AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Το νέο Piaggio MP3 300 hpe

to-neo-piaggio-mp3-300-hpe-436517

Μετά από 180.000 πωληθέντα MP3 σε όλο τον κόσμο, η Piaggio συνεχίζει την επανάσταση της στον χώρο της αστικής μετακίνησης, παρουσιάζοντας μια νέα έκδοση του 3-τροχου σκούτερ της.

Το Piaggio MP3 300 hpe είναι μια νέα, πιο ευέλικτη και ελαφρύτερη έκδοση του Piaggio MP3. Αν και είναι ένα μικρών διαστάσεων, σπορ και δυναμικό όχημα, δεν θυσιάζει τίποτα σε ό,τι αφορά το επίπεδο άνεσης και τον εξοπλισμό που χαρακτηρίζουν τα σκούτερ GT. Όλα τα παραπάνω συνδυάζονται με τον νέο κινητήρα Piaggio 300 hpe, ο οποίος παρέχει κορυφαίες για την κατηγορία του ισχύ και ροπή.

Το Piaggio MP3 300 hpe μπορεί να οδηγηθεί με άδεια οδήγησης αυτοκινήτου, εφόσον έχει εκδοθεί μέχρι τις 18/1/2013. Η αποκλειστική τεχνολογία 3 τροχών της Piaggio είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούν τα μεγαλύτερα Piaggio MP3 350 και 500 hpe. Το αρθρωτό τετράπλευρο σύστημα της μπροστινής ανάρτησης και οι δύο μπροστινοί τροχοί είναι τα στοιχεία που κάνουν την οδήγηση του Piaggio MP3 μια απολύτως μοναδική εμπειρία, με περισσότερη ευστάθεια στις στροφές από κάθε άλλο σκούτερ και εξαιρετικό κράτημα που κάνει τη διαφορά ειδικά σε βρεγμένους ή κακής ποιότητας δρόμους με χαμηλή πρόσφυση.

Οι συμπαγείς διαστάσεις και η ευκολία χειρισμού του Piaggio MP3 300 hpe θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από τον αναβάτη κατά τη διάρκεια ελιγμών στην κίνηση, αλλά και στη στάθμευση. Το μπροστινό σύστημα παρέχει ακρίβεια στην οδήγηση και άριστη επαφή με το οδόστρωμα.

Δυναμική σπορ σχεδίαση

Το Piaggio MP3 300 hpe ξεχωρίζει από τη μοντέρνα σπορ σχεδίαση, που συνδυάζει αρμονικά το επιθετικό μπροστινό μέρος με τη στενού προφίλ ουρά και σχηματίζει μια λεπτή κομψή γραμμή.

Το μπροστινό φέρινγκ διατηρεί τις μοναδικής αισθητικής γραμμές της οικογένειας Piaggio MP3. Στο κέντρο κυριαρχεί ο διπλός προβολέας, ο οποίος είναι εφοδιασμένος με υψηλής απόδοσης φώτα ημέρας LED. Αυτή η επιλογή προέρχεται από τον χώρο του αυτοκινήτου και ενισχύει τη σύγχρονη εμφάνιση του μπροστινού μέρους. Η χαρακτηριστική “γραβάτα” χωρίζει τους προβολείς και λειτουργεί ως συνδετικό στοιχείo μεταξύ της γρίλιας και του ενσωματωμένου φιμέ ανεμοθώρακα που σχεδιάστηκε για μέγιστη προστασία. Τα σπορ φτερά είναι βαμμένα στα χρώματα του οχήματος (Σέκδοση Sport) και συμβάλλουν στο στενό προφίλ του μπροστινού μέρους, η εμφάνιση του οποίου χαρακτηρίζεται από τους δύο μπροστινούς τροχούς. Οι τροχοί διαθέτουν πέντε μπράτσα και αποτελούν ένα ακόμη από τα στοιχεία που προσθέτουν σπορ πολυτέλεια.

Η στενού προφίλ ουρά ταιριάζει απόλυτα με το επιθετικό μπροστινό μέρος και περιλαμβάνει δύο πολύ πρακτικές χειρολαβές για τον συνεπιβάτη. Ολοκληρώνεται με την αναβαθμισμένη μονάδα οπίσθιου φωτισμού που χαρακτηρίζεται από τα LED φώτα πέδησης και στάθμευσης.

Άνεση και λειτουργικότητα

Το MP3 300 hpe είναι άνετο και εξαιρετικά λειτουργικό. Η δύο επιπέδων σέλα, σχεδιάστηκε με τρόπο που επιτρέπει εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο έδαφος. Εξασφαλίζει ιδανική υποστήριξη για τη μέση του οδηγού και υψηλό επίπεδο άνεσης. Η θέση του συνεπιβάτη είναι ξεκούραστη και σε αυτό συμβάλλουν τα πρακτικά αναδιπλούμενα μαρσπιέ, τα οποία όταν είναι κλειστά ενσωματώνονται πλήρως στην ποδιά. Το πεντάλ του συνδυασμένου συστήματος πέδησης στο δεξί μέρος έχει αλλάξει θέση για ακόμα καλύτερη εργονομία.

Ο χώρος κάτω από τη σέλα είναι πολύ μεγάλος και φιλοξενεί εύκολα δύο κράνη (ένα jet και ένα demi-jet). Η σέλα διαθέτει αποσβεστήρα που την κρατά ανοιχτή όταν είναι απαραίτητο. Ένας πρακτικός και διακριτικά τοποθετημένος γάντζος για τη μεταφορά τσαντών είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της ποδιάς.

Όπως και στα μοντέλα της γκάμας MP3 “maxi”, ο σύγχρονος πίνακας οργάνων περιλαμβάνει δύο στρογγυλά αναλογικά όργανα και μια πολλαπλών λειτουργιών ψηφιακή οθόνη που παρέχει δεδομένα για την κατανάλωση καυσίμου (μέση και τρέχουσα), τη μέση και τη μέγιστη ταχύτητα, την αυτονομία, το χρόνο ταξιδιού, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και την προειδοποίηση για πάγο στο οδόστρωμα. Ο πίνακας οργάνων περιλαμβάνει επίσης ρολόι, ολικό και μερικό μετρητή ταξιδιού και ένδειξη τάσης της μπαταρίας. Οι 11 λυχνίες του πίνακα οργάνων εμφανίζουν τη λειτουργία των προβολέων, τα φλας, τη ρεζέρβα, την πίεση λαδιού, την προειδοποίηση για τον ηλεκτρονικό ψεκασμό, το immobilizer, το ABS, το ASR και τέσσερις προειδοποιήσεις έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από τα όργανα υπάρχει ένα πρακτικό ντουλαπάκι με συρτάρι και θύρα USB για τη φόρτιση smartphone και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών.

Εκδόσεις και χρώματα

Η νέα γκάμα Piaggio MP3 300 hpe περιλαμβάνει δύο εκδόσεις: MP3 300 hpe και MP3 300 hpe Sport, με την τελευταία να ξεχωρίζει από τα σπορ φινιρίσματα και τις δυναμικές λεπτομέρειες.

Piaggio MP3 300 hpe: Σύμβολο της μητροπολιτικής κομψότητας, το Piaggio MP3 300 hpe είναι διαθέσιμο σε δύο ολοκαίνουρια χρώματα, το γυαλιστερό Μαύρο «Nero Cosmo» και το ματ Γκρι «Argento Cometa». Και τα δύο χρώματα συνδυάζονται με τροχούς πέντε μπράτσων με μαύρο ματ φινίρισμα και σέλα με διπλής επένδυσης κάλυμμα.

Piaggio MP3 300 hpe Sport: Το Piaggio MP3 300 hpe Sport ξεχωρίζει από τις πολυάριθμες μαύρες ματ λεπτομέρειες, όπως είναι η “γραβάτα” στην ποδιά, οι λωρίδες του κεντρικού τούνελ και οι χειρολαβές συνεπιβάτη. Ο σπορ προσανατολισμός τονίζεται από τα κόκκινα ελατήρια της μπροστινής και της πίσω ανάρτησης. Κόκκινη είναι και η ραφή της σέλας που παρέχει μια μοναδική αντίθεση. Στον βασικό εξοπλισμό της συγκεκριμένης έκδοσης περιλαμβάνονται επίσης οι μπροστινοί κυματιστοί δίσκοι και τα αλουμινένια ένθετα των μαρσπιέ.

Τρία χρώματα είναι διαθέσιμα: Λευκό «Bianco Luna», Γκρι «Grigio Materia» και Μαύρο «Nero Meteora», το τελευταίο ματ.

Ο κινητήρας Piaggio 300 HPE: περισσότερη ισχύς, υψηλότερη ροπή

Το νέο Piaggio MP3 είναι εφοδιασμένο με την πιο πρόσφατη έκδοση του 4-χρονου, 4-βάλβιδου, υγρόψυκτου, μονοκύλινδρου κινητήρα Piaggio 300 κ.εκ. με ηλεκτρονικό ψεκασμό. Είναι το αποτέλεσμα της τεχνογνωσίας του τμήματος έρευνας και εξέλιξης του Piaggio Group και είναι γνωστός ως 300 hpe (High Performance Engine). Ο κινητήρας έχει υποστεί μία σειρά αναβαθμίσεων για την επίτευξη αυξημένων επιδόσεων με παράλληλη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και του θορύβου.

Συγκριτικά με την προηγούμενη έκδοση, η μέγιστη ισχύς φτάνει στα 19,3 kW (26,2 CV) στις 7750 στροφές, που σημαίνει 24% αύξηση ισχύος, ενώ η μέγιστη ροπή φτάνει τα 26 Nm στις 6500 στροφές και έχει αυξηθεί κατά 15%: εξαιρετικές αξίες που γίνονται άμεσα αντιληπτές στην επιτάχυνση από στάση. Αυτές οι βελτιώσεις συνδυάζονται με σημαντική μείωση στην κατανάλωση, με αύξηση της αυτονομίας από 30,3 χλμ./λτ. σε 31,2 χλμ./λτ, βάσει του κύκλου μέτρησης WMTC.

Στόχος ήταν η βέλτιστη θερμοδυναμική απόδοση, η μείωση των τριβών και του θορύβου λειτουργίας του κινητήρα και η ταυτόχρονη αύξηση των επιδόσεων και της συνολικής οδηγικής εμπειρίας. Και όλα αυτά, χωρίς μεταβολές στο βάρος και τις διαστάσεις του προγενέστερου κινητήρα.

Η κεφαλή προέρχεται από μια εντελώς νέα χύτευση και χαρακτηρίζεται από πλήρως επανασχεδιασμένα εσωτερικά εξαρτήματα: οι αυλοί αναθεωρούνται στη γεωμετρία και τη διάμετρο που τώρα αυξάνεται καθώς και οι βαλβίδες εισαγωγής και εξαγωγής, των οποίων η διάμετρος έχει αυξηθεί κατά 3 mm. Η προσαρμογή ενός εμβόλου με ανασχεδιασμένη αρχιτεκτονική, ειδικά στο σχήμα του θόλου, είχε ως αποτέλεσμα έναν πολύ αποδοτικό θάλαμο καύσης.

Το σύστημα διανομής με μονό εκκεντροφόρο επί κεφαλής είναι καινούργιο και διαθέτει κοκοράκια με ράουλα αντί των απλών επίπεδων, προς όφελος της ομαλότητας και της ανθεκτικότητας και της μείωσης των μηχανικών απωλειών. Το προφίλ του εκκεντροφόρου έχει επανασχεδιαστεί επιτυγχάνοντας διαφορετική γωνία έναντι της διαδρομής, πιο μεγάλη αλλά την ίδια στιγμή ικανό να μειώσει τον θόρυβο της διανομής. Ειδικότερα ο πιο μεγάλος χρονισμός της γωνίας της βαλβίδας έναντι της διαδρομής εξασφαλίζει καλύτερη πλήρωση του θαλάμου καύσης, που μεταφράζεται σε καλύτερη απόδοση. Επίσης, τα ελατήρια των βαλβίδων έχουν προσαρμοσθεί ανάλογα ως προς το φορτίο και τις διαστάσεις τους.

Στη βελτίωση της καύσης συμβάλλει επίσης η τοποθέτηση νέου υψηλής πίεσης μπεκ πολλαπλών οπών. Η πιο μεγάλη εισαγωγή βελτιώνει την απόδοση της ροπής στις χαμηλές στροφές και εξασφαλίζει ομαλή λειτουργία σε όλο το φάσμα των στροφών. Το νέο μπουζί ιριδίου είναι πολύ πιο ανθεκτικό.

Οι πολυάριθμες παρεμβάσεις στον κινητήρα έχουν επίσης αυξήσει την ήδη υποδειγματική αξιοπιστία, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη μείωση των προγραμματισμένων συντηρήσεων, που προβλέπονται τώρα κάθε 10.000 χλμ.

Η μετάδοση άλλαξε δραστικά. Η συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση CVT διαθέτει νέο ιμάντα, νέα γεωμετρία και νέα υλικά, για τη μείωση των τριβών και των μηχανικών θορύβων. Το σύστημα συνδυάζεται με νέο πιο ανθεκτική καμπάνα συμπλέκτη, που επιτρέπει πιο αθόρυβη λειτουργία.

Ο κινητήρας ελέγχεται από την τελευταίας γενιάς μονάδα ECU MIUG4 της Magneti Marelli, ήδη προετοιμασμένη για τις μελλοντικές προδιαγραφές Euro 5: με μεγαλύτερη ικανότητα υπολογισμού, συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του κινητήρα και επιτρέπει επίσης την σχεδόν στιγμιαία εκκίνηση του κινητήρα, μετά από μόλις δύο στροφές του στροφαλοφόρου άξονα.

Απόλυτη ασφάλεια: τρεις τροχοί, ABS και AzSR

Τα δύο μοντέλα Piaggio MP3 300 hpe διαθέτουν σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS με ενσωματωμένο έλεγχο πρόσφυσης ASR (Acceleration Slip Regulation). Το ASR (τοποθετήθηκε σε σκούτερ για πρώτη φορά από την Piaggio) μπορεί να απενεργοποιηθεί εύκολα και εγγυάται μεγάλη ασφάλεια, αποτρέποντας την ολίσθηση του πίσω τροχού σε επικίνδυνα οδοστρώματα όπως είναι η βρεγμένη άσφαλτος.

Το 3-κάναλο σύστημα ABS εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Continental και μεγιστοποιεί την ενεργητική ασφάλεια εμποδίζοντας το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα και παρέχοντας πλήρη έλεγχο σε κάθε περίπτωση. Το Piaggio MP3 αξιοποιεί ένα σύστημα πέδησης και στους τρεις τροχούς, με δίσκους διαμέτρου 258 χιλιοστών μπροστά και 240 χιλιοστών πίσω. Αυξημένα επίπεδα ασφάλειας και ακόμη πιο ομαλή απόδοση παρέχουν και οι μεγάλης διαμέτρου 13 ιντσών μπροστινοί τροχοί.

Το Piaggio MP3 οφείλει την επιτυχία του και στην αποκλειστική τεχνολογία της Piaggio για την ανεξάρτητη κίνηση των μπροστινών τροχών, οι οποίοι ελέγχονται από ένα μοναδικής σχεδίασης σύστημα σύνδεσης των αναρτήσεων με τέσσερις αρθρώσεις. Το σύστημα σχεδιάστηκε και εξελίχθηκε από τον κορυφαίο ευρωπαϊκό Όμιλο πριν από κάθε άλλο κατασκευαστή στον κόσμο και εξασφαλίζει μέγιστη οδηγική απόλαυση, καθώς και υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Ο μηχανισμός κλίσης αποτελείται από τέσσερις βραχίονες από κράμα αλουμινίου, προσαρμοσμένους σε τέσσερις αρθρώσεις στο κεντρικό περίβλημα. Διαθέτει επίσης δύο πλευρικά περιβλήματα, συνδεδεμένα στους βραχίονες μέσω πείρων και σφαιρικών ρουλεμάν. Κάτω από τα πλευρικά περιβλήματα, το δεξιό και το αριστερό άκρο του τιμονιού ενώνονται σε έναν κλασικό μονό βραχίονα.

Ο μηχανισμός μπλοκαρίσματος της μπροστινής ανάρτησης, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 3-τροχου ιταλικού σκούτερ και μετατρέπει την ισορροπία του Piaggio MP3 300 hpe από δυναμική σε στατική. Μόλις εκκινηθεί ο κινητήρας, το όχημα διατηρεί την ισορροπία του στους τρεις τροχούς, χωρίς να απαιτείται η χρήση του σταντ (το οποίο όμως είναι διαθέσιμο). Για να συνεχιστεί η κανονική λειτουργία, αρκεί το άνοιγμα του γκαζιού ή το πάτημα του ειδικού κουμπιού. Αυτό σημαίνει ότι ο αναβάτης δεν χρειάζεται να πατάει τα πόδια του στο έδαφος και μπορεί να σταθμεύει το Piaggio MP3 300 hpe οπουδήποτε, εύκολα και χωρίς κόπο.

PIAGGIO MIA: πάντα συνδεδεμένο με το smartphone

Η προηγμένη πλατφόρμα πολυμέσων PIAGGIO MIA είναι διαθέσιμη στον βασικό εξοπλισμό του Piaggio MP3 300 hpe Sport και επιτρέπει τη σύνδεση smartphone με το ηλεκτρονικό σύστημα, μετατρέποντάς το σε ένα όργανο πολλαπλών λειτουργιών, έναν υπολογιστή που προβάλλει ταυτόχρονα πληροφορίες όπως είναι η ταχύτητα, οι στροφές, αλλά και δεδομένα για την ισχύ και τη ροπή σε πραγματικό χρόνο, καθώς και την επιτάχυνση σε ευθεία, τη γωνία κλίσης κατά το στρίψιμο, τη μέση και η στιγμιαία κατανάλωση καυσίμου, τη μέση ταχύτητα, την τάση της μπαταρίας και άλλα πολλά. Η σύνδεση του smartphone με την πλατφόρμα PIAGGIO MIA μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προβολή χαρτών και διαδρομών ή για τον εντοπισμό πρατηρίων καυσίμων, συνεργείων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος. Η λειτουργία ελέγχου κατάστασης των ελαστικών αξιοποιεί τους αισθητήρες του οχήματος και το smartphone για να ελέγξει το επίπεδο φθοράς και την πίεση του αέρα των ελαστικών, προειδοποιώντας τον οδηγό μόλις ανιχνεύσει ενδεχόμενο πρόβλημα. Η λειτουργία γενικής ανάλυσης επιτρέπει τον έλεγχο της συνολικής κατάστασης του οχήματος

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο