EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Eleftherostypos.gr στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Π.Α – Ο εφιάλτης των Τούρκων επέστρεψε [εικόνες-βίντεο]

to-eleftherostypos-gr-stin-114-pteryga-machis-tis-p-a-o-efialtis-ton-tourkon-epestrepse-eikones-vinteo-671828

114 Πτέρυγα Μάχης… Η ελληνική στρατηγική αποτροπή ενεργοποιείται ξανά στην Τανάγρα καθώς έπειτα από αρκετά χρόνια η 114 Πτέρυγα Μάχης επανέρχεται ξανά στον ηγετικό της ρόλο.

Το προσωπικό (ιπτάμενοι και μηχανικοί) με τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη γίνονται ξανά ο εφιάλτης της Τουρκίας. Το μήνυμα που στέλνουν στην κάμερα του Eleftherostypos.gr τα παλληκάρια της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να νοιώθει απόλυτα ασφαλής. Ακόμα κι αν χρειαστεί είναι έτοιμοι άπαντες να δώσουν και το αίμα τους για να παραμείνει ακέραια η εθνική μας κυριαρχία.

12 Σεπτεμβρίου 2022 και η αεροπορική βάση βιώνει μία στιγμή ορόσημο. Τα πρώτα δύο πλήρως αναβαθμισμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper 4ης ++ γενιάς της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), αναβαθμίζοντας με αυτό τον τρόπο τον στόλο της Π.Α. Στα χρόνια που ακολουθούν αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση των 83 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε κατηγορία Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Τα νέα όπλα, ραντάρ καθώς και ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν τα Viper δίνουν αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στα ελληνικά «φτερά» στη μάχη των αιθέρων προκαλώντας τρόμο στην ηγεσία της γείτονας χώρας που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει τους Αμερικάνους να τους προμηθεύσουν με μερικά F-16. Την ίδια ώρα η χώρα μας έχει αποσπάσει ήδη την τέταρτη υπογραφή για την πώληση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35.

Τον περασμένο Απρίλιο δύο ακόμη Rafale F3R, οι γνωστές «ριπές», εντάσσονται στην δύναμη της 332 Μοίρας στην Τανάγρα. Είναι όντως τα νέα μαχητικά, που συνεχώς προστίθενται στην φαρέτρα της Πολεμικής Αεροπορίας, ικανά να μας δώσουν την απόλυτη υπεροχή στον εναέριο χώρο;

114 Πτέρυγα Μάχης: Ο Τεχνικός Μοίρας Rafale αποκαλύπτει

Μιλώντας στην κάμερα του Eleftherostypos.gr, ο Τεχνικός Μοίρας Rafale, υποσμηναγός ηλεκτρoνικός μηχανικός κ. Γιώργος Καπώνης, επισήμανε ότι πρόκειται για ένα όπλο που αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος. «Μιλάμε για ένα αεροσκάφος που μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα και τον οπλισμό που μπορεί να φέρει, θα αυξήσει την ισχύ και θα δώσει την υπεροχή. Θεωρώ την υπεροχή δεδομένη. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο είναι εντελώς μία διαφορετική γενιά από τα προηγούμενα. Έχω προέλθει από τα Mirage 2000-5 και έχουμε γνώση και από τα αεροσκάφη άλλων μοιρών. Άρα καταλαβαίνουμε ότι είναι εκείνο το αεροσκάφος που μέσω των ηλεκτρονικών του συστημάτων υπερέχει.» τόνισε ο κ. Καπώνης όσον αφορά τα νέου τύπου μαχητικά.

Μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες που μπορεί να συναντήσει σαν Τεχνικός σε διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών σχολίασε «κάθε αεροσκάφος έχει την ιδιαιτερότητά του. Τα σύγχρονα αεροσκάφη έχουν πιο ανεπτυγμένα ηλεκτρονικά, τα οποία είναι σαφώς πιο ευαίσθητα στις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας. Συνεπώς τα Rafale που είναι τα πιο προηγμένα μαχητικά έχουν ανεπτυγμένα ηλεκτρονικά. Η όποια δυσκολία σε συνθήκη πίεσης έγκειται στις συνθήκες πρόσβασης καθώς οι χώροι είναι περιορισμένοι. Τα αεροσκάφη τα οποία έχουν πιο εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα είναι εκείνα τα οποία θα φέρουν περισσότερα συμβάντα στο μητρώο ελέγχου και σίγουρα θα πρέπει να τσεκάρεις περισσότερες παραμέτρους. Ωστόσο η κατάρτιση που μας δίνει η Πολεμική Αεροπορία και η εκπαίδευση που λαμβάνουμε και μέσω των σχολών και μέσω των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων είναι αρκετές για να κάνουμε το κάτι παραπάνω.».

Εν συνεχεία ο κ. Καπώνης προχώρησε σε μία λεπτομερή ανάλυση σχετικά με την κατάσταση που πρέπει να βρίσκεται πιλότος και αεροσκάφος ένα λεπτό πριν δοθεί το πράσινο φως για την απογείωση και την εκτέλεση της αποστολής.

Ο Τεχνικός Μοίρας Rafale γύρισε το χρόνο πίσω τότε που βρισκόταν στην Δ’ Δημοτικού, έβλεπε τον μπαμπά του που κατείχε θέση πολιτικού προσωπικού στην Πολεμική Αεροπορία και ονειρευόταν με να ενταχθεί και εκείνος στο δυναμικό της. «Κοιτούσες ψηλά, έβλεπες τα αεροπλάνα και κάτι σε τραβούσε προς τα εκεί» αναφέρει ο ίδιος.

Μιλώντας για την σχέση του ιπτάμενου και του τεχνικού τόνισε τη σχέση που έχουν μεταξύ τους με την χαρακτηριστική φράση «τους βλέπεις όχι σαν συναδέλφους, συνεργάτες αλλά σαν αδέρφια σου. Είναι άτομα τα οποία πρέπει να τους εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατόν και εννοείται την ασφάλειά τους. Δεν θα πω ότι είμαστε μία οικογένεια. Είναι πολύ πιο στενός ο δεσμός που έχεις με τον ιπτάμενο. Στα καλά μαζί και στα δύσκολα μαζί. Μόνο αυτό περιγράφει ακριβώς τη σχέση μας».

Αναφερόμενος στην αντίδραση που έχει κάθε μοίρα της χώρας μετά από ένα τραγικό συμβάν επεσήμανε ότι το κλίμα είναι αφόρητα βαρύ, η ευθύνη απέναντι στην πολιτεία και τον φίλο που πετάει πολύ μεγαλύτερη. Ωστόσο στο πρώτο briefing που θα γίνει εννοείται ότι θα πούμε δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ αλλά αμέσως μετά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όλοι μαζί να εκτελέσουμε την επόμενη αποστολή μας.

114 Πτέρυγα Μάχης: Το μήνυμα του υποσμηναγού σε… εχθρούς και φίλους

«Το Rafale είναι ένα εκσυγχρονισμό αεροσκάφος 4ης ++ γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι δίνει πολλές δυνατότητες τόσο στον χειριστή όσο και στην Πολεμική Αεροπορία σαν οπλικό σύστημα. Και σαν πτητική μηχανή αλλά και σαν οπλική μηχανή φαίνεται ότι είναι ένα αεροσκάφος υπερσύγχρονο.» είπε αναφερόμενος στα νέα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όσον αφορά το συναίσθημα που γεννάται τόσο κατά την απογείωση όσο και όταν βρίσκονται στους αιθέρες οι ιπτάμενοι, ο υποσμηναγός τονίζει: «Είναι κάτι μοναδικό ιδιαίτερα αν σου αρέσει η φιλοσοφία της πτήσης. Η ταχύτητα αλλά και οι εικόνες που βλέπεις κατά τη διάρκεια της απογείωσης και όταν είσαι ψηλά είναι πραγματικά μοναδικά για κάθε πιλότο. Ποτέ δεν σταματάς να το επιζητάς και να σε ευχαριστεί.».

«Όταν έχει έρθει η ώρα να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Δεν υπάρχει κανένας φόβος ακόμη και έπειτα από ένα ατύχημα. Κλείνει η καλύπτρα και από εκεί και πέρα συνεχίζουμε τη δουλειά μας.» θα απαντήσει στο ερώτημα τι συμβαίνει μετά από ένα δυσάρεστο περιστατικό.

«Μάλλον ήρθε σαν κάτι φυσιολογικό. Μου άρεσε η εμπειρία της πτήσης και να βλέπω τα αεροπλάνα να πετούν.» θα πει ο υποσμηναγός αναφερόμενος στο πως ξεκίνησε το όραμά του να ενταχθεί στην πολεμική Αεροπορία.

Σχολιάζοντας τη σχέση ιπτάμενου με τον υπόλογό του τόνισε: «Πλήρωμα και τεχνικό προσωπικό έχουν μία άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση. Είμαστε όντως σαν μία οικογένεια. Αν κάποιος δεν κάνει σωστά τη δουλειά του δεν θα βγει η αποστολή. Οπότε, έτσι το νοιώθουμε και εμείς οι χειριστές από την πλευρά μας.».

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, και είμαστε βέβαιοι ότι εκπροσωπεί τη φωνή όλης της Πολεμικής μας Αεροπορίας, ο υποσμηναγός τονίζει «ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής απέναντι στον οποιονδήποτε. Αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε, γι’ αυτό προετοιμαζόμαστε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και κανέναν.

Το Eleftherostypos.gr ευχαριστεί θερμά τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, τον Δντη ΓΕΑ/ΕΓΑ, Ταξχο (Ι) Άγγελο Καλλιγαρίδη, τον Διοικητή της 114ΠΜ, Σμήναρχο (Ι) Στέφανο Αμπουλέρη και τον Διοικητή της 332Μ, Θεόδωρο Χριστοδούλου. Θερμές ευχαριστίες στους ιπτάμενους και το τεχνικό προσωπικό της 114 Πτέρυγα Μάχης.

 

Όλες οι ειδήσεις

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο