EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οδήγηση στην βροχή: Τι να προσέχετε – Έξυπνα και ασφαλή tips

odigisi-stin-vrochi-ti-na-prosechete-exypna-kai-asfali-tips-628768

Οδήγηση στη βροχή:  Κακοκαιρία θα επικρατήσει σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν απλοί κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι οι οδηγοί για να παραμείνουν ασφαλείς. Το πρώτο που οφείλουν να φροντίσουν, είναι η καλή ορατότητα. Το παρμπρίζ πρέπει να είναι καθαρό, ενώ ο οδηγός θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι οι υαλοκαθαριστήρες δεν έχουν φθαρεί, με το δοχείο νερού των υαλοκαθαριστήρων να είναι γεμάτο.

Επειδή η βροχή μειώνει την ορατότητα, θα πρέπει ο οδηγός να έχει πάντα τα φώτα πορείας αναμμένα. Αυτό φυσικά δεν ισχύει για τα καινούρια μοντέλα, που τα φώτα ημέρας αποτελούν στάνταρ εξοπλισμό. Επειδή τα κλειστά παράθυρα κατά τη διάρκεια της βροχής οδηγούν γρήγορα στο θάμπωμα των τζαμιών, θα πρέπει ο οδηγός να χρησιμοποιεί το σύστημα a/c ή του κλιματισμού για το “ξεθάμπωμα” των τζαμιών. Τα ελαστικά είναι ένα σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέχουν όλοι οι οδηγοί. Θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν το προβλεπόμενο βάθος πέλματος, όσο και τη σωστή πίεση. Το κανονικό βάθος πέλματος συμβάλλει στην αποφυγή της πλαγιολίσθησης και της υδρολίσθησης.

Συμβουλές πριν την οδήγηση σε περίπτωση βροχής:

Σε συνθήκες ισχυρής βροχόπτωσης, οδηγούμε μόνο αν αυτό είναι απαραίτητο.

Ενημερωνόμαστε από τα δελτία για τον καιρό, για τις περιοχές που έχουν πλημμυρίσει και για τα προβλήματα στους δρόμους.

Επιλέγουμε τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε αποφεύγοντας τα σημεία εκείνα που γνωρίζουμε πως συνήθως πλημμυρίζουν. Φεύγουμε νωρίτερα από το σημείο εκκίνησης, μιας και θα οδηγήσουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα και το πιθανότερο είναι να συναντήσουμε κίνηση στον δρόμο.

Ελέγχουμε τη λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων..

Φροντίζουμε να είναι γεμάτο το ρεζερβουάρ, καθώς η χρήση θέρμανσης και φώτων, αλλά και η πιθανή κίνηση που θα συναντήσουμε στον δρόμο, απαιτούν περισσότερα καύσιμα.

Έχουμε πάντα μαζί μας το κινητό τηλέφωνο, καθώς και έναν φορτιστή αυτοκινήτου.

Αποφεύγουμε να ταξιδεύουμε μόνοι και ειδοποιούμε τους δικούς μας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε και για την πιθανή ώρα που θα φτάσουμε στον προορισμό μας.

Συμβουλές κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε περίπτωση βροχής:

Οδηγούμε με αναμμένα τα μεσαία φώτα, ακόμα και αν είναι μέρα.

Διατηρούμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, αφού κατά το φρενάρισμα στη βροχή το αυτοκίνητο χρειάζεται περισσότερα μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα.

Δεν ανάβουμε τα πίσω φώτα ομίχλης, γιατί ενοχλούν τους οδηγούς που ακολουθούν και καλύπτουν τα φώτα φρεναρίσματος.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα βαριά οχήματα, καθώς πετάνε νερό και εμποδίζουν την ορατότητά μας.

Σε περίπτωση που μείνουμε ακινητοποιημένοι κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής, δεν ανοίγουμε το καπό της μηχανής, για να μην καταστρέψουμε τα ηλεκτρικά συστήματα.

Δεν οδηγούμε με μεγάλη ταχύτητα σε λιμνάζοντα νερά, γιατί τα λάστιχα μπορεί να χάσουν την πρόσφυσή τους. Αν νιώσουμε πιο ελαφρύ το τιμόνι, δεν φρενάρουμε, αλλά χαμηλώνουμε ταχύτητα και οδηγούμε σταθερά μέχρι να αποκτήσουμε ξανά τον έλεγχο του οχήματος.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στους πεζούς και στους δικυκλιστές για να μην τους καταβρέξουμε.

Συμβουλές κατά τη διάρκεια της οδήγησης σε περίπτωση πλημμύρας:

Οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου. Δεν οδηγούμε ποτέ μέσα σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας βοηθήσει να υπολογίσουμε το βάθος του νερού.

Διατηρούμε χαμηλή και σταθερή ταχύτητα, χωρίς να σηκώνουμε νερά. Η οδήγηση με μεγάλη ταχύτητα σε τέτοιες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου και να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Ελέγχουμε για την κατάσταση του δρόμου μπροστά μας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να σταματήσουμε μέσα σε βαθύ νερό, καθώς αυτό είναι πολύ επικίνδυνο.

Δεν οδηγούμε ποτέ διασχίζοντας κινούμενα νερά, καθώς εύκολα μπορούν να μας παρασύρουν.

Κρατάμε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.

Μόλις βγούμε από τα νερά, ελέγχουμε αμέσως αν λειτουργούν τα φρένα μας.

Αν, μετά από οδήγηση σε βαθιά νερά, η μηχανή σβήσει, δεν προσπαθούμε να την ξαναβάλουμε σε λειτουργία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει μηχανική βλάβη. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καλέσουμε την οδική βοήθεια.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο