«Ηλεκτρική επανάσταση»

Η υπηρεσία ΔΕΗ blue προσφέρει ολοκληρωµένες λύσεις ηλεκτροκίνησης σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και δηµόσιους φορείς σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για το σχέδιο της ΔΕΗ που σκοπό έχει να αλλάξει για πάντα τον τρόπο που µετακινούµαστε και να κάνει την ηλεκτροκίνηση προσιτή και προσβάσιµη σε όλους µέσα από τη δηµιουργία του µεγαλύτερου δικτύου φορτιστών στη χώρα

Πώς µπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στην εφαρµογή ΔΕΗ blue;

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρµογή κατεβάζοντάς την ΔΩΡΕΑΝ από το Google Play Store για συσκευές Android ή το App Store για συσκευές iOS.

Μετά τη λήψη της εφαρµογής, µπορείτε να γίνετε µέλος συνδέοντας τον Google/Apple ή Facebook λογαριασµό σας ή δηµιουργώντας λογαριασµό χρησιµοποιώντας το e-mail σας.

Φυσικά, µπορείτε να επιλέξετε να συνεχίσετε να χρησιµοποιείτε την εφαρµογή ως επισκέπτης.

Ποιά είναι η διαδικασία φόρτισης στους σταθµούς ΔΕΗ blue;

Η διαδικασία της φόρτισης γίνεται µε τη χρήση της mobile εφαρµογής ΔΕΗ blue, την οποία µπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας.

Διευκρίνιση: Στην περίπτωση που υπάρχει εγκατεστηµένη η εφαρµογή ΔΕΗ blue, η διαδικασία ξεκινάει από το βήµα 5.

 1. Εάν δεν έχετε κατεβάσει την εφαρµογή µπορείτε να χρησιµοποιήσετε το Σαρωτή QR του κινητού σας τηλεφώνου. Σαρώστε το QR code στην επιλεγµένη θύρα φόρτισης. Το QR code θα σας παραπέµψει στην εφαρµογή ΔΕΗ blue.
 2. Κατεβάστε και εγκαταστήστε την εφαρµογή ΔΕΗ blue. Μπορείτε να γίνετε µέλος συνδέοντας τον Google/Apple ή Facebook λογαριασµό σας ή δηµιουργώντας λογαριασµό χρησιµοποιώντας ένα έγκυρο e-mail, ή ακόµη µπορείτε να συνεχίσετε στην εφαρµογή ως επισκέπτης.
 3. Καταχωρίστε το µοντέλο του αυτοκινήτου που οδηγείτε στη θέση Αυτοκίνητα που σας οδηγεί η εφαρµογή.
 4. Δηλώστε στο Προφίλ σας/Ενέργειες/Τρόπος Πληρωµής την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα ή εναλλακτικά τον Google/Apple Pay λογαριασµό σας. Αν είστε µέλος, µπορείτε να επιλέξετε να πληρώνετε µε το «υπόλοιπο πορτοφολιού» σας, επιλέγοντας εκ των προτέρων συγκεκριµένα ποσά µε χρέωση της τραπεζικής κάρτας που έχετε δηλώσει.
 5. Στην εφαρµογή ΔΕΗ blue, είτε επιλέξτε από το Χάρτη το σηµείο/θύρα φόρτισης που επιθυµείτε και επιλέξτε «Έναρξη Φόρτισης» είτε επιλέξτε κατευθείαν «Σάρωση QR» και σαρώστε τον κωδικό QR στην επιλεγµένη θύρα φόρτισης.
 6. Συνδέστε το καλώδιο φόρτισης του οχήµατος στην επιλεγµένη θύρα του φορτιστή.
 7. Στην εφαρµογή, εµφανίζεται η οθόνη «Φόρτιση τώρα;» και σύρετε προς τα επάνω για έναρξη φόρτισης.
 8. Για να ολοκληρωθεί η φόρτιση, επιλέξτε «Τερµατισµός φόρτισης» από την εφαρµογή και αποσυνδέστε το καλώδιο φόρτισης. Μπορείτε να σταµατήσετε µέσω της εφαρµογής τη διαδικασία φόρτισης ανά πάσα στιγµή, ακόµη και χωρίς να έχει φορτίσει πλήρως η µπαταρία.

 

Ποιες είναι οι χρεώσεις στο δίκτυο φόρτισης ΔΕΗ blue;

Οι χρεώσεις της ΔΕΗ blue έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σαφή και διαφανή τιµολόγηση µε βάση την κατανάλωση σε ενέργεια (σε €/kWh). Οι επισκέπτες-χρήστες ΔΕΗ blue µπορούν να φορτίζουν το ηλεκτρικό όχηµά τους σε όλους τους δηµόσια προσβάσιµους τύπους σταθµών φόρτισης [εναλλασσόµενου ρεύµατος (AC) και συνεχούς ρεύµατος (DC & HPDC)] του δικτύου ΔΕΗ blue, µε ανταγωνιστικές χρεώσεις για τις κατηγορίες της γρήγορης φόρτισης, της ταχυφόρτισης και της ταχυφόρτισης υψηλής ισχύος. Οι χρήστες που είναι µέλη απολαµβάνουν µειωµένες χρεώσεις για φόρτιση στο δίκτυo ΔΕΗ blue σε όλους τους τύπους σταθµών φόρτισης [εναλλασσόµενου ρεύµατος (AC) και συνεχούς ρεύµατος (DC)], ενώ πλέον έχουν στην διάθεσή τους και τη νέα υπηρεσία κράτησης φορτιστή (booking) στους σταθµούς συνεχούς ρεύµατος (DC & HPDC) που εξασφαλίζει τον προγραµµατισµό των επικείµενων συνεδριών τους µε τη δέσµευση διαθεσιµότητας µιας θύρας για προκαθορισµένο χρόνο (30') πριν την άφιξή τους στη τοποθεσία του επιλεγµένου σταθµού φόρτισης.

Επιπλέον, για την ορθολογική χρήση του δικτύου ταχυφορτιστών DC & HPDC της ΔΕΗ blue, οι οποίοι προορίζονται για σύντοµες συνεδρίες φόρτισης, εφαρµόζεται χρέωση overstay τριάντα λεπτά (30) µετά τον τερµατισµό της φόρτισης, εφόσον βέβαια το Η/Ο συνεχίζει να παραµένει στη θέση φόρτισης συνδεδεµένο στη θύρα.

Πώς πληρώνω για τη συνεδρία φόρτισης στο δίκτυο ΔΕΗ blue;

Για να πληρώνετε τις συνεδρίες φόρτισής σας στο δίκτυό µας, θα πρέπει να επιλέξετε έναν τρόπο πληρωµής στο Προφίλ της εφαρµογής ΔΕΗ blue, που θα χρησιµοποιείτε είτε ως επισκέπτης είτε ως µέλος της εφαρµογής.

 • Πληρωµή µε τραπεζική κάρτα, MasterCard, American Express, Visa, Google Pay, Apple Pay (διαθέσιµο στους επισκέπτες και µέλη της ΔΕΗ blue): Κατά την έναρξη της συνεδρίας φόρτισης, πραγµατοποιείται κράτηση δεκαπέντε ευρώ (15€) στην τραπεζική κάρτα που έχετε εισαγάγει ως τρόπο πληρωµής, ως επιβεβαίωση της δυνατότητας χρέωσης κάρτας για την έναρξη της συνεδρίας φόρτισης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ικανοποιητικό υπόλοιπο στην τραπεζική σας κάρτα, η έναρξη της φόρτισης αποτυγχάνει και ζητείται η αλλαγή του τρόπου. Στο τέλος της φόρτισης, σε περίπτωση που η τελική της αξία υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε ευρώ (15€), η τραπεζική σας κάρτα θα χρεωθεί µε τα αρχικά δεσµευµένα 15€ και το επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στις kWh που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της συγκεκριµένης συνεδρίας. Σε περίπτωση που η τελική αξία της συνεδρίας χρέωσης δεν υπερβαίνει τα 15€, η τραπεζική σας κάρτα θα χρεωθεί µε το ακριβές ποσό των kWh που καταναλώσατε και το υπόλοιπο του δεσµευµένου ποσού θα αποδεσµευτεί. Ο χρόνος εµφάνισης των χρεώσεων για τις συνεδρίες φόρτισης και της δέσµευσης/αποδέσµευσης του απαραίτητου υπολοίπου των δεκαπέντε ευρώ (15€) στην τραπεζική σας κάρτα διαφοροποιείται ανάλογα µε τον εκδότη της κάρτας και το χρόνο εκκαθάρισης που παρέχει. Για οποιαδήποτε αµφισβήτηση ή ερώτηση σχετικά µε χρεώσεις στην κάρτα σας, παρακαλούµε να απευθύνεστε (εντός 30 ηµερών από την ηµεροµηνία πραγµατοποίησης της χρέωσης) στη Γραµµή Εξυπηρέτησης ΔΕΗ blue στο 800 900 1100, άνευ χρέωσης από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
 • Πληρωµή µε χρήση υπολοίπου πορτοφολιού (διαθέσιµο στα µέλη της ΔΕΗ blue): Σε περίπτωση που είστε µέλος, έχετε τη δυνατότητα να προβαίνετε σε εκ των προτέρων πληρωµή συγκεκριµένων ποσών, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τη µελλοντική διεκπεραίωση των επαναφορτίσεων («υπόλοιπο πορτοφολιού»). Η ενεργοποίηση του πορτοφολιού γίνεται µε την εκ των προτέρων πληρωµή επιλεγµένων ποσών (σε €) και τη σχετική χρέωση της τραπεζικής κάρτας που έχετε δηλώσει. Χρησιµοποιώντας ένα ενεργό πορτοφόλι ως µέθοδο πληρωµής, δεν απαιτείται να καταχωρίζετε την τραπεζική σας κάρτα κάθε φορά που επιθυµείτε να φορτίσετε το Η/Ο σας και το ποσό των δεκαπέντε ευρώ (€15) δεν κρατείται ως επαλήθευση επαρκούς υπολοίπου κάρτας για την έναρξη της συνεδρίας επαναφόρτισης. Επιπλέον, παρέχεται συνεχής ενηµέρωση για το υπόλοιπο του πορτοφολιού και σας αποστέλλονται σχετικές ειδοποιήσεις από την εφαρµογή ΔΕΗ blue για τη σωστή διαχείρισή του. Ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωµής που θα επιλέξετε, µετά την ολοκλήρωση κάθε συνεδρίας, µπορείτε να εντοπίσετε την παραλαβή της απόδειξή σας στο Προφίλ/Ιστορικό.

Ποιο είναι το όφελος εάν γίνω μέλος στην εφαρμογή ΔΕΗ blue;

Με το να γίνετε µέλος στην εφαρµογή ΔΕΗ blue κερδίζετε χαµηλότερες χρεώσεις φόρτισης σε όλους τους τύπους φορτιστών του δικτύου µας. Επιπλέον, απολαµβάνετε συναρπαστικές προσωποποιηµένες υπηρεσίες όπως:

• Συνδέστε το φορτιστή σας για να διαχειρίζεστε τις ιδιωτικές σας φορτίσεις

• Κάντε κράτηση στο διαθέσιµο ταχυφορτιστή που σας εξυπηρετεί 30 λεπτά πριν την άφιξή σας στο σηµείο

• Φορτίστε µε το ψηφιακό πορτοφόλι σας

• Βρείτε τα κατάλληλα σηµεία φόρτισης για το µοντέλο του αυτοκινήτου σας

• Συνδέστε το αυτοκίνητο σας για να ενηµερώνεστε για την κατάσταση της µπαταρίας του

• Οργανώστε Ταξίδια ΔΕΗ blue προγραµµατίζοντας στάσεις και χρόνο φόρτισης

• Δείτε την κίνηση στο δρόµο σε πραγµατικό χρόνο • Σκανάρετε το QR Code σας και φορτίστε εύκολα

Τι είναι τα Ταξίδια ΔΕΗ blue;

Τα Ταξίδια ΔΕΗ blue είναι η συναρπαστική δυνατότητα που σας προσφέρει η εφαρµογή ΔΕΗ blue, προκειµένου να οργανώνετε έγκαιρα και αποτελεσµατικά τις διαδροµές µε το ηλεκτρικό όχηµά σας. Με τα Ταξίδια ΔΕΗ blue προβλέπετε και υπολογίζετε τις βέλτιστες διαδροµές για την οικονοµικότερη µετακίνησή σας και την προβολή διαθέσιµων σταθµών για στάση και επαναφόρτιση, επιλέγοντας τα κατάλληλα φίλτρα (προορισµός, µέση ταχύτητα, αριθµό επιβατών, ποσοστό µπαταρίας κατά την εκκίνηση κ.ά.). Η συγκεκριµένη διαδικασία σάς δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε εκ των προτέρων πού βρίσκεται ο πλησιέστερος φορτιστής στη διαδροµή σας, ποιο είναι το κόστος και ο χρόνος παραµονής σε κάθε σταθµό φόρτισης, έτσι ώστε να κάνετε σωστό προγραµµατισµό του ταξιδιού σας.

Μπορώ να φορτίσω το ηλεκτρικό όχηµα απευθείας από τους συνηθισµένους ρευµατοδότες στο σπίτι µου;

Τα ηλεκτρικά οχήµατα µπορούν να φορτίζονται συνδέοντας καλώδιο στις συνηθισµένες οικιακές πρίζες (σούκο), αλλά αυτό δεν συνιστάται, καθώς οι οικιακές πρίζες δεν είναι σχεδιασµένες για εκτεταµένη χρήση σε υψηλά επίπεδα ισχύος. Ακόµη, οι οικιακοί ρευµατοδότες υποστηρίζουν φόρτιση πολύ χαµηλής ισχύος και συνεπώς απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για την πλήρη φόρτιση του ηλεκτρικού οχήµατος, συγκριτικά µε τους σταθµούς φόρτισης. Απαιτείται η χρήση δικού µου καλωδίου φόρτισης σε έναν δηµοσίως προσβάσιµο σταθµό φόρτισης; Ανάλογα µε τον τύπο του δηµοσίως προσβάσιµου σταθµού φόρτισης ενδέχεται να απαιτείται η χρήση ιδιωτικού καλωδίου φόρτισης του χρήστη του ηλεκτρικού οχήµατος. Εάν φορτίσετε σε σηµεία φόρτισης 22-43 kW AC, τότε συνήθως θα πρέπει να έχετε µαζί σας το δικό σας καλώδιο φόρτισης τύπου 2. Οι ταχυφορτιστές 50-120 kW DC ή υψηλής ισχύος >150 kW DC διαθέτουν ενσωµατωµένο καλώδιο, εποµένως δεν χρειάζεται να έχετε µαζί σας καλώδιο φόρτισης.

Για ποιο λόγο η χρέωση φόρτισης σε ένα δηµοσίως προσβάσιµο σηµείο φόρτισης είναι διαφορετική από ό,τι στους φορτιστές στο σπίτι ή στην εργασία;

Τα δηµοσίως προσβάσιµα σηµεία φόρτισης εξυπηρετούν την ανάγκη των οδηγών Η/Ο να φορτίζουν τα οχήµατά τους κατά τη διάρκεια ταξιδιών, για παράδειγµα σε εθνικές οδούς και αεροδρόµια, καθώς και κατά τις καθηµερινές τους δραστηριότητες, όπως είναι η επίσκεψη σε ένα εµπορικό κατάστηµα ή σε ένα κέντρο ψυχαγωγίας. Αυτή η ανάγκη καλύπτεται αφενός από την ανάπτυξη επαρκούς και εκτεταµένου δικτύου δηµόσια προσβάσιµων φορτιστών και τις επενδύσεις σε διαφορετικού τύπου φορτιστές AC και DC & HPDC ανάλογα µε το σηµείο και αφετέρου από την απρόσκοπτη λειτουργία των σηµείων φόρτισης και την υποστήριξη υπηρεσιών Ηλεκτροκίνησης όλο το 24ωρο, όπως συµβαίνει µε την ψηφιακή εφαρµογή ΔΕΗ blue, που βοηθά τους οδηγούς να βρίσκουν σηµεία φόρτισης και να φορτίζουν παντού χωρίς προβλήµατα. Για όλους τους παραπάνω λόγους, στην Ελλάδα αλλά και παγκοσµίως, η φόρτιση σε ένα δηµοσίως προσβάσιµο σηµείο φόρτισης, όπως είναι τα σηµεία φόρτισης ΔΕΗ blue, αποτελεί µια ολοκληρωµένη Υπηρεσία και δεν συγκρίνεται µε το τελικό κόστος του ρεύµατος φόρτισης στο σπίτι ή στην εργασία.

Πόση ώρα διαρκεί η φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος;

Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται όχι µόνο από την ισχύ του σταθµού φόρτισης, αλλά και τη δυνατότητα του ίδιου του ηλεκτρικού οχήµατος. Κάθε ηλεκτρικό όχηµα έχει συγκεκριµένη ισχύ φόρτισης, συνήθως από 3,7kW έως 11kW για φόρτιση µε εναλλασσόµενο ρεύµα. Έτσι, ένα ηλεκτρικό όχηµα µπορεί να φορτιστεί πλήρως σε ένα φορτιστή 22-43 kW AC σε χρονική περίοδο που κυµαίνεται από µία (1) έως πέντε (5) ώρες.

Συνοπτικά, ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από πέντε βασικούς παράγοντες:

 1. Την ισχύ (kW) και την ένταση (Α) του φορτιστή.
 2. Τη µέγιστη ισχύ του φορτιστή µπαταρίας του ίδιου του οχήµατος.
 3. Τον τύπο του καλωδίου φόρτισης που χρησιµοποιείται για τη φόρτιση.
 4. Τη χωρητικότητα της µπαταρίας του οχήµατος, το ποσοστό υφιστάµενης φόρτισης πριν από την εκκίνηση φόρτισης και τη ρύθµιση ταχύτητας φόρτισης που έχει ορίσει ο κατασκευαστής του οχήµατος.
 5. Τη θερµοκρασία περιβάλλοντος.

Επίσης, όταν η ταχυφόρτιση σε ένα όχηµα γίνεται πολύ συχνά, το σύστηµα διαχείρισης της µπαταρίας (Battery Management System - BMS) µπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να µειώσει την ισχύ φόρτισης, προκειµένου να µειωθεί ο ρυθµός που η µπαταρία αποµειώνει τη χωρητικότητά της (battery degradation).

Πόσες kWh λαμβάνονται κατά τη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος για μία συνεδρία 30 λεπτών και από τι εξαρτάται η ποσότητα kWh φόρτισης;

Η ενέργεια, δηλαδή η ποσότητα των kWh που λαµβάνεται κατά τη διάρκεια µίας συνεδρίας φόρτισης, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως:

• η ισχύς του σηµείου φόρτισης (22-43kW AC, 50-120kW DC ή >150kW DC),

• η ικανότητα φόρτισης του οχήµατος, η οποία εξαρτάται από το µέγεθος της µπαταρίας και από τον ενσωµατωµένο φορτιστή (on-board charger) του οχήµατος,

• ο τύπος καλωδίου φόρτισης που χρησιµοποιείται,

• η κατάσταση της µπαταρίας του οχήµατος (επίπεδο φόρτισης, θερµοκρασία κ.τ.λ.).

 

Υποθέτοντας ότι επικρατούν ιδανικές συνθήκες φόρτισης και για οχήµατα µε ενσωµατωµένο φορτιστή αυτοκινήτου 11kW για AC φόρτιση, ενδεικτικά, σε 30 λεπτά, είναι δυνατόν να ληφθούν οι ακόλουθες kWh:

 • 3,7kWh στην περίπτωση ενός ηλεκτρικού οχήµατος PHEV που είναι εξοπλισµένο µε on-board φορτιστή ισχύος 7,4KW, ή έως 11kWh για τις λίγες των περιπτώσεων ηλεκτρικών οχηµάτων BEV που είναι εξοπλισµένα µε on-board φορτιστή ισχύος 22-43kW.
 • Η κατανάλωση kWh µπορεί να είναι χαµηλότερη σε περίπτωση που το σύστηµα ελέγχου της φόρτισης DC του ηλεκτρικού οχήµατος δεν επιτρέπει ταχύτητες φόρτισης στις ονοµαστικές ικανότητες των φορτιστών.

Πώς λειτουργεί στην εφαρµογή η «Σύνδεση Ιδιωτικού Φορτιστή»;

Για τη βέλτιστη διαχείριση και παρακολούθηση του συνόλου των συνεδριών φόρτισής σας που πραγµατοποιούνται είτε στο δηµόσιο δίκτυο ΔΕΗ blue είτε ιδιωτικά, η ΔΕΗ blue εισάγει σε δοκιµαστική λειτουργία (έκδοση beta) και αποκλειστικά για τα µέλη της τη νέα υπηρεσία Σύνδεσης Ιδιωτικού Φορτιστή. Μπορείτε να συνδέσετε τη συσκευή φόρτισης της οικίας ή της επιχείρησής σας στην εφαρµογή ΔΕΗ blue (κατόπιν συναίνεσης και εισόδου στο λογαριασµό που έχετε δηµιουργήσει στην πλατφόρµα της κατασκευάστριας εταιρείας του φορτιστή) προκειµένου να διαχειρίζεστε τις ιδιωτικές σας συνεδρίες φόρτισης. Θα λαµβάνετε συνεχή ενηµέρωση για την κατάσταση και διαθεσιµότητά του ιδιωτικού σας φορτιστή, θα µπορείτε να εκκινείτε και να τερµατίζετε τις φορτίσεις σας, να τις προγραµµατίζετε σε µεταγενέστερη χρονική στιγµή ή ακόµη ενεργοποιώντας τη λειτουργικότητα plug & charge να πραγµατοποιείτε αυτόµατη έναρξη συνεδριών φόρτισης απλώς µε τη σύνδεση του καλωδίου φόρτισης µεταξύ οχήµατος και φορτιστή. Στο Προφίλ/Ιστορικό-Αποδείξεις έχετε πρόσβαση στο αναλυτικό ιστορικό τόσο των ιδιωτικών σας φορτίσεων όσο και αυτών που πραγµατοποιείτε στο δηµόσιο δίκτυο της ΔΕΗ blue.

Μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη ΔΕΗ blue και τις υπηρεσίες της στο www.deiblue.com