EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θα γίνει η ηλιακή ενέργεια κυρίαρχη; Μια αγγλική μελέτη λέει ναι

tha-ginei-i-iliaki-energeia-kyriarchi-mia-angliki-meleti-leei-nai-691761

Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις του IEA (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) λένε ότι η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο επίκαιρη, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες να φτάνουν τα 500 gigawatts πριν το τέλος του έτους -ένα νέο ρεκόρ- για να μην αναφέρουμε το γεγονός πως δαπανάται παγκοσμίως, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα για την ανάπτυξής.

του Andrea Paoletti, απόδοση: Autotypos Team

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά θα διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Σύμφωνα με μια έκθεση του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Exeter στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι ο κόσμος έχει φτάσει σε «μια μη αναστρέψιμη παγκόσμια ηλιακή καμπή», στο τέλος της οποίας η ηλιακή ενέργεια θα γίνει η πιο αποτελεσματική και οικονομική μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η έρευνα, που ονομάζεται “The Momentum of the Solar Energy Transition”, λαμβάνει υπόψη τη σχετική ωριμότητα και την τεχνολογική πολυπλοκότητα των διαφόρων μορφών παραγωγής ενέργειας, από σήμερα έως το 2060. Σύμφωνα με Άγγλους μελετητές, τα φωτοβολταϊκά θα επιταχυνθούν για να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα έως το 2050 και έως το 2044 ήδη θα παράγουν περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με άλλες μορφές, όπως η επίγεια αιολική και η υδροηλεκτρική, η οποία, μακροπρόθεσμα, αναμένεται να μειωθεί.

Γιατί τα φωτοβολταϊκά είναι (και, όπως φαίνεται, θα συνεχίσουν να είναι) τόσο επιτυχημένα; Οι συντάκτες της έρευνας υπογραμμίζουν τις μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες που αύξησαν την απόδοση, με τα κύτταρα περοβσκίτη, τα οποία μειώνουν σταδιακά τα προβλήματα αστάθειάς τους και, χάρη στις υψηλότερες αποδόσεις και τις χαμηλότερες τιμές μονάδας, θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αγορά. Η απλότητα, η πολυμορφικότητα και η δυνατότητα αναπαραγωγής μεγάλης κλίμακας των ηλιακών συστημάτων παίζουν επίσης τον ρόλο τους, χωρίς να ξεχνάμε τον αντίκτυπο των πολιτικών επιδοτήσεων και χρηματοδότησης.

Ο κύριος λόγος για την πρόοδο της ηλιακής ενέργειας, ωστόσο, είναι η συνεχής μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που σχετίζεται με αυτήν. Από το 2010 έως το 2020, το κλιμακωτό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) στον κλάδο μειώνεται κατά 15% κάθε χρόνο. Την ίδια περίοδο, η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε κατά 25% κάθε χρόνο. Μεγαλύτερη ανάπτυξη από άλλες ανανεώσιμες πηγές (την ίδια περίοδο, η επίγεια αιολική ενέργεια αυξήθηκε μόνο κατά 12% σε ετήσια βάση), αλλά υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα: πρώτον, τα δίκτυα θα πρέπει να επεκταθούν και να ενισχυθούν για να ενσωματωθεί αυτή η μεγαλύτερη συνεισφορά και τη διαχείριση της διακοπής της ροής. Ωστόσο, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού μπορεί να είναι ανεπαρκώς προετοιμασμένες για τέτοια ταχεία εξάπλωση.

Η τελευταία έκθεση του IEA επισημαίνει επίσης ότι, το 2030, το μερίδιο του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην παγκοσμίως θα είναι ακόμα 73%, μετά από δεκαετίες στο 80%. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα, αλλά εάν η ζήτηση για ορυκτά καύσιμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεν αρκεί καθόλου η επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων στους αναμενόμενους χρόνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Exeter πρέπει να ληφθούν με επιφυλάξεις, και υπό το πρίσμα της παγκόσμιας πολιτικής αστάθειας που, βραχυπρόθεσμα, μπορεί σίγουρα να αλλάξει την κατάσταση.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο