EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κινούμαι Ηλεκτρικά 2: Τα ποσά της επιδότησης και η διαδικασία

kinoumai-ilektrika-2-ta-posa-tis-epidotisis-kai-i-diadikasia-640442

Μέχρι το τέλος Απριλίου και με ενισχυμένο προϋπολογισμό που φτάνει τα 65 εκατ. ευρώ, θα συνεχιστεί ο Β΄ κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2».

Η τροποποιημένη Κοινή Υπουργική απόφαση προβλέπει ακόμα τη δυνατότητα μεταφοράς αδιάθετων πόρων από μία κατηγορία οχημάτων σε άλλη, για την οποία οι πόροι έχουν εξαντληθεί. Ταυτόχρονα, περιορίζει το χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος από 12 σε 8 μήνες από την ημερομηνία υπαγωγής στο πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρατείνεται μέχρι τις 30/04/2024 (η προθεσμία έληγε τέλη του έτους), ενώ προβλέπει σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης (από 50 σε 65 εκατ. ευρώ).

Μέσω της ΚΥΑ, ορίζεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή δελτίου παραγγελίας οχήματος από τον δικαιούχο, με καταβολή προκαταβολής ή συμφωνητικού χρονομίσθωσης με προκαταβολή. Η ρύθμιση αφορά αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και συμπεριληφθεί ή θα συμπεριληφθούν σε απόφαση υπαγωγής. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη υποβολής των ανωτέρω, η αίτηση θα απορρίπτεται και το ποσό της επιδότησης θα αποδεσμεύεται.

«Με τις παραπάνω ρυθμίσεις περιορίζεται το πλήθος των αιτήσεων που παραμένουν ανενεργές και απελευθερώνονται πόροι για την υποβολή νέων αιτήσεων από ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν άμεσα στην αγορά ηλεκτρικού οχήματος» επισημαίνει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Μέσω του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» προβλέπεται ότι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιδοτηθούν με έως και 9.500 ευρώ -ανάλογα τα κριτήρια- για να αγοράσουν ηλεκτρικά Ι.Χ., δίκυκλα και ποδήλατα. Σκοπός της δράσης είναι η στροφή στην πράσινη μετακίνηση και η μείωση των εκπομπών αερίων.

Τα κίνητρα και οι επιδοτήσεις αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων αυτοκινήτων, δικύκλων, και τρικύκλων στο πρόγραμμα κυμαίνονται ανά κατηγορία από 30% έως 40%.

Την ΚΥΑ υπέγραψαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 2: ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ

Φυσικά πρόσωπα

Κάθε φυσικό πρόσωπο δικαιούται μία αίτηση για ένα μόνο όχημα.

Επιδοτείται:

– Αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με ποσοστό 30% και έως 8.000 ευρώ.

– Αγορά ελαφρών δικύκλων και τρικύκλων με ποσοστό 30% και έως τα 1.300 ευρώ.

– Αγορά τρικύκλων μεταφοράς εμπορευμάτων ή και προσώπων και τετράτροχων οχημάτων (μικροαυτοκινήτων) με ποσοστό 40% και έως 3.000 ευρώ.

– Αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου με ποσοστό 40% και έως 800 ευρώ.

–  Αγορά έξυπνου οικιακού σημείου φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, η οποία επιδοτείται με 500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για τον φορτιστή, δεν μπορεί να υποβληθεί ως μεμονωμένη αίτηση και η δυνατότητα παρέχεται σε όσους επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

– Ατομα με Αναπηρία: Παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού δικύκλου, τρικύκλου, ποδηλάτου.

– Νέοι έως 29 ετών: Παρέχεται επιπλέον επιδότηση 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή μικροαυτοκινήτου.

–  Γονείς 3 τουλάχιστον εξαρτώμενων τέκνων: παρέχεται επιπλέον επιδότηση 500 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων, τρικύκλων, μικροαυτοκινήτων και ποδηλάτων.

– Για την αγορά αυτοκινήτου παρέχεται επιδότηση 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από το 3ο και άνω, με ανώτατο ποσό τις 4.000 ευρώ. Δηλαδή για τα πρώτα 3 παιδιά θα λάβει 1.000 ευρώ, για το 4ο άλλα 1.000 ευρώ, για το 5ο άλλα 1.000, για το 6ο άλλα 1.000 ευρώ (έως τα 4.000 ευρώ).

–  Η απόσυρση παλαιού οχήματος είναι προαιρετική και επιδοτείται με επιπλέον 1.000 ευρώ όταν αποσύρεται αυτοκίνητο, ή με 400 ευρώ όταν αποσύρεται δίκυκλο ή τρίκυκλο. Δεν επιδοτείται η απόσυρση ποδηλάτου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν είναι απλή. Μπαίνουν στην σελίδα https://kinoumeilektrika2.gov.gr και αφού κάνουν εγγραφή στην υπηρεσία, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, επιλέγουν την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία.

Αναλυτικότερα, για το αίτημα συμμετοχής ο ωφελούμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο taxisnet, θα βρίσκει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του, θα επιλέγει την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία, θα δηλώνει εάν επιθυμεί οικιακό φορτιστή (μόνο φυσικά πρόσωπα), απόσυρση και εάν υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες (μόνον φυσικά πρόσωπα και ΕΔΧ ΤΑΞΙ) και στη συνέχεια θα επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να υποβάλει οριστικά την αίτηση. Η τελευταία επιλογή αφορά στο αν έχουν οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, αν είναι άτομο με αναπηρίες ή νέος έως 29 ετών.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο