε σπίτι (V2H) και σε κατασκήνωση σε πραγματικά σενάρια.

Όλες οι ειδήσεις

Ράλι Ντακάρ: Θρίαμβος Σάινθ – 1η νίκη για ηλεκτρικό και 1η για την Audi!

Αυτά τα αυτοκίνητα οδηγεί η πιο γρήγορη… γιαγιά του κόσμου!

Έρευνα: Οι καλύτερες χώρες για οδικά ταξίδια – η θέση της Ελλάδας

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο