AUTOTYPOS BY QUATTRORUOTE

Η Tesla είναι πλέον ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο

i-tesla-einai-pleon-o-megalyteros-kataskevastis-ilektrikon-aftokiniton-ston-kosmo-608273

Οι Καλιφορνέζοι ξεπέρασαν τόσο τους Κινέζους όσο και τους Γερμανούς κατασκευαστές. Μάλιστα, και στα χρηματιστήρια η απόδοσή τους είναι κορυφαία.

Η Tesla παρέδωσε μέσα στο 2019 367.000 αυτοκίνητα. Αυτό δε σημαίνει μόνο μια αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με το 2018, αλλά και ένα άλμα στην κορυφή των chart των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων μοντέλων παγκοσμίως. Με βάση, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα, η Tesla είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε όλον τον κόσμο. Επόμενη εταιρεία πέρυσι ήταν η κινεζική BYD, που πούλησε το 2019 219.000 μοντέλα. Ακολουθούν οι επίσης κινεζικές BAIC και SAIC, με τις γερμανικές BMW και Volkswagen να κατατάσσονται στις θέσεις, 5 και 6, αντίστοιχα.

Περισσότερα από 500.000 αυτοκίνητα το χρόνο

Πάντως, και πιο μακροπρόθεσμα αν δει κανείς την υπόθεση, και πάλι η Tesla βρίσκεται μπροστά. Από το λανσάρισμα του Model S το 2012 η Tesla πούλησε περίπου 900.000  αυτοκίνητα. Ακολουθεί ξανά η BYD με περίπου 750.000 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη εκπλήσσει ακόμα περισσότερο εξαιτίας του ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες, που κάνουν όλες αυτές τις μετρήσεις συνυπολογίζουν στην περίπτωση των Κινέζων, αλλά και σε άλλες μάρκες και τα plug-in-υβριδικά μοντέλα ως ηλεκτροκίνητα, ενώ η Tesla διαθέτει αμιγή e-αυτοκίνητα.

Το αυτοκίνητο, που είχε το μερίδιο του λέοντος στην επιτυχία της Tesla ήταν, φυσικά, το Model 3 (πάνω), το οποίο με 300.000 καταχωρήσεις ήταν το πιο καλοπουλημένο ηλεκτροκίνητο μοντέλο του κόσμου. Ωστόσο, οι Καλιφορνέζοι δεν… πατούν το γκάζι μόνο με αυτό το μοντέλο. Τον Απρίλιο του 2020 θα λανσαριστεί στις αγορές το μικρομεσαίο ηλεκτροκίνητο SUV, Model Y (κάτω), ενώ την ίδια στιγμή δε σταματούν καθόλου οι γραμμές παραγωγής στη Shanghai της Κίνας, καθώς και σε διάφορες γερμανικές πόλεις.

Έτσι, η πρόβλεψη της Tesla για παράδοση 500.000 αυτοκινήτων μέσα στο 2020 μόνο αισιόδοξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Βέβαια, οι ειδήμονες αναφέρουν πως σημαντικό μερίδιο στην εμπορική επιτυχία των Tesla έχουν η υποδομή σε ό,τι αφορά την ταχυφόρτιση, καθώς και η αρχιτεκτονική του software των οχημάτων της.

Η χρηματιστηριακή αξία σκαρφαλώνει σε ύψη ρεκόρ

Οι ειδήσεις για την επιτυχία της Tesla κοντεύουν να καταρρίψουν τα χρηματιστήρια. Τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020, οι μετοχές της αμερικανικής φίρμας έπιασαν και πάλι την κορυφή, σημειώνοντας αύξηση κατά 20% και φτάνοντας τα 786 δολάρια το «κομμάτι». Αυτό σημαίνει πως η χρηματιστηριακή αξία ανέβηκε κατά πάρα πολύ, στα σχεδόν 140 δισεκατομμύρια δολάρια!

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο