AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Έρευνα Ford: Η επικινδυνότητα της υπνηλίας στην οδήγηση

erevna-ford-i-epikindynotita-tis-ypnilias-stin-odigisi-328972

Η Ford, διαμέσου έρευνας που διενήργησε, ανέδειξε την επικινδυνότητα της κόπωσης στο τιμόνι, πρωταρχική αιτία σε 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου ζευγαριού γυαλιών με την ονομασία «Sleep Suit» που προσομοιώνει καταστάσεις υπνηλίας, με τις οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένη η «τυφλή» οδήγηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάποιος είναι άυπνος πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με εκείνον της υπέρβασης του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα, καθιστώντας τον εξίσου επικίνδυνο με έναν οδηγό που έχει πιει.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί το «Sleep Suit» στο πλαίσιο δικού της προγράμματος εκπαίδευσης νέων οδηγών με την ονομασία «Driving Skills for Life». Τα ειδικά γυαλιά προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως τη κατάσταση μικρό-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε αυτή την κατάσταση, οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν… στα τυφλά (απουσία συνειδητότητας) για 10 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα και μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται τι έχει συμβεί.

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smart phone, τα γυαλιά ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τις αντιδράσεις ενός εγκέφαλου σε εξάντληση όπου ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του για μισό δευτερόλεπτο, και μετά για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα έως και χρόνο 10 δευτερολέπτων.

Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους (συνολικά πάνω από 18 κιλά) ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι.

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα της οδήγησης σε κατάσταση νύστας και το Sleep Suit είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Jim Graham ο υπεύθυνος προγράμματος της Ford.

Από την μεριά του, ο Dr Gundolf Meyer Hentschel, δημιουργός του «Sleep Suit», προτρέπει τους οδηγούς, εάν αισθανθούν κούραση όσο οδηγούν, να σταματήσουν κάπου με ασφάλεια, να πιούν ένα ρόφημα με καφεΐνη και να προσπαθήσουν να κοιμηθούν για 20 λεπτά, ώστε να ξυπνήσουν ανανεωμένοι και να συνεχίσουν με ασφάλεια την διαδρομή τους.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο