EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποια είναι η ομάδα ΔΙΑΣ που έχει καθημερινή επαφή με το έγκλημα

poia-einai-i-omada-dias-pou-echei-kathimerini-epafi-me-to-egklima-677071

Πολλές αντιδράσεις έφερε η διαταγή προς της ομάδα ΔΙΑΣ να πάρει μπλοκάκι και να «κόβει» κλήσεις, όπως η Τροχαία, από το οποίο μέχρι τώρα εξαιρούνταν.

Γράφει ο Ανδρέας Ντίνης 

Η διαταγή αναφέρει πως το προσωπικό της ομάδας, που μέχρι σήμερα εξαιρούταν από το τροχονομικό έργο, θα πρέπει να εκπαιδευτεί στη βεβαίωση τροχονομικών παραβάσεων δηλαδή να… κόβει κλήσεις.

Ποια είναι όμως η ομάδα ΔΙΑΣ; Πώς και γιατί δημιουργήθηκε  

Η έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις απαιτεί διαρκή, στοχευμεύνη και εμφανή αστυνόμευση, προκειμένου οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς. Την ίδια στιγμή η αστυνομία χρειάζεται μια ομάδα ταχείας επέμβασης τόσο για την πρόληψη, όσο και για την καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Με αυτόν τον σκοπό λοιπόν ιδρύθηκε η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. (Δίκυκλη Αστυνόμευση) τον Μάρτιο του 2010 από τον τότε υπουργό Δημοσίας Τάξεως Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. απαρτίζεται από κάτι περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς, ενώ στην εν λόγω υπηρεσία η πλειοψηφία τους είναι ειδικοί φρουροί.

Κυκλοφορούν με δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού σε ομάδες των τεσσάρων ατόμων και περιπολούν σε 24ωρη βάση τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Στόχος, όπως είπαμε και πιο πάνω, είναι η άμεση επέμβαση στα περιστατικά που θα ζητηθεί η συνδρομή τους και να ανταποκρίνονται άμεσα τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας.

Τα τελευταία χρόνια συναντάμε την ομάδα ΔΙΑΣ σχεδόν παντού και είναι οι πρώτοι που ανταποκρίνονται και βρίσκονται όπου τους καλέσουν.  Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που οι ομάδες της ΔΙΑΣ  έχουν συνοδεύσει ασθενείς που χρειάζονταν βοήθεια, ανοίγοντάς δρόμους για να περάσουν τα ασθενοφόρα ή τα ιδιωτικά ΙΧ κάνοντας χρόνους «ρεκόρ».

Τα στοιχεία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙ.ΑΣ. στα 13χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περισσότερους από 5.000.000 ελέγχους προσώπων,  3.000.000 ελέγχους οχημάτων, έκανε πάνω  90.000 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε πάνω 10.000 κλεμμένα οχήματα.

Την ίδια στιγμή, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 35.000.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών. (Δεν είναι τυχαίο ότι η φύλαξη της Αττικής επαφίεται στη δράση της με τον καθημερινό έλεγχο 800-1.000 ατόμων, προσαγωγές, συλλήψεις και ένστολη παρουσία που λειτουργεί αποτρεπτικά). 

 

Το προφίλ των στελεχών των ομάδων

Οι άνδρες και οι γυναίκες που απαρτίζουν την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προέρχονται από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι ειδικοί φρουροί ενώ στην Υπηρεσία υπάρχουν και αθλητές που έχουν προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους αστυνομικούς της Ομάδας, που «οργώνουν» την Αττική, είναι πολύ μεγάλοι, ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο στελέχη της είχαν τραυματιστεί θανάσιμα σε ένοπλη συμπλοκή με τέσσερις κακοποιούς, την 1η Μαρτίου 2011, στην περιοχή του Ρέντη. Πρόκειται για τους Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γεώργιο Σκυλογιάννη. Στην ίδια συμπλοκή είχαν τραυματιστεί άλλοι δύο αστυνομικοί που υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΙΑΣ Δυτικής Αττικής.

Οι αστυνομικοί των ομάδων περιπολούν σε 75 Δήμους της Αττικής συμπεριλαμβανομένου του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, και σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης. Η αριθμητική και γεωγραφική κατανομή των δυνάμεων της ομάδας προέκυψε από τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή.

Τα επικίνδυνα περιστατικά

Ενδεικτικό της επικινδυνότητας που βιώνουν οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. είναι τα τρία παρακάτω περιστατικά από τα πολλά που έχουν συμβεί κατά τα εννέα χρόνια δράσης της ομάδας.

– Αυτοκίνητο ήταν σταματημένο κοντά στο Κέντρο Υγείας στο Μαρκόπουλο Αττικής. Αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν περιπολία το θεώρησαν ύποπτο και πλησίασαν για να το ελέγξουν. Οι επιβάτες του οχήματος επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν, αλλά όταν πλησίασαν στο αυτοκίνητο οι δράστες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους.

Δύο τραυματίες από συμπλοκή αλλοδαπών στην Ομόνοια – Δύο συλλήψεις

– Στο Παλαιό Φάληρο, μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. επιχείρησε να ελέγξει δύο άτομα, γιατί τους έκρινε ύποπτους. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Λίγο αργότερα οι ένοπλοι εγκατέλειψαν το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε παρακείμενο κτίριο. Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν τον έναν από τους δύο.

– Δύο ένοπλοι άνδρες εισέβαλαν σε υποκατάστημα εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Κοντά στη γέφυρα της Μεταμόρφωσης όταν εντοπίστηκαν από μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ. οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον της. Μία από τις σφαίρες καρφώθηκε στο κράνος αστυνομικού χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει τραυματισμός…

Σύλληψη 36χρονου για ληστείες σε καταστήματα στη δυτική Αττική

Ποια είναι η ομάδα ΔΙΑΣ οι «φύλακες άγγελοι» του πολίτη

 

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο