EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Pirelli: Βιώσιμα ελαστικά με πιστοποιητικό FSC

pirelli-viosima-elastika-me-pistopoiitiko-fsc-705687

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA της Φόρμουλα 1 είναι το πρώτο που θα διαθέτει ελαστικά Pirelli με πιστοποίηση FSC (Forest Stewardship Council).

Η Pirelli είναι η πρώτη εταιρεία που παράγει μια πλήρη πιστοποιημένη σειρά ελαστικών FSC (Forest Stewardship Council) – για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Από φέτος, όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA Φόρμουλα 1 θα φέρουν το λογότυπο FSC. Αυτό δεικνύει ότι το φυσικό καουτσούκ εντός του ελαστικού συμμορφώνεται με τα αυστηρά περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια που απαιτούνται από τον FSC, τον κορυφαίο μη κυβερνητικό οργανισμό στον κόσμο για τη βιώσιμη υλοτομία και την εκμετάλλευση των φυσικών δασικών πόρων. Αυτή η πιστοποίηση, που ανακοινώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2023, όταν η Pirelli ανανέωσε τη συμφωνία της ως παγκόσμιος αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών της Formula 1 ως και το 2027, ισχύει για όλα τα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στην πίστα, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών εξέλιξης πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Τα ελαστικά με πιστοποίηση FSC προέρχονται μέσα από ένα πρόγραμμα ανάπτυξης που ξεκίνησε το 2022, με σαφή αποτελέσματα τόσο σε αξιοπιστία όσο και σε απόδοση.

Pirelli

Οι χθεσινές ελεύθερες δοκιμές στο πλαίσιο του FORMULA 1 GULF AIR BAHRAIN GRAND PRIX 2024 έγιναν μ’ αυτά τα πιστοποιημένα ελαστικά. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, που δεικνύει τη δέσμευση της Pirelli να προσφέρει ολοένα και πιο βιώσιμες επιδόσεις – λύσεις ακόμη και μέσα στο απαιτητικό περιβάλλον του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ξεκινώντας από την πιο προηγμένη και ανταγωνιστική μορφή του, τη Formula 1. Η Pirelli έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για έκτη συνεχή χρονιά έχει θέση στη λίστα Climate A 2023, από το CDP (Carbon Disclosure Project), έναν διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ερευνά και προωθεί κρίσιμες πληροφορίες για το περιβάλλον. Η Pirelli είναι επίσης ο πρώτος κατασκευαστής ελαστικών που έλαβε βαθμολογία τριών αστέρων στο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Διαπίστευσης της FIA.

Σε συνεργασία με τη FIA και τη Formula 1, η ιταλική εταιρεία ενισχύει τη θέση της στην πρώτη γραμμή έρευνας και ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας, τόσο από τεχνική όσο και από αθλητική πλευρά, για να υποστηρίξει το έργο που γίνεται στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ελαστικού Formula 1. Η πιστοποίηση FSC εντάσσεται σε μια σειρά από πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό από την Pirelli τα τελευταία χρόνια:

  • Όλα τα ελαστικά που στέλνει η Pirelli στην πίστα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Grand Prix – και χρησιμοποιούνται στους αγώνες F1, F2, F3 και F1 Academy – μετά τη χρήση, μετατρέπονται σε δευτερεύουσες πρώτες ύλες, για πολλαπλές κυκλικές χρήσεις.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ελαστικών F1, F2, F3 και F1 Academy προέρχεται αποκλειστικά από 100% πιστοποιημένες, ανανεώσιμες πηγές.
  • Η χρήση τεχνολογίας «εικονικού» σχεδιασμού για όλα τα ελαστικά όχι μόνο μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανάπτυξης, αλλά κυρίως τον αριθμό των φυσικών πρωτοτύπων που χρειάζονται, περιορίζοντας τα χρησιμοποιούμενα υλικά.
  • Η εξάλειψη των ηλεκτρικών κουβερτών για τα βρόχινα ελαστικά στη Formula 1 – που εφαρμόστηκε από πέρυσι στο Μονακό, μειώνει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Η αλυσίδα εφοδιασμού με έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές έναντι των αεροπορικών μεταφορών, μειώνει τις εκπομπές ρύπων.

Pirelli

Μιλώντας για τη βιωσιμότητα και την κινητικότητα του μέλλοντος, ο Giovanni Tronchetti Provera, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Pirelli Motorsport, τόνισε: «Το ντεμπούτο των ελαστικών μας με πιστοποίηση FSC στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή για την Pirelli στην πορεία προς την αειφορία. Το 2021 εξοπλίσαμε πρώτοι αυτοκίνητα παραγωγής με ελαστικά πιστοποιημένα από το FSC και τώρα είμαστε περήφανοι που είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Η Formula 1 είναι ένα εξαιρετικό εργαστήριο για εμάς. Μας επιτρέπει όχι μόνο να σχεδιάζουμε και να δοκιμάζουμε νέες τεχνολογίες αλλά και να βελτιώνουμε τις διαδικασίες έρευνας – ανάπτυξης για τα ελαστικά δρόμου. Συνδυάζουμε τη μέγιστη απόδοση – ζητούμενο – στο απαιτητικό περιβάλλον μηχανοκίνητου αθλητισμού, με τη δέσμευση για έναν πιο βιώσιμο κόσμο».

Από την πλευρά της η Sara Mariani, διευθύντρια της FIA σε θέματα βιωσιμότητας, πρόσθεσε: «Η παραγωγή από την Pirelli πιστοποιημένων ελαστικών FSC και η χρήση τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα FIA Formula 1 είναι μια ισχυρή απόδειξη δέσμευσης της εταιρείας στη βιωσιμότητα – όχι μόνο στους δικούς της στόχους – αλλά και στην ευθυγράμμιση με τους στόχους περιβαλλοντικής στρατηγικής της FIA, η οποία επιδιώκει να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ενισχύει την επίδραση του αθλήματος για βιώσιμη καινοτομία και τεχνολογία. Αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν καθοριστικές για τον διαγωνισμό προμήθειας ελαστικών της Formula 1 που ξεκίνησε πέρυσι η FIA για το 2025 και μετά την προσφορά της Pirelli που έγινε αποδεκτή, έγιναν σημαντικά βήματα για ακόμη μεγαλύτερη βιωσιμότητα όπως η εισαγωγή ελαστικών με πιστοποίηση FSC φέτος».

Η Ellen Jones, επικεφαλής ESG της Formula 1 συμπλήρωσε:

«Η Formula 1 είναι περήφανη που συνεργάζεται με την Pirelli σε θέματα βιωσιμότητας σε κάθε επίπεδο, όπως δείχνει η εισαγωγή ελαστικών με πιστοποίηση FSC. Αυτό είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς και ένα παράδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο οι συνεργάτες μας δεικνύουν τη δέσμευσή τους σε βιώσιμες πρακτικές. Συνεχίζουμε την αποστολή μας προς το Net Zero έως το 2030. Ανυπομονούμε να δούμε τα νέα ελαστικά με πιστοποίηση FSC σε δράση αυτό το Σάββατο στο Μπαχρέιν και στη συνέχεια σε όλη την υπόλοιπη σεζόν».

Ο εμπορικός διευθυντής του Forest Stewardship Council Fabian Farkas έδωσε μια ακόμη διάσταση:

«Το λογότυπο και η πιστοποίηση του FSC είναι το πρότυπο αναφοράς για τη βιώσιμη διαχείριση των δασών. Η αυτοκινητοβιομηχανία πρέπει να αντιδράσει για να μετριάσει την πίεση που ασκεί η παραγωγή φυσικού καουτσούκ στα δασικά οικοσυστήματα και στις κοινότητες. Επικροτούμε την ηγεσία της Pirelli για την αντιμετώπιση των περίπλοκων περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων στην αλυσίδα αξιοποίησης του φυσικού καουτσούκ. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει ότι η απόδοση και η βιωσιμότητα μπορούν να συνυπάρχουν και το FSC είναι έτοιμο να υποστηρίξει εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο για να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα».

Pirelli

Τι είναι η πιστοποίηση FSC;

Το Forest Stewardship Council (FSC) – είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προάγει με βιώσιμο τρόπο τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προοπτικές – καλύπτει περισσότερα από 150 εκατομμύρια εκτάρια πιστοποιημένων δασών – και αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τη βιώσιμη εκμετάλλευση δασών. Τα αυστηρά πρότυπα διαχείρισης δασών του FSC διασφαλίζουν τη διαχείριση των δασών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα ωφελούνται οικονομικά οι τοπικοί εργαζόμενοι και οι κοινότητες με τρόπο σημαντικό για αυτούς. Η ισχυρή διαδικασία πιστοποίησης FSC διασφαλίζει ότι το πιστοποιημένο υλικό διαχωρίζεται από το μη πιστοποιημένο υλικό σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, από τη φυτεία μέχρι τον κατασκευαστή ελαστικών.

Η αλυσίδα εφοδιασμού με φυσικό καουτσούκ της Pirelli

Η πιστοποίηση FSC του φυσικού καουτσούκ από πιστοποιημένες φυτείες που χρησιμοποιούνται από την Pirelli για την κατασκευή ελαστικών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της FIA Formula 1 είναι το τελευταίο βήμα στο μακροχρόνιο πρόγραμμα της εταιρείας για βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού καουτσούκ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός οδικού χάρτη βέλτιστων πρακτικών στις διάφορες χώρες προέλευσης για το φυσικό καουτσούκ, σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στην πολιτική «Pirelli Sustainable Natural Rubber» που ακολουθείται από το 2017. Αυτό το έγγραφο είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με βασικούς συμμετέχοντες στην αλυσίδα αξιοποίησης του φυσικού καουτσούκ, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών ΜΚΟ, των κύριων προμηθευτών φυσικού καουτσούκ της Pirelli, των καλλιεργητών και των πωλητών στην αλυσίδα εφοδιασμού, των πελατών αυτοκινήτων και άλλων παγκόσμιων οργανισμών.

Όλες οι ειδήσεις

Maserati GranCabrio: Με άλλο αέρα

Ντεμπούτο για το BYD YangWang U9 των 1.300 ηλεκτρικών ίππων!

Το Fiat Pandina συνεχίζει το θρύλο του Panda

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο