EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καύσιμα με κάρτα: Ανοίγει η πλατφόρμα – Πώς θα κάνετε την αίτηση στο gov.gr

kafsima-me-karta-anoigei-i-platforma-pos-tha-kanete-tin-aitisi-sto-gov-gr-633121

Καύσιμα με κάρτα:  Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Κατά 22 λεπτά φθηνότερα θα μπορούν να προμηθεύονται το λίτρο της βενζίνης περίπου 9 στους 10 φορολογουμένους, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων που ανακοίνωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις ανατιμήσεις που πλήττουν τα νοικοκυριά.

Η επιδότηση στα καύσιμα θα κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως 0,28 ευρώ το λίτρο, θα ισχύει από τον Απρίλιο και για τρεις μήνες και θα δίνεται μέσω προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας μετά από αίτηση που θα υποβάλει ο δικαιούχος σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Η επιδότηση για αυτοκίνητα αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς, η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ, ήτοι 13,33 ευρώ το μήνα.
  • Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση διαμορφώνεται στα 28 λεπτά το λίτρο, φτάνοντας το ποσό των 50 ευρώ για τους τρεις μήνες.
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.
  • Για τα οχήματα με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) η τιμή πώλησής του επιδοτείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για τον Απρίλιο. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές, από 2 ευρώ σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
  • Τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση ύψους 200 ευρώ στις υπηρεσίες ταξί, ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το συνολικό ύψος της επιδότησης για τη βενζίνη εκτιμάται από το υπουργείο Οικονομικών στα 130 εκατ. ευρώ και για το diesel στα 23 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση, πανελλαδικά, ανά φορολογούμενο που διαθέτει ένα αυτοκίνητο υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.

Μάλιστα το ποσό της επιδότησης καυσίμων μπορεί να προσαυξάνεται έως 5 ευρώ για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έναντι της πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

Καύσιμα με κάρτα: Πώς θα κάνουμε την αίτηση στο gov.gr  για την επιδότηση στα καύσιμα σε 3 βήματα

1o βήμα: Υποβολή αίτησης.

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση. Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).  Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο. Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης. Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis). Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass.

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο. Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο. Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

· 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ

· 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

· 40 € ΓΙΑ ΙΧ

· 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ειδήσεις σήμερα

 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο