EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως προστατεύει το Tesla Model 3 τους πεζούς σε περίπτωση ατυχήματος;

pos-prostatevei-to-tesla-model-3-tous-pezous-se-periptosi-atychimatos-692893

Μία νέα δυνατότητα έρχεται να προστεθεί στο πακέτο παθητικής ασφάλειας που φέρει το ανανεωμένο Tesla Model 3.

Το ανανεωμένο Tesla Model 3, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως “Highland” λόγω της εσωτερικής του κωδικής ονομασίας ανάπτυξης από την Tesla, συνοδεύεται από μια εύστοχη λίστα βελτιώσεων σε σχέση με τον προκάτοχό του, όπως ένα πιο αριστοκρατικό εσωτερικό που παράλληλα προσφέρει πιο αθόρυβες διαδρομές και μια ελαφρώς διαφορετική εξωτερική σχεδίαση.

Τώρα, όμως, μάθαμε ότι το ανανεωμένο EV διαθέτει επίσης ορισμένα επιπλέον χαρακτηριστικά παθητικής ασφάλειας, όπως ένα “Ενεργό Καπό” που έχει σκοπό να μειώσει τους τραυματισμούς στο κεφάλι των πεζών σε ένα ατύχημα.

Η λειτουργία αυτή εντοπίστηκε για πρώτη φορά από έναν λάτρη της Tesla στο X ο οποίος διατηρεί τον λογαριασμό @tesla_adri, ο οποίος παρέλαβε το δικό του καινούριο Tesla Model 3 πριν από μερικές ημέρες. Μάλιστα το πρόσθετο χαρακτηριστικό ασφαλείας εμφανίστηκε επίσης στο ευρωπαϊκό εγχειρίδιο χρήσης για το ενημερωμένο μοντέλο.

Το έγγραφο αναγράφει πως το πίσω μέρος του καπό ανυψώνεται αυτόματα κατά περίπου 80 χιλιοστά εάν το αυτοκίνητο εντοπίσει πρόσκρουση με πεζό ενώ οδηγείται με ταχύτητα μεταξύ 30 και 52 χιλιομέτρων την ώρα. Με αυτόν τον τρόπο, το καπό λειτουργεί ως ένα είδος μεταλλικού μαξιλαριού για το κεφάλι του ανθρώπου και μειώνει την πιθανότητα τραυματισμών.

Το εγχειρίδιο προσθέτει ότι εάν έχει αναπτυχθεί το “Ενεργό Καπό”, η κεντρική οθόνη εμφανίζει μια ειδοποίηση και ακούγεται ένας ήχος. Εάν συμβεί αυτό, το αυτοκίνητο πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κέντρο σέρβις της Tesla ή στο πλησιέστερο φανοποιείο εγκεκριμένο από την Tesla για να επαναφέρει το καπό στη θέση του.

Αυτή η λειτουργία παθητικής ασφάλειας ήταν παλαιότερα διαθέσιμη στα Model S και Model X , αλλά μόνο σε επιλεγμένες αγορές. Με αυτήν την τελευταία ενημέρωση, ωστόσο, φαίνεται ότι η Tesla δίνει σε όλα τα νέα Model 3 τα ίδια καλούδια, ανεξάρτητα από την αγορά στην οποία κατευθύνονται, τουλάχιστον στην Ευρώπη.

Το νέο «Ενεργό Καπό» δεν είναι το μόνο αόρατο χαρακτηριστικό ασφαλείας που προστέθηκε στο ανανεωμένο ηλεκτρικό sedan, όπως ανακάλυψε ο @tesla_adri στο δικό του EV. Εκτός από το καπό που ανυψώνεται αυτόματα, το ανανεωμένο Model 3 διαθέτει μεταλλικούς γάντζους στο κάτω μέρος των θυρών που τις βοηθούν να τις κρατούν ευθυγραμμισμένες σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό παθητικής ασφάλειας είναι η λεγόμενη “Προειδοποίηση υπνηλίας οδηγού”, η οποία χρησιμοποιεί την κάμερα της καμπίνας που είναι τοποθετημένη πάνω από τον καθρέφτη για να μετρήσει πόσο συχνά ο οδηγός χασμουριέται και εμφανίζει μια προειδοποίηση στην κεντρική οθόνη και μια ηχητική ειδοποίηση.

Για την ώρα το ανανεωμένο Tesla Model 3 διατίθεται μόνο στην Ευρώπη, αλλά αν κρίνουμε από τα πρωτότυπα αυτοκίνητα που έχουμε παρατηρήσει στην Καλιφόρνια σύντομα θα φτάσει και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αναμένουμε να δούμε τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά της ευρωπαϊκής έκδοσης, συμπεριλαμβανομένου του “Ενεργού Καπό”.

 

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο