EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Απόφαση – «σταθμός» για την υπερβολική ταχύτητα που αλλάζει την οδηγική μας συμπεριφορά

kodikas-odikis-kykloforias-apofasi-stathmos-gia-tin-ypervoliki-tachytita-pou-allazei-tin-odigiki-mas-syberifora-636683

Yπερβολική ταχύτητα: Μια απόφαση που μπορεί να χαρακτηριστική «σταθμός» φαίνεται ότι παίρνει η κυβέρνηση: η πρόκληση τροχαίου από υπερβολική ταχύτητα θα μετατραπεί σε κακούργημα.

Κακούργημα θα γίνει τόσο η πρόκληση τροχαίου λόγω υπερβολικής ταχύτητας τόσο σε ό,τι αφορά στα δυστυχήματα όσο και στα σοβαρά ατυχήματα, σύμφωνα με όσα είπε ο Παναγιώτης Στάθης στην εκπομπή Ώρα Ελλάδας στο OPEN.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος κινείται με 60 χιλιόμετρα πάνω από επιτρεπόμενο όριο και προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο, θα αντιμετωπίζει φυλάκιση τουλάχιστον 10 ετών, ενώ αν τραυματίσει κάποιον σοβαρά, η ποινή θα είναι μέχρι 10 χρόνια φυλακή.

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Αυτή είναι η απόφαση

 

Νέος ΚΟΚ – Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πότε είναι υποχρεωτικό να υπάρχουν στο όχημά μας

Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου, ημερομηνία έναρξης του μέτρου για τον υποχρεωτικό εφοδιασμό των αυτοκινήτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα. Όπως αναφέρεται, το μέτρο καθίσταται υποχρεωτικό μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές ενόψει χιονοπτώσεων.

«Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους», τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου. Αναλυτικά, οι διευκρινίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

«Με βάση τη σχετική Απόφαση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες, ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες ελαστικών και χιονολάστιχα (που φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου με την ένδειξη M+S).

Η τήρηση των ανωτέρω αντιολισθητικών μέσων καθίσταται υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα.

Συνεπώς, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις από τις παραπάνω αρμόδιες αρχές, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσω, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση.

Ειδικότερα, υπενθυμίζονται τα εξής:

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται και στα δύο ελαστικά του κινητήριου άξονα του οχήματος.

Εάν το όχημα διαθέτει κίνηση σε παραπάνω από ένα άξονα τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του εργοστασίου κατασκευής του οχήματος.

Εάν δεν υπάρχουν οδηγίες και ο οδηγός έχει μόνο ένα ζευγάρι αντιολισθητικών τότε αυτά τοποθετούνται στον εμπρόσθιο άξονα

Εάν υπάρχει και δεύτερο ζευγάρι τοποθετούνται ταυτόχρονα και στον οπίσθιο άξονα.

Εάν το όχημα διαθέτει διπλά ελαστικά στον κινητήριο άξονα (δηλαδή 4 ελαστικά στον άξονα) τοποθετούνται ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή του οχήματος ή εάν δεν υφίστανται τέτοιες τοποθετούνται στα εξωτερικά ελαστικά της κάθε πλευράς.

Η τοποθέτηση των αντιολισθητικών μέσων πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο και ασφαλές σημείο επί του οδοστρώματος και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με τον ΚΟΚ (π.χ. προειδοποιητικό τρίγωνο, απόσταση) για την ασφάλεια του οδηγού και για να μη δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των λοιπών οχημάτων.

Επίσης, με νεότερη Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ρυθμίστηκε και το θέμα του υπόχρεου εφοδιασμού με αντιολισθητικά μέσα στην περίπτωση ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι στην περίπτωση ενοικίασης αυτοκινήτων, εφόσον ζητηθεί από τον μισθωτή η προμήθεια αντιολισθητικών μέσων και αναγραφεί το αίτημά του στο μισθωτήριο συμβόλαιο, η εκμισθώτρια εταιρεία είναι υποχρεωμένη να παράσχει τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν ζητηθεί, η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η μεταβολή των κλιματολογικών συνθηκών επιβάλλει σε όλους τους οδηγούς να φέρουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο, σε περίπτωση χιονοπτώσεων, αλλά και να γνωρίζουν την ορθή τους χρήση. Η σχετική υποχρέωση κρίνεται αναγκαία για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας, αλλά και τη διευκόλυνση της μετακίνησης όλων της χρηστών του οδικού δικτύου. Υπενθυμίζεται, επίσης, η υποχρέωση των εκπαιδευτών υποψήφιων οδηγών να περιλάβουν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης την εκμάθηση της διαδικασίας τοποθέτησης αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως έχει θεσμοθετηθεί, άλλωστε, με σχετική Απόφασή μου».

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο