Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πως αναβαθμίζουν σημαντικά την εναέρια πυρόσβεση της χώρας
Τα αεροσκάφη που οι περισσότεροι Έλληνες έχουν δει ζωντανά να επιχειρούν σε πραγματικές συνθήκες, είναι τα Canadair. Mε το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα και τις κόκκινες πινελιές, αποτελούν ένα συχνό –δυστυχώς- θέαμα σε όλη την επικράτεια τα καλοκαίρια, με τους πιλότους τους να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες στη μάχη με τις πυρκαγιές.
Από το 1970 που εντάχθηκαν στην υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας, η Ελλάδα έχει αποκτήσει συνολικά 15 Canadair αεροσκάφη, δύο τύπων. Oκτώ CL-215, με την παράδοση τους να ολοκληρώνεται την δεκαετία 1970 έως 1980 και επτά CL-415, που παραδόθηκαν μεταξύ 1999 και 2001.
Δείτε video μέσα από τo cockpit, από τη διαδικασία προσθαλάσσωσης και γεμίσματος τον δεξαμενών νερού σε ένα CL-415
This looks extremely difficult.
How firefighting planes collect water to fight wildfires pic.twitter.com/szPYBLWokD
— Dudes Posting Their W’s (@DudespostingWs) May 27, 2025
Το σμήνος όμως είναι «γερασμένο», ειδικά τα παλαιότερα CL-215 και βάση των στοιχείων του περασμένου έτους, ενεργά και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα παραμένουν 7 με 9 αεροσκάφη. Δεδομένης της κατακόρυφης αύξησης των πυρκαγιών στη χώρα μας, η ανανέωση του στόλου είναι επιτακτική και ήδη έχει γίνει παραγγελία νέων Canadair, του πιο πρόσφατου και σύγχρονου τύπου, DHC-515.
Η σύμβαση για την προμήθεια των DHC-515 υπεγράφη τον Μάρτιο του 2024, με συνολικό κόστος περίπου 361 εκατομμύρια ευρώ. Πέντε αεροσκάφη θα ενταχθούν στον εθνικό στόλο μέσω του προγράμματος «Αιγίς», ενώ δύο ακόμα, θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια και θα ενταχθούν στο μηχανισμό rescEU (ευρωπαϊκός μηχανισμός αντιμετώπισης καταστροφών).
Η Ελλάδα θα προμηθευτεί συνολικά επτά νέα DHC-515, πέντε από τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλιά CL-215. Κατασκευάστρια είναι η DeHavilland Canada, θυγατρική της βρετανικής DeHavilland, η οποία επί σειρά ετών παράγει αεροσκάφη ειδικού σκοπού, όπως υδροπλάνα και φυσικά τα «αμφίβια» πυροσβεστικά Canadair.
H παράδοση των νέων DHC-515, αναμένεται να ξεκινήσει το 2027 και να ολοκληρωθεί το 2030, αναβαθμίζοντας σημαντικά τον στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών της χώρας μας.
Τα πλεονεκτήματα του DHC-515 είναι τα εξής:
-Αυξημένη χωρητικότητα νερού (7 τόνοι), μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε κάθε ρίψη.
-Ταχύτερος ανεφοδιασμός: Μπορεί να γεμίσει τις δεξαμενές σε 12 δευτερόλεπτα από επιφάνεια νερού, με κυματισμό ύψους μέχρι και 2 μέτρων.
-Δυνατότητα νυχτερινής λειτουργίας, που λείπει εντελώς από τα παλιά Canadair
-Σύγχρονα ηλεκτρονικά πτήσης (glass cockpit) και σύστημα ελέγχου πτήσης.
-Μεγαλύτερη εργονομία και ασφάλεια για τα πληρώματα.
-Μικρότερο κόστος συντήρησης μακροπρόθεσμα, λόγω νέων τεχνολογιών και υποστήριξης από De Havilland.
Ακολουθεί ένας συγκριτικός πίνακας μεταξύ των CL-215, CL-415 και DHC-515:
Όλες οι ειδήσεις
Η Honda δεν ξεχνά: H μόνη φορά που έδωσε αγωνιστικό κινητήρα σε άλλο κατασκευαστή
Lucid Air Sapphire: Κάντε όλοι πέρα!
Formula 1: Όσα έγιναν στο Grand Prix του Μονακό – Η κυριαρχία Νόρις και ο αγώνας των 100 λεπτών