Ίσως σας θυμίζει κάποιους που έχετε συναντήσει στο δρόμο αλλά ο τίτλος είναι κυριολεκτικός
Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν υποδείγματα υποδομών, προσφέρουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για κατασκευαστικούς άθλους, αφού διέρχονται από περιοχές με ανάγλυφο και σύσταση εδάφους που απαιτούν μεγάλα και δύσκολα τεχνικά έργα.
Το κόστος τους είναι επίσης πολύ υψηλό και πολλές φορές δεν αφορά μόνο στο οικονομικό σκέλος. Ένας περίκλειστος με συρματόπλεγμα αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από τις παρυφές ή μέσα από προστατευόμενες και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές, λειτουργεί ουσιαστικά ως ένα τεράστιος φράχτης, εμποδίζοντας την ελεύθερη μετακίνηση των άγριων ζώων.
Το γεγονός αυτό μπορεί να φέρει σημαντική περιβαλλοντική υποβάθμιση στις περιοχές αυτές και να οδηγήσει σε ατυχήματα, αφού μεγάλα ζώα, αδυνατώντας να βρουν περάσματα, καταστρέφουν την περίφραξη και εισέρχονται στους αυτοκινητόδρομους.
Για τους λόγους αυτούς, οι ανάδοχες κατασκευαστικές εταιρείες, δημιουργούν υπέργεια ή υπόγεια περάσματα , τις λεγόμενες «οικολογικές» ή «πράσινες γέφυρες», ώστε να μειωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ οχημάτων και ζώων και να διατηρηθεί η οικολογική συνδεσιμότητα των βιότοπων.
Αυτά τα σημεία διελεύσεων, δεν μοιάζουν φυσικά με αερογέφυρες ή κάτι αντίστοιχο που εξυπηρετεί το είδος μας. Προκειμένου να μην τρομάζουν τα ζώα, οι γέφυρες αναπαριστούν το φυσικό περιβάλλον, έχοντας στρώση από χώμα και πλούσια βλάστηση που απομονώνει την οπτική και ηχητική όχληση από το δρόμο.
Στην Ελλάδα, έχουν δημιουργηθεί τέτοια έργα στους εξής δρόμους / περιοχές:
Εγνατία Οδός – Δυτική Μακεδονία και Ήπειρος
Η Εγνατία Οδός, που διασχίζει περιοχές όπου διαβιεί η καφέ αρκούδα (όπως η Πίνδος), περιλαμβάνει οικολογικές διαβάσεις άγριας ζωής. Ορισμένες από αυτές είναι υπέργειες γέφυρες που έχουν καλυφθεί με χώμα και φυτά ώστε να μοιάζουν με το φυσικό περιβάλλον.
Ιόνια Οδός – Πίνδος
Κατά μήκος της Ιόνιας Οδού έχουν κατασκευαστεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες πράσινες γέφυρες με στόχο την προστασία ζώων όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και τα ζαρκάδια.
Πίνδος και ορεινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας
Έχουν δημιουργηθεί επίσης υπόγειες διαβάσεις (eco-tunnels) και φράχτες καθοδήγησης για τα ζώα, ώστε να τα οδηγούν προς ασφαλή σημεία διέλευσης.
Η μεγαλύτερη γέφυρα αυτού του είδους στον κόσμο, βρίσκεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και είναι έτοιμη να ανοίξει της πύλες της… σε όσα ζώα επιθυμούν να την διασχίσουν. Περί τα 60 χιλιόμετρα δυτικά του Λος Άντζελες, περνάει πάνω από τον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 101, στο σημείο που αυτός διέρχεται από το εθνικό πάρκο των βουνών της Σάντα Μόνικα.
Για την κατασκευή του έργου, χρειάστηκαν τρία χρόνια, 12 χιλιάδες τόνοι τσιμέντου, 4.500 κυβικά μέτρα χώματος και φύτευση περισσότερων από 5.000 φυτών της ενδημικής χλωρίδας. Η γέφυρα, διέρχεται πάνω από των 10 λωρίδων αυτοκινητόδρομο έχοντας συνολική επιφάνια τεσσάρων στρεμμάτων.
Ο σκοπός του έργου αυτού είναι να συνδέσει τους χωρισμένους στα δύο από τον αυτοκινητόδρομο, βιότοπους του «Mountain Lion», του αιλουροειδούς δηλαδή που στην Ελλάδα το ξέρουμε ως Πούμα ή Κούγκαρ (όχι τη νεότερη έννοια του κούγκαρ…).
Αν και το Πούμα δεν θεωρείται προστατευόμενο είδος στις ΗΠΑ, έρευνες έχουν δείξει ότι ο αυτοκινητόδρομος 101 ασκεί εμμέσως μεγάλη πίεση στο Εθνικό Πάρκο από το οποίο διέρχεται, εμποδίζοντας την απρόσκοπτη μετακίνηση των ζώων αυτών. Τα Πούμα, όντας θηρευτές στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, λειτουργούν ως «ρυθμιστές» στις ισορροπίες του Πάρκου, αποτρέποντας των υπερπληθυσμό άλλων ζώων που κυνηγούν.
Για την ιστορία, ο άνθρωπος δεν συγκαταλέγεται στα θηράματα του Πούμα αν και έχουν καταγραφεί επιθέσεις εναντίον του, όπου συνήθως το Πούμα κερδίζει. Στην Ελλάδα δεν έχουμε Πούμα, ευτυχώς. Για τα Πούμα εννοώ ευτυχώς, δεδομένου του πως φερόμαστε σε λύκους και αρκούδες.
Πηγή / φωτογραφίες: thedrive.com
Όλες οι ειδήσεις
Νέες επιδοτήσεις 559 δικαιούχων στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ και ΙΙΙ»
Δημήτρης Γιαννακόπουλος: Τι κρύβεται πίσω από τον αριθμό «7000» του DPG
Νέος ΚΟΚ: Τι προβλέπει για υπότροπους – Πότε αφαιρείται η άδεια έως 8 έτη