EDITOR'S PICK

Jessi Combs: Ο εντυπωσιακός βίος της γρηγορότερης γυναίκας του κόσμου – Η ιστορία που καθηλώνει

jessi-combs-o-entyposiakos-vios-tis-grigoroteris-gynaikas-tou-kosmou-i-istoria-pou-kathilonei-645550

Το ντοκιμαντέρ για την Jessi Combs είναι ακατέργαστο, συναισθηματικό, ακλόνητο και πρέπει να το παρακολουθήσετε.

«Η γρηγορότερη γυναίκα του κόσμου» είναι μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τον εντυπωσιακό βίο της οδηγού Jessi Combs. Είναι ένα ειλικρινές και βαθιά συναισθηματικό ντοκιμαντέρ. Δεν περιλαμβάνει μόνο την ιστορία για τον τραγικό της θάνατο, προσπαθώντας να σπάσει ένα ρεκόρ, η νέα ταινία δίνει μία νέα ματιά στην οδηγό που παραβίαζε κανόνες, έσπαγε περιορισμούς και ήταν γενικότερα ένα είδωλο, που έδωσε μεγάλη μάχη ενάντια στον σεξισμό αλλά και την μοναξιά στην κορυφή. Μάλιστα, υπάρχει ειδοποίηση για τους ευαίσθητους θεατές.

Η Jessi Combs που δεν είδαμε στην τηλεόραση

Ακόμη και αν το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο όνειρο της Jessi Combs να καταρρίψει το ρεκόρ ταχύτητας για τις γυναίκες, ξεκινώντας με μία από τις προσπάθειες της, είναι τελικά πολύ περισσότερο από την ιστορία του στόχου που της κόστισε τη ζωή. Μέσα στη μία ώρα και τα 44 λεπτά του ντοκιμαντέρ, βλέπουμε τη νεαρή Jessi Combs, την καρίερα της στην τηλεόραση και τους αγώνες αυτοκινήτων, αλλά και την είσοδό της στα ρεκόρ χερσαίας ταχύτητας. Δεν είναι απλώς μία επισκόπηση, καθώς εμβαθύνει στον αγώνα της να βρει το δρόμο της σε τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ανδροκρατούμενες βιομηχανίες και κουλτούρες, εξισορροπώντας την καριέρα της με την επιθυμία της να κάνει οικογένεια και καταπολεμώντας την απομόνωση που συχνά συνοδεύει και τις δύο κατευθύνσεις.

Ο αρχικός σκοπός της ταινίας ήταν να καλύψει την επιτυχημένη προσπάθεια της Jessi Combs για το ρεκόρ, με το τελευταίο μοντάζ του ντοκιμαντέρ να αλλάζει συχνά θέματα, προσπαθώντας να ενσωματώσει στην ιστορία της πολύ περισσότερα πράγματα, πέρα από το κυνήγι του ρεκόρ. Ξεκινώντας, βλέπουμε τα παιδικά χρόνια της Jessi Combs στα Black Hills της South Dakota, την απόφαση της να πάει στο πανεπιστήμιο WyoTech για να μάθει να κατασκευάζει αυτοκίνητα, και την καρίερα της, που της έδωσε τρομερή προβολή και ήταν ο λόγος που κατάφερε να ξεκινήσει την αγωνιστική της καριέρα.

Οι οπαδοί της Jessi Combs θα την θυμούνται ως παρουσιάστρια σε δημοφιλείς εκπομπές όπως το Mythbusters και το Overhaulin’, όπως επίσης και το All Girls Garage και The List: 1001 Car Things To Do Before You Die. Οι πιο …παλιοί, θα την θυμούνται από την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση ως παρουσιάστρια στο Xtreme 4×4, μέρος του πρωινού προγράμματος PowerBlock στο Spike TV. Σε συνεντεύξεις που έδωσε πριν το θάνατό της, η Jessi Combs ακούγεται ευγνώμων για τις ευκαιρίες καριέρας που της δόθηκαν χάρη στις τηλεοπτικές της εμφανίσεις, αλλά μιλά και για τις θυσίες που τις συνόδευσαν.

Ακόμη και αν ήταν χαρισματική και εύθυμη στον φακό, το παρασκήνιο της Jessi Combs είχε ως βασικό συστατικό την μοναξιά και τις εσωτερικές διαμάχες για τους στόχους της ζωής της. Η Combs είναι …βίαια ειλικρινής για την σκοτεινή πλευρά της show-business και των αθλημάτων υψηλού ρίσκου, υπογραμμίζοντας την αδυναμία της να βρει μία ρομαντική σχέση με νόημα και να ξεκινήσει μία οικογένεια, παράλληλα με τη συμμετοχή της σε αγώνες εκτός δρόμου και τις προσπάθειες της για ρεκόρ χερσαίας ταχύτητας.

Η Combs αναφέρεται επίσης σε ένα συνεχές πρόβλημα που αντιμετώπισε σε κάθε στάδιο της καριέρας της. Είτε ήταν παρουσιάστρια, είτε οδηγός αγώνων, έπρεπε συνεχώς να αποδεικνύει στους γύρω της πως άξιζε να βρίσκεται εκεί. Ακόμη και με το ψευδώνυμο «Η Βασίλισσα των Σφυριών» για τον τερματισμό της στη δεύτερη θέση του θρυλικού αγώνα King of the Hammers, μετά από τη συμμετοχή της στο Baja 1000 και τα ρεκόρ χερσαίας ταχύτητας που σημείωσε, η Combs αντιμετώπιζε συνεχώς ανθρώπους που θεωρούσαν ότι μία γυναίκα δεν έχει θέση σε αυτές τις ασχολίες.

Η σύνδεση με την Kitty O’Neil

Ένας σημαντικός παράγοντας και για το ντοκιμαντέρ, αλλά και για τη ζωή της Jessi Combs, είναι η κάτοχος του ρεκόρ ταχύτητας το οποίο προσπάθησε να καταρρίψει, η Kitty O’Neil. Ο προσωπικός ήρωας της Combs, η O’Neil, σημείωσε το ρεκόρ με ταχύτητα 825.12 χλμ./ώρα, οδηγώντας ένα ρουκέτο-κίνητο τρίκυκλο στην έρημο Alvord το 1976, στο ίδιο μέρος όπου η Combs προσπάθησε να καταρρίψει το ρεκόρ.

Η O’Neil αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες που βρήκε μπροστά της και η Combs μερικές δεκαετίες αργότερα. Ο σεξισμός και ο καπιταλισμός

Ο σεξισμός και ο καπιταλισμός απέτρεψαν την O’Neil από το να κάνει πρόσθετες προσπάθειες για ρεκόρ ταχύτητας, όταν μάλιστα ο κύριος χορηγός της απαγόρευσε να οδηγήσει το αυτοκίνητο, έτσι ώστε ο άνδρας κασκαντέρ Hal Needham να καταφέρει να σημειώσει το συνολικό παγκόσμιο ρεκόρ (το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ), και όλα αυτά επειδή ο χορηγός σκόπευε να πουλήσει φιγούρες δράσης Needham. (Η O’Neil θα αποκτούσε τη δική της φιγούρα δράσης, παραγωγής άλλης εταιρείας, δύο χρόνια αργότερα.)

Συγκινημένη από την ιστορία της O’Neil, η Combs αποφάσισε να εντοπίσει το πρώην αστέρι, το οποίο είχε …εξαφανιστεί μετά την συνταξιοδότηση της το 1982. Η συνάντηση των δύο απεικονίζεται και στο ντοκιμαντέρ, με αποκορύφωμα ένα συγκινητικό πέρασμα της σκυτάλης, καθώς η Combs ζητά και η O’Neil δίνει την άδεια να σπάσει το ρεκόρ της. Η Combs θα ονομαζόταν μεταθανάτια η κάτοχος ρεκόρ ταχύτητας ξηράς (για τις γυναίκες) έχοντας επιτύχει μέσο όρο αμφίδρομης ταχύτητας 841,3 χλμ./ώρα.

Η ταινία

Το “The Fastest Woman On Earth” είναι ένα από τα καλύτερα αγωνιστικά ντοκιμαντέρ που έχουμε δεί, τόσο έντονο όσο το “Senna”, αλλά ακόμη πιο …ωμό. Η Jessi Combs παρουσιάζεται ως μία ηρωίδα, αλλά το κοινό βλέπει και το παρασκήνιο της ζωής της, κατανοώντας ότι πρόκειται για ένα πραγματικό, περίπλοκο άτομο και όχι μία απλή τηλεπερσόνα.

Ενώ η αφήγηση είναι αλματώδης στο πρώτο μισό, κάνοντας εναλλαγές ανάμεσα στις απόπειρες ρεκόρ κοντά στο τέλος της ζωής της και τις ιστορίες για την παιδική της ηλικία και τις προηγούμενες σταδιοδρομίες της, τελικά οργανώνεται και ο ρυθμός είναι συνεπής και συναρπαστικός καθ’ όλη τη διάρκεια. Ακόμη και αν καλύπτει πολύ έδαφος, κανένα κομμάιτ δεν …σέρνεται ή δεν φαίνεται να είναι άσχετο με τη γενικότερη ιστορία. Οι σκηνές που γυρίστηκαν για το αρχικό ντοκιμαντέρ είναι ιδιαίτερα καλοδουλεμένες, με όμορφες εικόνες του αυτοκινήτου της Combs που έκανε ρεκόρ να διασχίζει τον ξηρό βυθό της ερήμου κάτω από έναν δυσοίωνο ουρανό.

Την απεικονίζει επίσης ως το …αλάνι που ήταν. Το αυτοκίνητό της για το ρεκόρ ταχύτητας ξηράς είναι ένα συνταξιοδοτηθέν μαχητικό αεροσκάφος F-104 Starfighter της Πολεμικής Αεροπορίας, με κοψίματα από τα φτερά του και εξοπλισμένο με τροχούς από συμπαγές αλουμίνιο (οι ελαστικοί τροχοί διαλύονται σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες). Όταν τη βλέπεις δεμένη στο πιλοτήριο, είναι το …real deal. Αυτός δεν είναι ο Τομ Κρουζ που οδηγεί στο πίσω κάθισμα σε ένα F/A-18 Hornet ή ένας πραγματικός πιλότος μαχητικών ντυμένος για να μοιάζει με τον Τομ Κρουζ. Είναι η Jessi Combs που πιλοτάρει ένα αεροσκάφος με ικανότητα υπερήχων με ταχύτητα 800 χλμ./ώρα στην έρημο.

Ακόμα κι αν δεν είχατε ακούσει για την Jessi Combs μέχρι τώρα, αξίζει να παρακολουθήσετε το νέο ντοκιμαντέρ καθώς δεν πρόκειται για απλά πλάνα αγώνων, αλλά για μια βαθιά συναρπαστική ιστορία μιας εξαιρετικής γυναίκας που πέθανε κάνοντας αυτό που ονειρευόταν.

Το “The Fastest Woman On Earth”, μαζί με το Ίδρυμα Jessi Combs που φτιάχτηκε εις μνήμην της, θα συνεχίσουν να εμπνέουν νέες γυναίκες να κυνηγήσουν τα όνειρα τους στον κόσμο της αυτοκίνησης, όπου ιστορικά είναι ανεπιθύμητες και ανεκπροσωπούμενες, με τον τρόπο της Jessi Combs. Η παρακολούθηση του δεν είναι εύκολη, αλλά είναι κρίσιμη για την συντήρηση ενός ειδώλου.

Όλες οι ειδήσεις 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο