Σε ένα πακέτο μέτρων που στοχεύουν στο να μειωθούν τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, όπως η εξέταση για 24ωρη λειτουργία, κάθε Σάββατο, μετρό και τραμ στην παραλιακή, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN.
Ειδικότερα, κεντρικό σημείο της παρέμβασής του ήταν η πρόταση για 24ωρη λειτουργία του μετρό κάθε Σάββατο, ώστε να διευκολύνεται η ασφαλής μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες.
Όπως είπε, έχει ήδη ζητηθεί προ τεσσάρων εβδομάδων από τη ΣΤΑΣΥ να εκπονήσει σχετική μελέτη βιωσιμότητας, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει διατυπωθεί και για το τραμ της παραλιακής, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου καταγράφεται υψηλή κίνηση και αυξημένα τροχαία. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σχετικά με την πρόταση για επιδότηση των νυχτερινών διαδρομών με ταξί, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις. «Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό», τόνισε, εξηγώντας ότι «ενώ έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια, οι θάνατοι δυστυχώς στους ελληνικούς δρόμους έχουν αυξηθεί το 2024». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τα θανατηφόρα τροχαία για το 2024 ανήλθαν σε 656 περιστατικά.
Τι απάντησε για το μέτρο με τα ταξί
Ο ίδιος απάντησε και σε όσους ειρωνεύτηκαν την πρότασή, σημειώνοντας: «Ίσως τους κοπεί το γέλιο αν επισκεφτούν τα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων τα βράδια Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής να δουν τι συμβαίνει. Να ρωτήσουν τους γιατρούς, τους διασώστες του ΕΚΑΒ, πόσα περιστατικά έχουν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουμε περισσότερους θανάτους το βράδυ από ό,τι τη μέρα». Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι. Θέλουμε κίνητρα ώστε να μειωθούν οι υψηλότατοι ανησυχητικοί δείκτες θανατηφόρων ατυχημάτων και άλλων σοβαρών περιστατικών. Κάποιος ο οποίος οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ και προκαλεί έναν τραυματισμό, όχι μόνο στον εαυτό του, σε κάποιον τρίτο που δεν έχει πιει, και αυτός κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο».
Μέτρα που εξετάζονται και παρεμβάσεις
Πέραν από την εξέταση του μέτρου για 24ωρο μετρό και τραμ στην παραλιακή το Σάββατο, το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα πρόστιμα που προκύπτουν μέσω ψηφιακής καταγραφής παραβάσεων. Όπως διευκρίνισε, ο κος Κυρανάκης, στόχος είναι να μη χρηματοδοτούνται τα μέτρα από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ο φορολογούμενος, πράγματι, δεν πρέπει να πληρώνει κάτι τέτοιο. Εμείς πάμε να φτιάξουμε ένα Ταμείο για έσοδα από παραβάτες. Φτιάχνουμε ένα σύστημα σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο θα τοποθετήσει τις κάμερες και θα ξεκινήσει η είσπραξη εσόδων, από τις ψηφιακές κλήσεις, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες» ανέφερε.
Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως τα χρήματα από παραβάσεις, όπως η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά σε δράσεις για την οδική ασφάλεια επισημαίνοντας «Αυτό λέει και η στρατηγική μας».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι βρίσκεται σε διάλογο με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί, τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με όσους χρησιμοποιούν απειλές. «Θα εξετάσουμε όλα τα μέτρα που μπορούν να σώσουν ζωές», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «η κύρια αιτία θανάτου στους νέους κάτω των 29 ετών είναι τα τροχαία ατυχήματα» και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αδράνεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλες οι ειδήσεις
Τι δικαιολογητικά χρειάζεσαι για μεταβίβαση αυτοκινήτου; – Δες πόσο κοστίζει