Το αμιγώς ηλεκτρικό CUPRA Tavascan είναι εδώ και συνδυάζει τα highlights της σημερινής αυτοκινητοβιομηχανίας με το παθιασμένο DNA της μάρκας.
του Γιώργου Οικονομίδη, Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος
Η αυτοκινητοβιομηχανία αλλάζει ταχύτατα και μέσα σε αυτήν τη ρευστή εποχή βλέπουμε θυγατρικές εταιρίες να διεκδικούν τη δική τους αυτόνομη παρουσία. Η CUPRA είναι ένα ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα: από ένα αθλητικό παρακλάδι της SEAT εξελίχθηκε σε μια πλήρως ανεξάρτητη μάρκα, με δική της φιλοσοφία, σχεδιαστική ταυτότητα και –το κυριότερο– δικό της όραμα. Ένα όραμα που δεν περιορίζεται μόνο στην αισθητική ή στις επιδόσεις, αλλά επεκτείνεται και στην ηλεκτροκίνηση, στην καινοτομία και τη δημιουργία μιας νέας «φυλής» οδηγών που αναζητούν το διαφορετικό.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε το Tavascan – το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό coupé SUV της CUPRA, το οποίο πρωτοείδαμε ως πρωτότυπο το 2019 και τώρα περνά στην παραγωγή χωρίς να έχει χάσει τίποτα από τον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του. Πλέον, το έχουμε στα χέρια μας στην κορυφαία του έκδοση VZ, με δύο ηλεκτροκινητήρες, τετρακίνηση και συνολική απόδοση 340 ίππων. Ένα αυτοκίνητο που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει το πώς αντιλαμβανόμαστε την ηλεκτρική σπορ οδήγηση – και εμείς είμαστε εδώ για να ανακαλύψουμε αν το καταφέρνει.
Σμιλευμένο με πάθος
Το Tavascan VZ δεν είναι απλώς ένα ακόμα coupé SUV – είναι ένα γλυπτό σε τροχούς. Μπορεί να πατά στην ίδια πλατφόρμα με άλλα ηλεκτρικά του ομίλου (ID.5, Q4 e-tron κ.τ.λ.), αλλά οι Ισπανοί σχεδιαστές του τόλμησαν και δικαιώθηκαν. Χάρισαν στο αυτοκίνητο μία ξεχωριστή σιλουέτα – πιστή στη σχεδιαστική γλώσσα της μάρκας–, που πιθανότατα μαγνητίζει τα βλέμματα περισσότερο από οποιοδήποτε συγγενικό μοντέλο. Οι έντονες ακμές, τα γωνιώδη LED φωτιστικά σώματα και η αεροδυναμική ροή της οροφής παραπέμπουν σε ένα σύγχρονο έργο τέχνης, σμιλεμένο περισσότερο από τον αέρα που περνά από πάνω του. Η χαρακτηριστική φωτιζόμενη μύτη σε σχήμα τριγώνου με το λογότυπο CUPRA ανάμεσα στα LED ημέρας δίνει στο Tavascan μια έντονη «υπογραφή» που δύσκολα περνά απαρατήρητη – ειδικά τις βραδινές ώρες.
Περνώντας στο εσωτερικό, η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα ιδιαίτερο δημιούργημα ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Η καμπίνα είναι φουτουριστική αλλά και ανθρώπινη, με το εντυπωσιακό «spine» – τη ραχοκοκαλιά που φιλοξενεί τα αλάρμ να διατρέχει την κεντρική κονσόλα και να ενισχύει την αίσθηση συμμετρίας και τεχνολογικής κομψότητας. Παράλληλα, δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός πιο «πολεμικού» cockpit, παρά την ψηλή φύση του μοντέλου. Βέβαια, στην πράξη έχει μία εργονομική αστοχία, διότι, αν και όμορφο, κάνει την πρόσβαση στη βάση της επαγωγικής φόρτισης που βρίσκεται ακριβώς από κάτω κάπως δύσκολη. Επίσης, ο μικρός χώρος αποθήκευσης που υπάρχει ακριβώς από πίσω δεν φτάνει για τίποτα παραπάνω από κέρματα ή το κλειδί του αυτοκινήτου, αν και μία απότομη επιτάχυνση αρκεί για να το ψάχνει ο οδηγός κάπου ανάμεσα στα πόδια του.
Ακριβώς από πάνω βρίσκεται η τεράστια οθόνη αφής 15 ιντσών με το νέο σύστημα infotainment, πλήρως παραμετροποιήσιμη και με κορυφαία απόκριση. Στο κάτω μέρος αυτής έχουμε τα γνώριμα χειριστήρια αφής για τη θερμοκρασία του κλιματισμού και τον ήχο, τα οποία ευτυχώς μετά την τεράστια κριτική που δέχθηκε το Group στην πρώτη τους υλοποίηση πλέον είναι φωτιζόμενα. Παράλληλα, ο μινιμαλιστικός ψηφιακός πίνακας οργάνων και το head-up display με επαυξημένη πραγματικότητα αναβαθμίζουν την εμπειρία οδήγησης, προσφέροντας πληροφορίες εκεί ακριβώς όπου τις χρειάζεσαι. Οι ποιοτικές αλκαντάρα επενδύσεις, τα σπορ καθίσματα τύπου bucket και ο ambient φωτισμός ολοκληρώνουν ένα εσωτερικό που δεν στοχεύει απλώς στη λειτουργικότητα, αλλά στην απόλαυση των αισθήσεων.
Οι χώροι-γηπέδου στη δεύτερη σειρά, σε συνδυασμό με τον αέρα που δίνει η πανοραμική οροφή που εκτείνεται έως πίσω, χαρίζουν στις πίσω θέσεις άνεση εφάμιλλη με τις μπροστά, ενώ κανένας περιορισμός δεν υπάρχει ούτε για τα γόνατα ούτε για το κεφάλι – παρά την coupé διαμόρφωση της οροφής. Τα 540 lt του χώρου αποσκευών τοποθετούν το Tavascan στις πρώτες θέσεις της κατηγορίας, ενώ το κρυφό πάτωμα είναι ιδανικό για την αποθήκευση των καλωδίων φόρτισης.
Κοιτώντας πίσω από το γλυπτό
Κάτω από την εντυπωσιακή επιφάνεια του Tavascan VZ κρύβεται μια γνώριμη αρχιτεκτονική του Volkswagen Group. Το μοντέλο βασίζεται στην πλατφόρμα MEB –την ίδια που χρησιμοποιούν τα μοντέλα των VW και Audiπου αναφέραμε και παραπάνω–, όμως η CUPRA φροντίζει να της δώσει τον δικό της ξεχωριστό, πιο «πικάντικο» χαρακτήρα. Στην έκδοση VZ, το Tavascan εξοπλίζεται με δύο ηλεκτροκινητήρες –έναν σε κάθε άξονα– που του προσφέρουν τετρακίνηση και συνολική ισχύ 340 ίππων, με ροπή 545 Nm. Αυτό μεταφράζεται σε επιτάχυνση 0-100 km/h σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα και τελική 180 km/h, κάνοντας το ηλεκτρικό coupé SUV της CUPRA ένα από τα ταχύτερα μοντέλα της γκάμας της παρά τους 2,2+ τόνους που ζυγίζει.
Η μπαταρία των 77 kWh εξασφαλίζει αυτονομία που, σύμφωνα με την CUPRA, αγγίζει τα 517 χιλιόμετρα (κατά WLTP), ενώ σε πραγματικές μικτές συνθήκες ξεπερνά τα 420 km. Η διαχείριση της ενέργειας είναι ικανοποιητική, ενώ με υποστήριξη ταχυφόρτισης έως 135 kW, το Tavascan μπορεί να ολοκληρώσει το 10-80% της φόρτισης σε μόλις 26 λεπτά. Αξιοπρεπής τιμή, αν και πλέον πολλά μοντέλα της αγοράς πετυχαίνουν σημαντικά ταχύτερους ρυθμούς φόρτισης. Το καλό είναι πως, παρά την υψηλή ισχύ, οι τιμές κατανάλωσης δεν κάνουν τον οδηγό να θέλει να κινείται με ένα νοητό αβγό κάτω από το γκάζι. Εντός αστικού κύκλου αλλά και στον επαρχιακό, το trip computer εύκολα παραμένει στις 14-16 kWh/100 km, αξιοποιώντας την επιλογή «Β» στο κιβώτιο που μεγιστοποιεί την ανάκτηση. Στην εθνική με φυσιολογική χρήση των περιφερειακών, όπως το κλιματιστικό, και ταχύτητες κοντά στα όρια του ΚΟΚ, θα κινηθεί με περίπου 18-20 kWh/100 km, ενώ αν εξαντλήσει κανείς και τους 340 ίππους τότε θα σκαρφαλώσει σχετικά εύκολα στις 25-30 kWh/100 km.
Παράλληλα, η ανάρτηση με ενεργά αμορτισέρ DCC 15 σταδίων, το σύστημα ανάκτησης ενέργειας με πολλαπλά επίπεδα, αλλά και επιλογή «B» που λειτουργεί σαν one-pedal και τα προγράμματα οδήγησης που προσαρμόζουν την απόκριση του συνόλου δίνουν στον οδηγό την ελευθερία να κινείται με άνεση ή με σπορ διάθεση, ανάλογα με τη στιγμή.
Οξύθυμη άνεση
Περνώντας τώρα πίσω από το τιμόνι της κορυφαίας έκδοσης, η πολυτέλεια και προσοχή στη λεπτομέρεια που έχει δοθεί χαρίζουν την απαραίτητη premium αύρα στην οποία στοχεύει η CUPRA, ώστε να ξεχωρίζει. Η θέση έχει σωστή εργονομία, με το κάθισμα στο σωστό ύψος, δίνοντας έτσι μία καλή αναλογία μεταξύ περιφερειακής ορατότητας και σπορ προσανατολισμού. Μόνο η οπτική προς τα πίσω είναι ελαφρώς περιορισμένη λόγω του μικρού τζαμιού, αλλά δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, μιας και στο παρκάρισμα οι αισθητήρες και η κάμερα βγάζουν τον οδηγό από τη δύσκολη θέση. Η ρύθμιση της ανάρτησης με τα γόνατα McPherson μπροστά και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω είναι «αθλητικά» προσανατολισμένη όντας σφιχτή, αλλά με την απαραίτητη απόσβεση, ώστε να φιλτράρει τις περισσότερες ατέλειες του οδοστρώματος ποιοτικά. Το ελληνικό τερέν βέβαια είναι μία δύσκολη πίστα, με το Tavascan να περνά μερικές εγκάρσιες ανωμαλίες και εντός της καμπίνας. Τουλάχιστον, η καλή ηχομόνωση βοηθά ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό που αισθάνονται οι επιβάτες.
Ακόμη ένα πεδίο που η εξαιρετική ηχομόνωση κάνει θαύματα είναι φυσικά στον ανοιχτό δρόμο, με την κορυφαία ποιότητα κύλισης να βοηθά ώστε το Tavascan να καταπίνει τα χιλιόμετρα με αξιοζήλευτη ευκολία, ενώ σε αυτό συμβάλλει και το άριστα καλιμπραρισμένο adaptive cruise control. Η έκδοση VZ, όμως, είναι κατασκευασμένη για αυτούς που θα προτιμήσουν να αφήσουν το εθνικό δίκτυο πίσω τους και θα επιλέξουν τη μακρύτερη και πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή. Ή τουλάχιστον αυτούς ελπίζει να γοητεύσει…
Εκεί αποσκοπούν αλλαγές σε σχέση με τα άλλα μοντέλα που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, όπως η χαμηλότερη κατά 15 mm εμπρός και 10 mm πίσω ανάρτηση, η δυνατότητα πλήρους απενεργοποίησης του ESC ή τα φαρδύτερα μετατρόχια. Ένα κοκτέιλ στοιχείων που θέλουν να κάνουν το Tavascan την πιο οδηγοκεντρική υλοποίηση της «παρέας». Στην πράξη τώρα αυτό που λαμβάνει ο οδηγός είναι ένα ευχάριστο, στιβαρό σύνολο, το οποίο όμως όσο σφίγγει η διαδρομή δεν μπορεί να κρύψει τον όγκο και το βάρος του. Η μεταβλητή κρεμαγιέρα καταφέρνει να χαρίσει μία ζωντάνια στο μπροστινό, χάρη στην αμεσότητα που προσφέρει στις εντολές, ενώ τα επίπεδα πρόσφυσης λόγω της τετρακίνησης είναι υπερ-αρκετά για τον μέσο οδηγό. Αν και για ένα αυτοκίνητο που θέλει να αναδείξει τη σπορ πλευρά του, τα Continental EcoContact 6 πρώτης τοποθέτησης περιορίζουν σημαντικά τις επιδόσεις που θα μπορούσε να προσφέρει το σύνολο, επιτρέποντας στους νόμους της Φυσικής να πράξουν τα δέοντα στην υπερβολή.
Σε άσφαλτο δηλαδή, με χαμηλό συντελεστή πρόσφυσης και με κάποιο από τα κορυφαία προγράμματα επιλεγμένο που βελτιώνουν την απόκριση, ο οδηγός θα πρέπει να δείξει εγκράτεια, καθώς απότομες αυξομειώσεις στο δεξί πεντάλ θα μεταφραστούν κυρίως σε υποστροφή. Υπό συνθήκες και με το ESC στη θέση off, το Tavascan με τους κατάλληλους χειρισμούς δεν θα διστάσει να ανοίξει την ουρά του με το γκάζι και μάλιστα να διατηρήσει το γλίστρημα μέχρι την έξοδο της στροφής. Σε γενικές γραμμές, όμως, θα κινηθεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό, αρκεί να οδηγηθεί στρωτά και χωρίς υπερβολές. Τα φρένα δυστυχώς, με τον συνδυασμό δισκόφρενων εμπρός και ταμπούρα πίσω, ούτε αυτά αναλογούν σε μία τέτοιου είδους κατασκευή, καθώς, εκτός της σπογγώδους αίσθησης, μετά από σχετικά σύντομο διάστημα πίεσης η απόδοσή τους πέφτει σημαντικά, ενώ αναλογικά μεγαλώνει και η διαδρομή του πεντάλ.
Θέτοντας τις βάσεις
Η CUPRA έχει φροντίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή να δείξει την ταυτότητά της και γι’ αυτό κέρδισε τόσο γρήγορα την αναγνώριση του κοινού. Το Tavascan είναι πρώτη προσπάθεια της μάρκας να εφαρμόσει τα όσα την ορίζουν σε μία τόσο αντιφατική με αυτά κατηγορία, όπως αυτή των ηλεκτρικών SUV, αλλά, παρά τα όποια προβλήματα στον «κώδικα», η ουσία είναι εκεί. Με την εμφάνιση να μαγνητίζει και την τεχνολογία να αποδίδει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σημερινής αυτοκινητοβιομηχανίας, το μόνο που μένει είναι αυτό το τελευταίο «θερμόαιμο» κομμάτι του DNA. Υπάρχει και πιθανότατα ήδη να καλύπτει την πλειοψηφία του κοινού, αλλά για τους pur-ίστες, όπως είναι οι μηχανικοί της ισπανικής μάρκας, το κυνήγι για τη μέγιστη οδηγική απόλαυση συνεχίζεται. Η αρχή όμως έχει γίνει…
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ηλεκτροκινητήρες
Εμπρός, ασύγχρονος
Μέγιστη ισχύς: 108 ίπποι
Μέγιστη ροπή: 134 Nm
Πίσω, σύγχρονος
Μέγιστη ισχύς: 286 ίπποι
Μέγιστη ροπή: 545 Nm
Ισχύς
Μέγιστη ισχύς: 340 ίπποι
Μέγιστη ροπή: 679 Nm
Μετάδοση
Κίνηση στους τέσσερις τροχούς
Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα: 180 χλμ./ώρα
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 5,5 δλ.
Μπαταρία
Li-ion, 77 kWh (ωφέλιμη)
Κατανάλωση ενέργειας
Εταιρείας (WLTP): 16,2 kWh/100 χλμ.
Δοκιμής: 19,1 kWh/100 χλμ.
Αυτονομία
Εταιρείας (WLTP): 521 χιλιόμετρα
Δοκιμής: 420 χιλιόμετρα
Φόρτιση
AC 11 kW σε 8 ώρες
DC 135 kW σε 28 λεπτά (10-80%)
Αμάξωμα
Διαστάσεις (μήκος x πλάτος x ύψος) χλστ.: 4.644 x 1.861 x 1.597
Μεταξόνιο: 2.766 χιλ.
Βάρος: 2.273 κιλά
Χώρος αποσκευών
540 λ.
Τιμή αγοράς
Από 60.990€
(χωρίς την κρατική επιδότηση)
Όλες οι ειδήσεις
Χλιδή στο Μονακό: McLaren Solus GT αξίας $4 εκατ. πάνω σε γιοτ
Το «ψόφα» εμφανίστηκε και στην F1 – Απίστευτη διαδικτυακή τοξικότητα!