AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Αλεξίσφαιρο Smart Brabus!

alexisfairo-smart-brabus-498972

Ακούγεται κωμικό ένα «αλεξίσφαιρο Smart»; Η εταιρεία “German Armoured Cars” στην πόλη Erfurt κατασκευάζει κάθε χρόνο 100 αντίτυπα απ’ αυτά. Για υπηρεσίες, για διασημότητες και για τα… Βαλκάνια.

Υπό τη φροντίδα της θυγατρικής εταιρείας “Carmored” κατασκευάζονται από το 2016 τεθωρακισμένα μοντέλα της Smart, που είναι κλάσης προστασίας Β4. Αυτό σημαίνει πως για έναν πυροβολισμό από ένα 44άρι magnum αυτά τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν την πορεία τους απλώς αλώβητα. Μόνο τα τζάμια ασφαλείας, με τα οποία εφοδιάζονται, διαθέτουν εσωτερικά πολυκαρμπονικά στρώματα και βαλλιστικό πλαίσιο 22 χιλιοστών.

Σύστημα πυρόσβεσης και σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης

Τα Smart της Carmored διαθέτουν έναν τελείως θωρακισμένο κλωβό επιβατών, που είναι επενδυμένος με στρώματα αραμιδίου και κέβλαρ. Χρειάζεται περισσότερη ασφάλεια; Φυσικά, η μπαταρία έχει ξεχωριστή προστασία, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης και σύστημα κλήσης έκτακτης ανάγκης. Η επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι δυνατή μέσω ενός συστήματος “intercom”, με τα παράθυρα να μπορούν να παραμένουν κλειστά. Εννοείται πως τα ελαστικά έχουν τη δυνατότητα να κυλούν, ακόμα κι αν βληθούν, μέχρι μία απόσταση, που τελικά καταστρέφονται τελείως.

Τώρα εσείς, βέβαια, θα πιστέψετε πως ένα αυτοκίνητο με ισχύ περίπου 100 ίππων και πλήρη θωράκιση δε θα είναι σε θέση να προχωρήσει καθόλου. Κι όμως, η χρήση βαλλιστικά ελαφρών υλικών αύξησε το βάρος του Smart κατά μόνο 118 κιλά. Και, πράγματι, απ’ έξω το αυτοκίνητο δε φαίνεται πως είναι τεθωρακισμένο!

Καμία ευκαιρία σε απαγωγείς

Και γιατί να μη θωρακιστεί μία Mercedes G-Class ή κάποιο άλλο όχημα αναλόγου μεγέθους; «Από αυτήν την αγορά έλειπε ένα μικρό αυτοκίνητο, που θα περνούσε απαρατήρητο», εξηγεί ο επικεφαλής της Carmored, ο κύριος Rühling. Έπειτα, λοιπόν, από μία δοκιμαστική φάση, διαρκείας ενός έτους, η φίρμα του κατασκεύασε το παγκοσμίως μικρότερο σε όγκο ειδικής προστασίας όχημα, που περνά απαρατήρητο. Στον κύκλο των πελατών ανήκουν διασημότητες, κοσμηματοπώλες ή δικηγόροι, οι οποίοι αγοράζουν αυτό το αυτοκίνητο συχνά για τα παιδιά τους, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους απαγωγέων ή πειρατών αυτοκινήτων. Εκτός από τους ιδιώτες αγοραστές, τα τεθωρακισμένα Smart καταλήγουν επίσης σε υπηρεσίες στη Γαλλία, στην Αυστρία και σε βαλκανικές χώρες. Επιπλέον, τα αλεξίσφαιρα Smart είναι αγαπητά και στο προσωπικό διάφορων πρεσβειών.

Η παραγωγή τους γίνεται στο Erfurt της Γερμανίας και οι τιμές τους κυμαίνονται στα περίπου 45.000 ευρώ. Αν πρόκειται για ειδικές παραγγελίες, όπως το Smart Brabus 15th Anniversary (κάτω), το κόστος μπορεί να αυξηθεί ακόμα και κατά 40.000 ευρώ. Η Carmored, πάντως, αναλαμβάνει τη θωράκιση κι άλλων αυτοκινήτων, όπως η προαναφερθείσα Mercedes G-Class ή η BMW X5.

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο