EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πετρέλαιο: Μεγάλη πτώση στις αγορές, ελπίδες για μείωση και στην αντλία

petrelaio-megali-ptosi-stis-agores-elpides-gia-meiosi-kai-stin-antlia-631135

Πετρέλαιο: Η πτώση αυτή θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ήταν παροδική βλέποντας σήμερα την τιμή της αμόλυβδης βενζίνης

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 5 δολάρια την Τετάρτη (04/10), βάζοντας στο προσκήνιο την εικόνα ότι η αξία του μαύρου χρυσού ενδέχεται να σταθεροποιηθεί

Πετρέλαιο: Μεγάλη πτώση στις διεθνείς τιμές – Αναμένονται μειώσεις και στην αντλία

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησε κατά 5,11 ή 5,6%, στα 85,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε 5,01 δολάρια ή 5,6% στα 84,22 δολάρια.

Στα τιμές πετρελαίου θέρμανσης και βενζίνης υποχώρησαν επίσης περισσότερο από 5%. Οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 10 δολάρια σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Χθες το βράδυ στις διεθνείς αγορές η τιμή του πετρελαίου Brent βρέθηκε κάτω και από τα 86 δολάρια το βαρέλι, με το χαμηλό της ημέρας να είναι στα 85,61 δολάρια σημειώνοντας πτώση κοντά στο 6%.

Μέρος αυτής της πτώσης στην ζήτηση θα μπορούσε να οφείλεται στις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες στη Νέα Υόρκη από την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο Μπομπ Γιάουγκερ, διευθυντής στη Mizuho.

Η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, σύμφωνα με αναλυτές της JP Morgan.

Η άνοδος στις τιμές των καυσίμων που έφτασε στο 30% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μείωσε τη ζήτηση, με αποτέλεσμα να πέσει στα 223.000 βαρελιών την ημέρα, έγραψαν οι αναλυτές σε ανακοίνωση της Τετάρτης.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 6,5 εκατομμύρια βαρέλια

Να σημειωθεί ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια στα 414,1 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Σεπτεμβρίου

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την περικοπή της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις περικοπές των εξαγωγών αργού κατά 300.000 bpd και τον Νοέμβριο θα επανεξετάσει την μείωση της παραγωγής κατά 500.000 bpd τον Απρίλιο.

Ωστόσο, τα spreads  έπεσαν κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη στο χαμηλότερο επίπεδο σε περίπου 1,5 χρόνο.

Αυτό το περιθώριο «ελεύθερης πτώσης» δείχνει ότι οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια περιορίζουν τις αγορές αποθεμάτων αργού και αυξάνουν τις πιθανότητες ύφεσης, δήλωσε ο Jim Ritterbusch, πρόεδρος της Ritterbusch and Associates

«Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει περαιτέρω αδυναμία της ζήτησης που οι Σαουδάραβες και η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μέσω πρόσθετων περικοπών στην παραγωγή», δήλωσε ο Ritterbusch.

Ρωσία: Η Μόσχα ενδέχεται να χαλαρώσει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ

Η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση στις εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ τις επόμενες μέρες, γράφει σήμερα η ημερήσια εφημερίδα Kommersant επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές του απέδωσαν.

Η Ρωσία, παρότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, τους τελευταίους μήνες υπέφερε από τις υψηλές αυξήσεις στις εγχώριες τιμές καυσίμων και τις ελλείψεις σε βενζίνη και πετρέλαιο (ντίζελ), καθώς οι υψηλές εξαγωγικές τιμές ευνοούσαν τα διυλιστήρια ώστε να πωλούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

«Το μέτρο αυτό επηρέασε θετικά την κατάσταση στην εγχώρια αγορά. Τα αποθέματά μας αυξήθηκαν φθάνοντας περίπου τους 430.000 τόνους κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Νόβακ στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι νωρίτερα σήμερα συναντήθηκε με τους Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου.

«Παρατηρούμε μια σημαντική μείωση στις τιμές χονδρικής πώλησης των πετρελαιοειδών σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Αυτό είναι το κριτήριο που απαιτείται για να πετύχουμε», δήλωσε ο Νόβακ χωρίς να αναφέρει πότε θα αρθεί η απαγόρευση στις εξαγωγές.

Ξεχωριστά, το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS επικαλείται τον υπουργό Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ να δηλώνει ότι η κυβέρνηση «σε όλα τα επίπεδα» έχει συζητήσει την μερική αδειοδότηση για τις εξαγωγές καυσίμων.

Ο υπουργός είπε ότι περαιτέρω αποφάσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις στην αγορά καυσίμων θα δημοσιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον.

Θα υπάρξει μερική άρση στην απαγόρευση των εξαγωγών ντίζελ;

Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι η απαγόρευση θα αρθεί μόνο για τις εξαγωγές πετρελαίου που γίνονται μέσω αγωγών και ότι οι ποσότητες μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο ποσοστώσεων για να μην εκτοξευτούν οι τιμές χονδρικής.

Η απαγόρευση στις εξαγωγές βενζίνης θα παραμείνει προς το παρόν σε ισχύ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου ντίζελ, που είναι το μεγαλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Ρωσίας, έφθασαν σχεδόν τους 35 εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές βενζίνης έφθασαν τους 4,8 εκατομμύρια τόνους.

Ο Νόβακ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία ενδέχεται να υιοθετήσει ποσοστώσεις στις εξαγωγές καυσίμων εάν η πλήρης απαγόρευση στις εξαγωγές που επιβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου δεν καταφέρει να μειώσει τις υψηλές τιμές πετρελαίου και βενζίνης.

Οι τιμές έχουν μειωθεί στο τοπικό χρηματιστήριο από τότε που θεσπίστηκε η απαγόρευση- η βενζίνη σχεδόν κατά 10% και το ντίζελ κατά 21%.

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του μονοπωλίου αγωγών πετρελαίου Transneft είναι σχεδόν γεμάτες και αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατη η ανακατεύθυνση όλων των εισερχόμενων ποσοτήτων στην εγχώρια αγορά, αναφέρει η εφημερίδα Kommersant.

Χθες ο Νόβακ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα για την απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων.

Οι προσδοκίες των αναλυτών ποικίλλουν ως προς τη διάρκεια ισχύος των μέτρων. Η JP Morgan δήλωσε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος συγκομιδής τον Οκτώβριο (λόγω της έλλειψης καυσίμων για τις ανάγκες του αγροτικού τομέα), ενώ η FGE Energy δήλωσε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων βενζίνης της Ρωσίας θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο