EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: Τι λένε οι μετεωρολόγοι για την «κακοκαιρία του αιώνα» – Τι είναι η σπορά νεφών

plimmyres-sto-ntoubai-ti-lene-oi-meteorologoi-gia-tin-kakokairia-tou-aiona-ti-einai-i-spora-nefon-711030

Για «βόμβα βροχής» (rain bomb) κάνουν λόγο οι μετεωρολόγοι διεθνώς αναφερόμενοι στις σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν το Ντουμπάι .

Σύμφωνα με τον Τζεφ Μπεραρντέλι, επικεφαλής μετεωρολόγο στο Κορνέλ και το Κολούμπια, «η τεράστια βόμβα βροχής» που προκάλεσε τις πλημμύρες στο Ντουμπάι είχε μετεωρολογική εξήγηση, όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η κλιματική αλλαγή, αλλά και το cloud seeding, η «σπορά στα σύννεφα», πρακτική που χρησιμοποιεί το εμιράτο για να προκαλεί βροχή. Όπως τονίζει ο ίδιος, πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, που οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, όπως το γεγονός πως λόγω του συστήματος της καταιγίδας, στα ανώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας, είχε εγκλωβιστεί τεράστια ποσότητα σκόνης από την έρημο. «Η σκόνη μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί cloud seeding, ένα φαινόμενο που ονομάζουμε πυρήνες συμπύκνωσης», εξηγεί, επομένως, ίσως η ίδια η φύση αυτή τη φορά έκανε αυτό που επιχειρούν να κάνουν οι άνθρωποι με τεχνητά μέσα.

Σημαντικός όμως ήταν και ο ρόλος που έπαιξε η κλιματική αλλαγή: Στο Ντουμπάι, η βροχή που πέφτει κάθε χρόνο φτάνει περίπου τα 100 χιλιοστά βροχής, ενώ ο μέσος όρος για τον Απρίλιο είναι τα 8 χιλιοστά – την Τρίτη έπεσε βροχή που φτάνει τα 254 χιλιοστά.

Το Ντουμπάι βρίσκεται στην ακτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και είναι συνήθως πολύ ξηρό. Όμως, στην πόλη Al-Ain – λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από το Ντουμπάι – καταγράφηκαν περίπου 256 χιλιοστά βροχής σε μόλις 24 ώρες.

«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ακόμα κι έτσι, αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχοπτώσεων», εξηγεί ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading που έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης, στην περιοχή του Κόλπου.

Τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή;

Δεν είναι ακόμη δυνατό να ποσοτικοποιηθεί επακριβώς ο ρόλος που έπαιξε η κλιματική αλλαγή. Αυτό απαιτεί πλήρη επιστημονική ανάλυση φυσικών και ανθρώπινων παραγόντων, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Με απλά λόγια: ο θερμότερος αέρας μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία – περίπου 7% επιπλέον για κάθε βαθμό Κελσίου – που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την ένταση της βροχής.

«Η ένταση της βροχής ήταν ρεκόρ, αλλά αυτό είναι σύμφωνο με ένα θερμαινόμενο κλίμα, με περισσότερη υγρασία διαθέσιμη για να τροφοδοτήσει τις καταιγίδες και να κάνει τις έντονες βροχοπτώσεις και τις σχετικές πλημμύρες σταδιακά πιο ισχυρές», εξηγεί ο Richard Allan, καθηγητής κλιματικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο. της Ανάγνωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι ετήσιες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά περίπου 30% σε μεγάλο μέρος των ΗΑΕ μέχρι το τέλος του αιώνα, καθώς ο κόσμος συνεχίζει να θερμαίνεται.

«Εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, το κλίμα θα συνεχίσει να θερμαίνεται, οι βροχοπτώσεις θα συνεχίσουν να γίνονται πιο έντονες και οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χάνουν τη ζωή τους σε πλημμύρες», λέει η Δρ Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην επιστήμη του κλίματος στο Imperial. Κολλέγιο του Λονδίνου.

Τι είναι η σπορά νεφών και έπαιξε ρόλο;

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει τον χειρισμό των υπαρχόντων νεφών για να βοηθήσει στην παραγωγή περισσότερης βροχής.

Αυτό μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας αεροσκάφη για να ρίξουν μικρά σωματίδια (όπως το ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να συμπυκνωθούν πιο εύκολα και να μετατραπούν σε βροχή.

Η τεχνική υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα ΗΑΕ την έχουν χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψης νερού .

Τις ώρες που ακολούθησαν τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποδώσουν λανθασμένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.

Προηγούμενες αναφορές του Bloomberg ανέφεραν ότι αεροπλάνα σποράς νεφών αναπτύχθηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκε η πλημμύρα.

Ενώ το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει πότε έλαβε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι η εστίαση στη σπορά νεφών είναι «παραπλανητική».

«Ακόμη κι αν η σπορά των νεφών ενθάρρυνε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα είχε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει ο Δρ Otto.

Τέσσερις τρόποι με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η σπορά νεφών γενικά αναπτύσσεται όταν οι συνθήκες αέρα, υγρασίας και σκόνης δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε βροχή. Την τελευταία εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πλημμύρας στον Κόλπο.

«Όταν προβλέπονται συστήματα τέτοιας έντασης και μεγάλης κλίμακας, η σπορά νεφών – η οποία είναι μια δαπανηρή διαδικασία – δεν εκτελείται επειδή [δεν υπάρχει] ανάγκη να δημιουργηθούν τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας», λέει η καθηγήτρια Νταϊάνα Φράνσις, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού και Γεωφυσικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Khalifa στο Άμπου Ντάμπι.

Ο μετεωρολόγος του BBC καιρού Matt Taylor σημείωσε επίσης ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ήδη προβλεφθεί. «Μπροστά από την εκδήλωση, μοντέλα υπολογιστών (που δεν επηρεάζουν τα πιθανά αποτελέσματα σποράς σύννεφων) προέβλεπαν ήδη βροχοπτώσεις ενός έτους που θα πέσουν σε περίπου 24 ώρες», είπε.

«Οι επιπτώσεις ήταν πολύ ευρύτερες από ό,τι θα περίμενα και μόνο από τη σπορά των νεφών – σοβαρές πλημμύρες που έπληξαν μεγάλες περιοχές από το Μπαχρέιν μέχρι το Ομάν».

Οι αποστολές σποράς νεφών στην επικράτεια των Εμιράτων διεξάγονται από το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας (NCM), μια κυβερνητική ομάδα εργασίας.

Πόσο προετοιμασμένα είναι τα ΗΑΕ για ακραίες βροχοπτώσεις;

Η αποτροπή των έντονων βροχοπτώσεων σε θανατηφόρες πλημμύρες απαιτεί ισχυρές άμυνες για την αντιμετώπιση ξαφνικών έντονων πτώσεων.

Το Ντουμπάι είναι, φυσικά, πολύ αστικοποιημένο. Υπάρχει λίγος χώρος πρασίνου για να απορροφήσει την υγρασία και οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τόσο υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.

«Χρειάζεται να υπάρξουν στρατηγικές και μέτρα προσαρμογής για σε αυτή τη νέα πραγματικότητα των πιο συχνών και έντονων βροχοπτώσεων», εξηγεί ο καθηγητής Francis.

«Για παράδειγμα, η υποδομή των δρόμων και των εγκαταστάσεων πρέπει να προσαρμοστεί, να δημιουργηθούν δεξαμενές για την αποθήκευση του νερού από την ανοιξιάτικη βροχή και τη χρήση του αργότερα μέσα στο έτος».

Τον Ιανουάριο, η Αρχή Οδοποιίας και Μεταφορών των ΗΑΕ δημιούργησε μια νέα μονάδα για να βοηθήσει στη διαχείριση των πλημμυρών στο Ντουμπάι, αλλά δεν πρόλαβαν με τις γνωστές συνέπειες.

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: «Μεγάλη υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό», λέει Ελληνίδα κάτοικος

Πρωτοφανείς είναι οι πλημμύρες που έπληξαν το Ντουμπάι την Τρίτη (16/4), με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Μια πρωτοφανή καταστροφή έχει υποστεί το Ντουμπάι τα τελευταία 24ωρα μετά τις έντονες καταιγίδες που πλημμύρισαν όλη την περιοχή, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε την Τρίτη σε ανάρτησή του στο «X», ότι η χώρα γνώρισε τις ισχυρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων 75 ετών και ότι το Ντουμπάι δέχθηκε βροχή περισσότερο απ΄ όση πέφτει σε έναν χρόνο στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν καταγράψει μέχρι χθες (20:00 ώρα Ελλάδας) τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής σε διάστημα 24 ωρών από το 1949 που άρχισαν να τηρούνται σχετικά αρχεία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας. Το εν λόγω κέντρο ανακοίνωσε ότι 254 χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα, τέσσερις ώρες στο Αλ Άιν, τμήμα του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι που συνορεύει με το Ομάν.

Ελληνίδα που ζει στο Άμπου Ντάμπι μεταφέρει, στην εκπομπή της Τσιμτσιλη στον ALPHA, συγκλονιστικές εικόνες από τις πλημμύρες που έπνιξαν τα Εμιράτα. Τονίζοντας ότι τους «έστελναν συνέχεια προειδοποιητικά» και ότι είχαν μεγάλη υποστήριξη από τον κρατικό μηχανισμό»

Ντουμπάι: Η βροχή ενός έτους έπεσε σε μία ημέρα – Πανικός στους δρόμους της πόλης

Η βροχή ενός έτους προκάλεσε τεράστιες πλημμύρες στο Ντουμπάι την Τρίτη, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο έδειξε την άσφαλτο του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι – που πρόσφατα στέφθηκε ως το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο – να έχει μετατραπεί σε βυθό καθώς τεράστια αεροσκάφη προσπαθούν να πλοηγηθούν στα νερά της πλημμύρας. Τα αεροσκάφη έμοιαζαν περισσότερο με βάρκες που κινούνταν μέσα στο πλημμυρισμένο αεροδρόμιο καθώς το νερό σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά τους και υπήρχαν ακόμα και κύματα!

Η διακοπή στις λειτουργίες του αεροδρομίου συνεχίστηκε την Τετάρτη, με τους δρόμους πρόσβασης να έχουν αποκλειστεί από πλημμύρες και πολλές αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Emirates, να αναφέρουν καθυστερήσεις πτήσεων. Η οικονομική αεροπορική εταιρεία Flydubai ακύρωσε όλες τις πτήσεις μέχρι τις 10 π.μ. τοπική ώρα την Τετάρτη.

Η Emirates αναστέλλει το check-in για επιβάτες που αναχωρούν από το Ντουμπάι από τις 8:00 π.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης λόγω «επιχειρησιακών αμφισβητήσεων που προκαλούνται από κακές καιρικές συνθήκες και οδικές συνθήκες».

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι συμβούλεψε επίσης τους ανθρώπους να «ΜΗΝ έρχονται στο αεροδρόμιο, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο», και είπε ότι «οι πτήσεις συνεχίζουν να καθυστερούν και να εκτρέπονται».

Ένας εγκλωβισμένος επιβάτης είπε στο CNN ότι πέρασε τη νύχτα στο αεροδρόμιο με εκατοντάδες άλλους αφού πέταξε από το Χονγκ Κονγκ αργά την Τρίτη, επειδή δεν υπήρχαν επιλογές μεταφοράς έξω από τον τερματικό σταθμό.

«Το αεροδρόμιο κυριολεκτικά γεμίζει και δεν υπάρχει πουθενά να πάει κανένας», είπε ο 25χρονος Μπιλάλ.

Σχεδόν 4 ίντσες (100 χιλιοστά) βροχής έπεσαν σε διάστημα μόλις 12 ωρών την Τρίτη, σύμφωνα με τις καιρικές παρατηρήσεις στο αεροδρόμιο – περίπου αυτό που καταγράφει συνήθως το Ντουμπάι σε έναν ολόκληρο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η βροχή έπεσε τόσο δυνατή και με τόση ένταση που ορισμένοι οδηγοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα οχήματά τους καθώς τα νερά της πλημμύρας αυξήθηκαν και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Βίντεο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει νερό να τρέχει ορμητικά μέσα από ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο και να πλημμυρίζει το ισόγειο των σπιτιών.

Όπως και τα υπόλοιπα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ντουμπάι έχει ζεστό και ξηρό κλίμα. Ως εκ τούτου, οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και σε πολλές περιοχές υπάρχει περιορισμένη υποδομή, όπως η αποχέτευση για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων.

Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις όπως αυτό θα γίνουν πιο συχνές λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται, είναι σε θέση να απορροφήσει περισσότερη υγρασία σαν μια πετσέτα και στη συνέχεια να την εκτοξεύσει με τη μορφή ακόμα πιο ακραίων πλημμυρικών βροχοπτώσεων.

Η αστυνομία και το προσωπικό έκτακτης ανάγκης ήταν στους πλημμυρισμένους δρόμους του Ντουμπάι. Αστραπές άστραφταν στον ουρανό, αγγίζοντας περιστασιακά την άκρη του Burj Khalifa, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Το μετρό της πόλης επίσης δε λειτουργούσε αφού οι σταθμοί είχαν πλημμυρίσει.

Τα σχολεία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έκλεισαν εν όψει της καταιγίδας και οι κρατικοί υπάλληλοι εργάζονταν σε μεγάλο βαθμό εξ αποστάσεως, αν μπορούσαν. Πολλοί εργαζόμενοι έμειναν επίσης στα σπίτια τους.

Στο γειτονικό Ομάν, ένα σουλτανάτο που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Αραβικής Χερσονήσου, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με δήλωση από την Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της χώρας. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 10 μαθητές που επέβαιναν σε όχημα που παρασύρθηκε από τα νερά μαζί με έναν ενήλικα.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο