Το Tesla Model Y που «θέρισε» στις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, επιστρέφει ανανεωμένο με το βλέμμα στραμμένο στην κορυφή.
του Γιώργου Οικονομίδη, Φωτογραφίες: Δημήτρης Μανώλαρος
Αν υπάρχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που αξίζει τον τίτλο του «βασιλιά των πωλήσεων», αυτό είναι το Tesla Model Y. Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε, κατέκτησε αγορές, διέρρηξε προκαταλήψεις και έγινε το πρώτο ηλεκτρικό με παγκόσμια εμπορική επιτυχία, φτάνοντας τις 1,2 εκατομμύρια πωλήσεις μέσα στο 2023. Όμως τίποτα δεν είναι σταθερό στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης και σαν να μην έφταναν τα «τερτίπια» του Elon Musk που κλόνισαν τη γνώμη του κοινού γι’ αυτό, παράλληλα ο ανταγωνισμός σήμερα είναι πιο σκληρός από ποτέ.
Έτσι, η Tesla αποφάσισε να απαντήσει με τον δικό της τρόπο: χωρίς ριζικές αλλαγές, χωρίς νέο όνομα, αλλά με ένα προσεκτικά ανανεωμένο Model Y, που επιχειρεί να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία με περισσότερη τεχνολογία, καλύτερη ποιότητα και περισσότερη ωριμότητα. Το facelift με την κωδική ονομασία Juniper είναι εδώ – και δηλώνει ξεκάθαρα πως ο πρωταθλητής δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
Διακριτικά νέο, ξεκάθαρα Tesla
Το Juniper δεν ανακαλύπτει τον τροχό με την επαναστατική του προσέγγιση από πλευράς σχεδιασμού – και δεν χρειάζεται άλλωστε. Η ανανεωμένη έκδοση κρατά το γνώριμο σχήμα με τη crossover φόρμα και την καθαρή αισθητική, αλλά προσθέτει στοχευμένες πινελιές φρεσκάδας. Νέος προφυλακτήρας, φώτα τεχνολογίας Matrix LED με νέα γραφικά εμπρός και πίσω, πιο έντονες ακμές, και μία οριακά βελτιωμένη αεροδυναμική από 0,23 σε 0,22 Cd. Όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία ενός γνώριμου μεν, αλλά ξεκάθαρα νέου και βελτιωμένου Model Y.
Η διαφορά φαίνεται περισσότερο αν το δεις δίπλα στο προηγούμενο. Μπροστά, η λεπτή φωτιζόμενη λωρίδα θυμίζει Cybertruck, ενώ πίσω τα νέα φώτα σε σχήμα «C» εκμοντερνίζουν την εικόνα προδίδοντας την εξ αίματος σχέση με το επίσης νέο Model 3 Highland. Η διαφορά εδώ γίνεται με το ενιαίο πίσω φως που ενώνει τα δύο άκρα και ταυτόχρονα φωτίζει το όνομα της μάρκας, χαρίζοντας το απαραίτητο στοιχείο εντυπωσιασμού. Επιπλέον, νέα υλικά και φινιρίσματα σε τροχούς και εξωτερικά μέρη κάνουν το Model Y να δείχνει φρέσκο χωρίς να θυσιάζει την ταυτότητά του. Πριν περάσουμε στο εσωτερικό, να πούμε ότι αν και σε μία facelift έκδοση δεν περιμένει κανείς να δει τις διαστάσεις να αλλάζουν, το νέο Model Y καταφέρνει να είναι ελαφρώς μακρύτερο από τον προκάτοχό του, φτάνοντας πλέον τα 4.790 mm σε μήκος, κερδίζοντας σχεδόν 4 πόντους. Οσον αφορά ύψος και πλάτος, αυτά παρέμειναν απαράλλαχτα στα 1.624 mm και 1.920 mm, αντίστοιχα.
Καμπίνα τεχνολογικής ωριμότητας
Εδώ εντοπίζονται οι πιο ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προ-facelift. Η Tesla πήρε την ευκαιρία του refresh για να αναβαθμίσει σημαντικά την ψηφιακή εμπειρία του Model Y. Η νέα κεντρική οθόνη 15,4’’ έχει πιο λεπτό πλαίσιο, παραμένει ταχύτατη και φωτεινή, με απόκριση που θυμίζει κορυφαίο tablet. Το μενού δεν άλλαξε δραματικά, αλλά νέες λειτουργίες –όπως ο real-time καιρός, τα νέα voice commands και το βελτιωμένο trip planner– κάνουν τη χρήση πιο ευχάριστη.
Νέα προσθήκη είναι η δεύτερη οθόνη 8’’ για τους πίσω επιβάτες, η οποία ελέγχει τον κλιματισμό, αλλά προσφέρει και ψυχαγωγία (Netflix, YouTube, παιχνίδια). Ουσιαστικά, οι πίσω επιβάτες έχουν πλέον «δικό τους infotainment», ανεβάζοντας τον πήχυ για την κατηγορία. Ο φωτισμός στην καμπίνα αναβαθμίστηκε με νέα ambient LED γραμμή που εκτείνεται από άκρη σε άκρη, οι νέες επενδύσεις στο ταμπλό έχουν πιο φυσική υφή και οι μονώσεις είναι βελτιωμένες, ενώ τα διπλά τζάμια φτάνουν την ηχομόνωση πρωτόγνωρα επίπεδα.
Το πιο εύστοχο σχόλιο που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι ότι κλείνοντας την πόρτα του Juniper, η απομόνωση από τα εξωτερικά στοιχεία φτάνει τέτοιο σημείο που περιμένεις να ακούσεις την αντίστροφη μέτρηση πριν την εκτόξευση της κάψουλας έξω από τα σύνολα της ατμόσφαιρας. Το τιμόνι, αν και παραμένει minimal, έχει νέα πιο «tradiotional» αισθητική με περισσότερο χαρακτήρα και περισσότερα tactile χειριστήρια, ενώ επέστρεψε και ο φυσικός διακόπτης για τα φλας – μια μικρή, αλλά σημαντική προσθήκη.
Χώροι για οικογένεια, αυτονομία για ταξίδι
Το Model Y δεν γνωρίζει τι θα πει χωροταξικός συμβιβασμός. Πέντε ενήλικοι, ανεξαρτήτως αναστήματος και βάρους, μεταφέρονται με άνεση και το πορτμπαγκάζ των 854 λίτρων (ή 2.022 λίτρα με διπλωμένα καθίσματα) θα φροντίσει με ευκολία για όλες τους τις αποσκευές, ακόμη κι αν πρόκειται για 7ήμερο «girl-trip»… κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Το frunk των 117 λίτρων παραμένει πραγματικά χρήσιμο, ενώ τώρα διαθέτει και αποστράγγιση, κάνοντάς το ιδανικό για αποθήκευση βρεγμένων αντικειμένων.
Τα νέα καθίσματα είναι θερμαινόμενα και αεριζόμενα μπροστά, με ηλεκτρικά αναδιπλούμενη δεύτερη σειρά. Οι έξυπνες λύσεις αποθήκευσης, η flat πλατφόρμα και η απουσία κεντρικού τούνελ δημιουργούν μια καμπίνα που ξεχωρίζει με την άνεση και την πολυτέλεια που προσφέρει. Στο τελευταίο συμβάλλει όχι μόνο η ηχομόνωση που προαναφέραμε, αλλά και η γενικότερη ποιότητα υλικών και συναρμογής. Σαν σύνολο οι επιβάτες εισπράττουν μία εξαιρετικά premium αίσθηση που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από κατασκευές διπλάσιου κόστους.
Απόδοση και επίδοση σημειώσατε Χ
Το Long Range AWD φορά την επιτυχημένη συνταγή των δύο ηλεκτροκινητήρων (ένας σε κάθε άξονα) που προσφέρουν 514 ίππους και ροπή 493Nm, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε μόλις 4,8’’, ενώ η τελική είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 201 km/h. Η μπαταρία με την ωφέλιμη χωρητικότητα των 75 kWh είναι τοποθετημένη στο δάπεδο, προσφέροντας χαμηλό κέντρο βάρους και μέση αυτονομία 568 km σύμφωνα με την Tesla και σχεδόν 500 km σύμφωνα… με εμάς.
Μία μέση τιμή για εμάς ήταν οι 15,5 kWh/100 km, ενώ σε πόλη μπορείς εύκολα να πέσεις στις 13-14 kWh/100 km. Είναι εντυπωσιακό το πόσο οικονομικό μπορεί να γίνει, παρά την ισχύ του. Φυσικά, αντίστοιχα «φαγανό» μπορεί να γίνει μόλις εκμεταλλευτείς τους 500+ ίππους, σκαρφαλώνοντας όμως σε λογικά για την ιπποδύναμη επίπεδα, της τάξης των 21-22 kWh/100km. Η πλήρης φόρτιση σε Wallbox 11 kW διαρκεί περίπου 8 ώρες, ενώ σε Supercharger 250 kW θα δεις 267 km σε 15 λεπτά, με το 10-80% να ολοκληρώνεται σε 27 λεπτά. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας διαθέτει δύο επίπεδα, ενώ ακόμα και αυτά μοιάζουν πολλά. Κι αυτό γιατί το one-pedal της Tesla είναι τόσο καλά ρυθμισμένο που κάνει τη χρήση του φυσικού πεντάλ του φρένου περιττή και την καθημερινή μετακίνηση πιο ξεκούραστη από ποτέ.
Ασφαλώς φιλικό
Η Tesla δεν επαναπαύθηκε σε επιφανειακές αναβαθμίσεις. Αναθεώρησε το Model Y σε βάθος, ρυθμίζοντας εκ νέου την ανάρτηση και ενισχύοντας το πλαίσιο σημαντικά βελτιωμένη είναι και η απόσβεση. Το ηλεκτρικό best-seller παραμένει σφιχτό, αλλά τώρα φιλτράρει καλύτερα τις κακοτεχνίες, ενώ διατηρεί τη στιβαρότητά του υπό όλα τα οδηγικά σενάρια και ειδικά στον αυτοκινητόδρομο. Η τετρακίνηση ελέγχει απόλυτα τη θηριώδη δύναμη που μπορεί να ταπεινώσει πληθώρα θερμικών supercars στον άτυπο αγώνα από φανάρι σε φανάρι, κατανέμοντας τη ροπή ανάλογα με την επιφάνεια και την πρόσφυση που έχει να προσφέρει.
Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα, χωρίς να τρομάζει. Η πληροφόρηση από το τιμόνι, αν και υστερεί ελαφρώς ακόμα, είναι βελτιωμένη, το πλαίσιο είναι ουδέτερο και το βάρος «κρύβεται» όσο ο ρυθμός είναι ρεαλιστικός. Σε πιο γρήγορο τέμπο, η ροπή προκαλεί εύκολα πίεση στα ελαστικά, αλλά τα ηλεκτρονικά επεμβαίνουν μαεστρικά, αποκλείοντας το οποιοδήποτε ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης. Το εντυπωσιακό όμως είναι πόσο ομαλά το κάνουν, χωρίς να νιώθεις ποτέ κάποιο απότομο κόψιμο ή «μάζεμα». Ουσιαστικά, δεν σε εμποδίζουν, αλλά σε καθοδηγούν. Σε πιο καθημερινούς ρυθμούς και λιγότερο αγωνιστικούς, το Juniper προφανώς δίνει ρέστα. Δεν θα κάψει, θα σε μετακινήσει με άνεση και με εξαιρετική ποιότητα κύλισης, ενώ το τιμόνι μοιάζει να κόβει περισσότερο από το προηγούμενο, αν και το χαρτί των τεχνικών δεν δηλώνει καμία αλλαγή στον κύκλο στροφής, ο οποίος παραμένει στα 12,1 μέτρα.
ADAS και ψηφιακή εμπειρία Tesla–style
Ως γνήσιο Tesla, το ανανεωμένο Model Y υποστηρίζει Autopilot με Autosteer, προετοιμασμένο για Full Self Driving (όπου επιτραπεί), διαθέτει κάμερες περιμετρικά, καταγραφέα συμβάντων (Sentry Mode) και ενημερώσεις OTA. Κάθε Tesla γίνεται καλύτερο όσο περνά ο καιρός – και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Η εμπειρία του λογισμικού παραμένει κορυφαία, με αποδοτικό navigation που λαμβάνει υπόψη το επίπεδο φόρτισης, Superchargers, και καιρικές συνθήκες, αλλά και «ευχάριστα extras», όπως YouTube, Spotify, Tesla Theater και τα γνωστά… Easter Eggs.
Ο πρωταθλητής είναι ακόμα εδώ
Το Model Y Juniper δεν προσπαθεί να γίνει άλλο αυτοκίνητο. Παραμένει πιστό στη λογική της Tesla: τεχνολογία, απόδοση, καινοτομία – όλα σε ένα, με συνεχή βελτίωση και χωρίς φιοριτούρες. Οι αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο δεν είναι θεαματικές. Είναι όμως ακριβώς αυτές που έπρεπε να γίνουν, για να διατηρηθεί στην κορυφή.
Με τιμή 52.990 ευρώ, η έκδοση Long Range AWD δεν είναι η πιο budget-friendly επιλογή, αλλά προσφέρει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρικό στα λεφτά του. Απόδοση, ταχύτητα, τεχνολογία και ένα δίκτυο φόρτισης σε κάνει να ξενοιάζεις δημιουργώντας ένα οικοσύστημα τύπου Apple. Πρόκειται για το πληρέστερο οικογενειακό ηλεκτρικό SUV εκεί έξω. Και αυτό λέει πολλά – ειδικά όταν όλοι πια θέλουν να γίνουν Tesla.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Ηλεκτροκινητήρες
Εμπρός, σύγχρονος ηλεκτρικός
Μέγιστη ισχύς: 215 ίπποι
Πίσω, σύγχρονος ηλεκτρικός
Μέγιστη ισχύς: 299 ίπποι
Iσχύς
Μέγιστη ισχύς: 299ίπποι
Μέγιστη Ροπή: 493 Nm ροπής
Μετάδοση
Κίνηση στους τέσσερις τροχούς
Αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης
Επιδόσεις
Τελική ταχύτητα: 201 χλμ./ώρα
Επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα: 4.8 δλ.
Μπαταρία
Ιόντων λιθίου, ενεργειακή χωρητικότητα 78.4 kWh (75 ωφέλιμες)
Κατανάλωση ενέργειας
Eργοστασιακή (WLTP): 14.8 kWh/100 χλμ.
Δοκιμής: 15,5 kWh/100 χλμ.
Αυτονομία
586 χιλιόμετρα (WLTP)
515 (δοκιμής)
Φόρτιση
AC 11 kW: 8 ώρες και 15 λεπτά
DC 250 kW (από 10-80%): 27 λεπτά
Αμάξωμα
Διαστάσεις (μήκος Χ πλάτος Χ ύψος) χλστ.: 4.790 x 1.920 x 1.624
Μεταξόνιο: 2.890 χιλ.
Βάρος: 1.992 κιλά
Χώρος αποσκευών
854 + 117 λ.
Τιμή Αγοράς
Βασική έκδοση: 52.990 ευρώ,
(Χωρίς την κρατική επιδότηση)
Όλες οι ειδήσεις
Το Νο1 σε πωλήσεις οικογενειακό για το 2025 είναι BMW – Η τιμή του στην Ελλάδα
Δεν θα πιστεύετε ποια είναι η περιοχή της Ελλάδας με τα λιγότερα αυτοκίνητα στην Ευρώπη
Πήγαμε στο Άμπου Ντάμπι πριν το Final Four της EuroLeague – Τι είδαμε και ακούσαμε