MOTOTYPOS

Aprilia RS 660: Μία νέα γενιά μοτοσυκλετών μικρού βάρους και υψηλής απόδοσης

aprilia-rs-660-mia-nea-genia-motosykleton-mikrou-varous-kai-ypsilis-apodosis-613972

Μια νέα εποχή ξεκινά για την Aprilia. Βασισμένη σε μια ολοκαίνουρια τεχνική πλατφόρμα που ορίζεται από τον νέο 2-κύλινδρο κινητήρα 660 κ.εκ. και 100 ίππων, γεννιέται μια νέα γενιά μοτοσυκλετών μικρού βάρους και υψηλής απόδοσης, με εκλεπτυσμένη σχεδίαση και τεχνολογία αιχμής. Σηματοδοτεί την επιστροφή των μοντέλων μεσαίου κυβισμού, που οδηγούν τον αναβάτη να ανακαλύψει ξανά την απόλαυση στην καθημερινή του μετακίνηση.

Η Aprilia RS 660 είναι η πρώτη από μια ολοκαίνουρια γκάμα μοτοσυκλετών, σε απάντηση της ανάγκης για διασκεδαστικές, εύχρηστες και απολαυστικές μοτοσυκλέτες, τόσο στην καθημερινή οδήγηση στον δρόμο, όσο και στις περιστασιακές επισκέψεις σε αγωνιστικές πίστες.

Η RS 660 ανεβάζει τον σπορ χαρακτήρα σε νέο επίπεδο, εστιάζοντας στην τέλεια αναλογία ισχύος προς βάρος, που συναρπάζει χωρίς κανένα συμβιβασμό στην ευκολία χειρισμού και καθιστά τη μοτοσυκλέτα προσιτή σε αναβάτες κάθε εμπειρίας. Είναι μια μοναδικής σχεδίασης μοτοσυκλέτα που διατηρεί τις αξίες της Aprilia σε ό,τι αφορά την τεχνολογική και στυλιστική πρωτοπορία, όπως είναι εμφανές ακόμη και στο χρώμα της.

Η Aprilia ήταν ο πρώτος κατασκευαστής που έσπασε το μαύρο-κόκκινο μονοπώλιο, με τα εκπληκτικά χρώματα της δεκαετίας του ‘90. Τώρα επιστρέφει στον ηγετικό της ρόλο στο στυλ, παρουσιάζοντας το νέο χρώμα Acid Gold της RS 660 – ένα χρώμα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κόσμο της μοτοσυκλέτας – που προσθέτει μια νέα προοπτική στη σπορ αισθητική και θέτει νέα δεδομένα στη σχεδίαση των υψηλής απόδοσης σπορ μοτοσυκλετών.

Η RS 660 αντανακλά την απόλαυση και την καθημερινή διασκέδαση που μπορεί να προσφέρει μια σπορ μοτοσυκλέτα.

Μια νέα σπορ φιλοσοφία, μια πολύπλευρη μοτοσυκλέτα – είτε για καθημερινή μετακίνηση, είτε για δυναμική οδήγηση – που προσφέρει τη συναρπαστική αίσθηση που απαιτεί κάθε αναβάτης. Η RS 660 φέρνει, για πρώτη φορά στην κατηγορία της, προηγμένη τεχνολογία που προέρχεται από την εμπειρία της Aprilia στους παγκόσμιους αγώνες, η οποία πλέον είναι διαθέσιμη για διασκέδαση στον δρόμο. Μια μοναδική φόρμουλα για μέγιστη απόλαυση, με βάρος που δεν ξεπερνά τα 183 κιλά σε κατάσταση λειτουργίας και ένα πακέτο ηλεκτρονικών συστημάτων APRC, που θα ήταν κορυφαίο ακόμα και για μοτοσυκλέτες μεγαλύτερου κυβισμού.

Στυλ: μία νέα γενιά Aprilia

Η Aprilia RS 660 ξεχωρίζει με το εκπληκτικό της στυλ και υποδηλώνει τις γραμμές των μελλοντικών σπορ μοντέλων της Aprilia. Η σχεδίαση είναι καινοτόμα, εκλεπτυσμένη και αυθεντικά σπορ. Ο κύριος στόχος του

Aprilia Style Centre ήταν να δημιουργήσει δυναμικά, μοντέρνα σχήματα με μικρές επιφάνειες, χωρίς όμως η σχεδίαση να γίνεται ακραία. Να προσφέρει δηλαδή, μια αίσθηση ευρυχωρίας και άνεσης στον οδηγό και τον συνεπιβάτη, ακόμη και αν πρόκειται για μια σπορ μοτοσυκλέτα, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί το χαμηλό βάρος και τη λεπτή σιλουέτα.

Τα κύρια μέρη του φέρινγκ ακολουθούν την χαρακτηριστική σπορ γραμμή της Aprilia και συνδυάζονται τέλεια με τη μονάδα τριπλών προβολέων LED και τα περιμετρικά φώτα DRL, τοποθετημένα στο προφίλ των δύο κεντρικών προβολέων, που κάνουν την RS 660, ευδιάκριτη σε όλες τις συνθήκες φωτισμού.

Τα φλας έχουν ενσωματωθεί στα δύο DRL, συμβάλλοντας στις πολύ μικρές διαστάσεις του μπροστινού μέρους. Το σύστημα φωτισμού περιλαμβάνει επίσης χαρακτηριστικά που κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο ασφαλή, όπως είναι ο αισθητήρας φωτός, όπου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ενεργοποιείται αυτόματα η μεσαία σκάλα των φώτων. Τα φλας διαθέτουν λειτουργία αυτόματης ακύρωσης και αναβοσβήνουν σε περίπτωση έντονου φρεναρίσματος ανάγκης. Τέλος, χάρη στη λειτουργία “bending lights” (φώτα στροφής), καθένα από τα δύο πλευρικά φώτα διαθέτει πρόσθετους λαμπτήρες που, χάρη στην αδρανειακή πλατφόρμα, φωτίζουν αυτόματα την εσωτερική πλευρά της στροφής, ενισχύοντας την ορατότητα όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση.

H Aprilia RS 660 διαθέτει ένα διπλό φέρινγκ με ενσωματωμένα αεροδυναμικά βοηθήματα, μια εξαιρετικά προηγμένη λύση που επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Aprilia για διαρκή έρευνα στον τομέα της αεροδυναμικής.

Η μελέτη αυτών των επιφανειών δύο διαστάσεων, για να επιτευχθεί συνδυασμός σχεδίασης και λειτουργικότητας, αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική. Η αποδοτικότητα αρχικά αναλύθηκε με τη βοήθεια του υπολογιστικού λογισμικού CFD (Computational Fluid Dynamics), στη συνέχεια σε αερο-σήραγγα, ενώ η τελική ανάλυση έγινε με δοκιμές στον δρόμο και την πίστα. Η έμπνευση προέρχεται ξεκάθαρα από τους αγώνες ταχύτητας. Μια από τις λειτουργίες του δύο στρωμάτων φέρινγκ είναι η βελτίωση της σταθερότητας σε υψηλές ταχύτητες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η άνεση του αναβάτη, μέσω της προστασίας από την πίεση του αέρα και της εκτροπής της ροής του καυτού αέρα που φτάνει σε αυτόν, από τον κινητήρα και το ψυγείο.

Η RS 660 διαθέτει τέλεια εργονομία. Η θέση οδήγησης σχεδιάστηκε ειδικά για σπορ καθημερινή οδήγηση, σύμφωνα με την κουλτούρα της Aprilia στη σχεδίαση μοτοσυκλετών, η οποία βασίζεται διαχρονικά στην πλήρη ενσωμάτωση του αναβάτη. Το τρίγωνο σέλας, μαρσπιέ και τιμονιού είναι άψογα σχεδιασμένο για κάθε ύψους αναβάτες. Παρέχει άνεση και ευρυχωρία, με μια θέση οδήγησης που δεν είναι ιδιαίτερα εμπροσθοβαρής και δεν επιβάλει μεγάλο λύγισμα των ποδιών, λόγω ψηλά τοποθετημένων μαρσπιέ. Ο αναβάτης μπορεί να απολαμβάνει μια θέση που εγγυάται μέγιστο έλεγχο και την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση σε μεγάλες αποστάσεις, στοιχεία που κάνουν την RS 660, ιδανική για γρήγορη δυναμική οδήγηση, αλλά και για καθημερινή μετακίνηση.

Η σέλα διαθέτει πολύ άνετο αφρώδες υλικό και κωνικές πλευρές για να διευκολύνει την πρόσβαση των ποδιών στο έδαφος, ώστε να είναι εύκολοι οι χειρισμοί όταν δεν κινείται η μοτοσυκλέτα. Το μεγάλου μεγέθους σελάκι συνεπιβάτη είναι τοποθετημένο στην ουρά και το σχήμα του αντλεί έμπνευση από την οικογένεια V4, ενώ το κάλυμμα σέλας συνεπιβάτη που διατίθεται στον προαιρετικό εξοπλισμό επιτρέπει τη δημιουργία μονόσελου.

Η επιλογή τοποθέτησης της εξάτμισης κάτω από τον κινητήρα προσέφερε μεγαλύτερη ελευθερία στην τοποθέτηση των μαρσπιέ του συνεπιβάτη και στη βελτίωση της άνεσής του. Το ρεζερβουάρ γεμίζει με 15 λίτρα καυσίμου και συμβάλει στο λεπτό προφίλ της μοτοσυκλέτας, επιτρέποντας στον αναβάτη να κάθεται άνετα και παράλληλα να απολαμβάνει μεγάλη προστασία πίσω από το φέρινγκ.

Ακολουθώντας την παράδοση των σπορ μοντέλων της Aprilia, η RS 660 έχει σχεδιαστεί ειδικά, για εύκολη αφαίρεση εξαρτημάτων όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην πίστα, όπως οι καθρέπτες, τα μαρσπιέ συνεπιβάτη και η βάση της πινακίδας κυκλοφορίας.

Το πλαίσιο Aprilia: σημείο αναφοράς σε κράτημα και ακρίβεια

Η ικανότητα της Aprilia στην κατασκευή πλαισίων υψηλών προδιαγραφών είναι θρυλική. Η έκφραση “είναι Aprilia” αποτελεί εγγύηση για την ποιότητα σχεδιασμού και κατασκευής, την αίσθηση και την αποδοτικότητα στην οδήγηση.

Ακολουθώντας πιστά αυτή την παράδοση, η RS 660 είναι εξοπλισμένη με μια εκπληκτική, ολοκαίνουρια κατασκευή που εστιάζει στο χαμηλό βάρος. Περιλαμβάνει πλαίσιο και ψαλίδι από χυτό αλουμίνιο με μοναδικά χαρακτηριστικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Οι διαστάσεις του πλαισίου ευνοούν την ευελιξία: χάρη στο μεταξόνιο των 1370 χιλ. και την κλίση του λαιμού του τιμονιού κατά 24,1°, η RS 660 έχει εξαιρετικές δυνατότητες χειρισμού, οι οποίες συνδυάζονται με όλα τα χαρακτηριστικά ακριβείας και την αίσθηση που παρέχει το μπροστινό σύστημα των μοτοσυκλετών που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του Νοάλε.

Το πλαίσιο αποτελείται από διπλές πλευρικές δοκούς, οι οποίες είναι βιδωμένες στην περιοχή του λαιμού του τιμονιού και το πίσω μέρος. Ο κινητήρας χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο και συμβάλει στη δημιουργία μιας ελαφριάς, μικρών διαστάσεων κατασκευής. Για να γίνει το πλαίσιο, ακόμη πιο ελαφρύ και αποδοτικό, η άρθρωση του ψαλιδιού βρίσκεται πάνω στον κινητήρα. Αυτό είναι ένα monobloc στοιχείο που χαρακτηρίζεται από το σημαντικό του μήκος, το οποίο συνέβαλε στη μέγιστη πρόσφυση και επέτρεψε την προσαρμογή των δύο ασύμμετρων μπράτσων του ψαλιδιού, που αποτελούν τυπική τεχνική επιλογή στην ιστορία της Aprilia RS. Ο τρόπος τοποθέτησης του ρυθμιζόμενου πίσω αμορτισέρ επέτρεψε εξαιρετική προοδευτικότητα, ακόμη και χωρίς την εφαρμογή οποιουδήποτε αρθρωτού συνδέσμου. Επέτρεψε επίσης, περαιτέρω μείωση του βάρους.

Στη σχεδίαση του πλαισίου, οι σχεδιαστές της Aprilia έδωσαν μεγάλη σημασία στην περιοχή του λαιμού του τιμονιού, για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ανθεκτικότητα στον δρόμο και την πίστα, διατηρώντας παράλληλα πολύ μικρή ακτίνα στροφής, προς διευκόλυνση της καθημερινής οδήγησης.

Το πλαίσιο ολοκληρώνεται με το πλήρως ρυθμιζόμενο πιρούνι Kayaba με ανεστραμμένα καλάμια 41 χιλ. και το σύστημα πέδησης που αποτελείται από ένα ζεύγος ατσάλινων δίσκων διαμέτρου 320 χιλ. στον μπροστινό τροχό με δύο ακτινικές δαγκάνες και ακτινική αντλία στο τιμόνι, που έχουν κατασκευαστεί από την Brembo. Η RS 660 είναι εφοδιασμένη με υψηλής απόδοσης ελαστικά Pirelli Diablo Rosso Corsa II σε διαστάσεις 120/70 ZR 17 μπροστά και 180/55 ZR 17 πίσω, τα οποία εγγυώντα την ασφάλεια και τη διασκέδαση στον δρόμο, αλλά και την εξαιρετική πρόσφυση που απαιτείται για βέλτιστες επιδόσεις στην πίστα. Το κράτημα, η ευελιξία και οι μικρές διαστάσεις της RS 660, συνδυάζονται με την απόδοση του κινητήρα για μοναδική οδηγική εμπειρία στις στροφές, με ελάχιστη καταπόνηση για τον αναβάτη.

Δυναμικές επιδόσεις από τον νέο 2-κύλινδρο κινητήρα 100 ίππων της Aprilia

Ένας ολοκαίνουριος κινητήρας κάνει το ντεμπούτο του στην Aprilia RS 660, ο οποίος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μια ολοκληρωμένη σειρά νέων μοτοσυκλετών.

Πρόκειται για μια μονάδα δικύλινδρη εν σειρά εμπρόσθιας κλίσης 660 κ.εκ., ένας εξαιρετικά μικρών διαστάσεων κινητήρας που προέρχεται από το μπροστινό μπλοκ του κινητήρα V4 των 1100 κ.εκ., του οποίου ακολουθεί τη φιλοσοφία και τις διαστάσεις, με προσαρμογή στις προδιαγραφές Euro 5.

Αυτή η διαμόρφωση επιλέχθηκε για τις μικρές διαστάσεις και το χαμηλό βάρος της. Ένας κινητήρας με μειωμένες οριζόντιες και πλευρικές διαστάσεις που επιτρέπει μεγαλύτερη ελευθερία στη σχεδίαση, για την τακτοποίηση βασικών εξαρτημάτων, όπως είναι η εισαγωγή και η εξάτμιση. Σε ό,τι αφορά το πλαίσιο, ο κινητήρας συμμετέχει ως δομικό του στοιχείο και παράλληλα φιλοξενεί το ψαλίδι στο πίσω του μέρος.

Η εμπροσθοβαρής διαμόρφωση παρέχει άνεση στον αναβάτη, χάρη στον περιορισμό μεταφοράς θερμότητας και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία στους σχεδιαστές, για καλύτερη αξιοποίηση του χώρου. Επιπλέον, αυτή η αρχιτεκτονική προσφέρεται για καλύτερη ψύξη, βοηθούμενη από το έξυπνα σχεδιασμένο φέρινγκ διπλού τοιχώματος που στοχεύει στην επιτάχυνση των ροών του αέρα που διέρχονται από αυτό. Έχοντας υπόψη τον ίδιο στόχο, οι μακριές πολλαπλές της εξάτμισης σχεδιάστηκαν για διοχέτευση της ροής σε μονοκόμματο σωλήνα εξαγωγής με ασύμμετρη έξοδο. Όλα έχουν τοποθετηθεί κάτω από τον κινητήρα, με το πρόσθετο πλεονέκτημα που προσφέρει η εξαιρετική κατανομή των βαρών και το χαμηλότερο κέντρο βάρους.

Ο νέος 2-κύλινδρος κινητήρας της Aprilia είναι το αποτέλεσμα της εμπειρίας που έχει αποκτηθεί από την εξέλιξη του πανίσχυρου κινητήρα της RSV4 και ως εκ τούτου, είναι βασισμένος σε μια εξαιρετικά αποδοτική και δοκιμασμένη τεχνική βάση. Η κεφαλή, οι θάλαμοι καύσης, οι αγωγοί, οι κύλινδροι και τα έμβολα προέρχονται από τον V4. Ομοίως, διαθέτει διάμετρο 81 χιλ., όπως και ο 1078 κ.εκ. V4, με διαδρομή στα 63,9 χιλ. Η απόφαση για την αξιοποίηση της τεχνολογίας V4 εγγυάται κορυφαίες επιδόσεις, ενώ λαμβάνονται υπόψη οι υψηλές ταχύτητες διαδρομής των εμβόλων στον κυβισμό του. Φυσικά, όλα τα εξαρτήματα του κινητήρα, συμπεριλαμβανομένων των χυτεύσεων και των καλουπιών, έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την αρχή.

Ο νέος κινητήρας διαθέτει οριζόντια διαχωρισμένο στροφαλοθάλαμο σε δύο τμήματα, με τους κυλίνδρους να έχουν ενσωματωθεί στον πάνω στροφαλοθάλαμο, για μείωση των συνολικών διαστάσεων και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Οι κύλινδροι έχουν μετατοπιστεί από τον στροφαλοφόρο άξονα για να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση της εσωτερικής τριβής κατά την κίνηση των εμβόλων.

Οι κούφιοι διπλοί εκκεντροφόροι που επενεργούν σε 4 βαλβίδες ανά κύλινδρο παίρνουν κίνηση μέσω πλευρικής καδένας. Ο μηχανικής λειτουργίας πολύδισκος συμπλέκτης σε λουτρό λαδιού διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης ροπής και περιορισμένης ολίσθησης.

Η λίπανση μέσω υγρού κάρτερ περιλαμβάνει μια ελαιολεκάνη που προεξέχει προς τα κάτω και έχει κατασκευαστεί γύρω από τον αυλό εισαγωγής, για καλύτερη άντληση του λαδιού σε όλες τις συνθήκες οδήγησης, ακόμη κι όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό ακραία κλίση ή κατά τη διάρκεια επιτάχυνσης ή φρεναρίσματος.

Η απόδοση που επιτυγχάνεται είναι κορυφαία για έναν δικύλινδρο εμπρόσθιας κλίσης κινητήρα αυτού του κυβισμού και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη ενός μεγαλύτερου κυβισμού 2-κύλινδρου κινητήρα: 100 CV στις 10.500 στροφές/λεπτό με καμπύλη ισχύος που συνεχίζει και δίνει την δυνατότητα μετατόπισης του ορίου στροφών στο ύψος των 11.500 στροφές/λεπτό. Η μέγιστη ροπή φτάνει τα 67 Nm και αποδίδεται στις 8.500 στροφές/λεπτό με το 80% να είναι διαθέσιμο από τις 4.000 στροφές/λεπτό, που γίνεται 90% μόλις οι στροφές φτάσουν στις 6.250. Η RS 660 είναι επίσης διαθέσιμη σε έκδοση 95 hp, η ισχύς της οποίας μπορεί να περιοριστεί για αναβάτες με άδεια οδήγησης Α2 στα 35 kw.

Επιπλέον της απόδοσης και του χαμηλού βάρους, ένας ακόμη στόχος ήταν να διατηρηθεί ο δυναμικός χαρακτήρας των V-twin κινητήρων. Γι’ αυτό τον λόγο, επελέγη χρονισμός των βαλβίδων με στρόφαλο με κομβία μπιελών στις 270°. Η καύση είναι συνεπώς ασύμμετρη και διαχωρισμένη κατά 270° για να επιτευχθούν εκρήξεις που αποδίδουν και ακούγονται όμοια με ενός κινητήρα V-twin. Επιπλέον, αυτός ο τύπος διαμόρφωσης επιτρέπει, μέσω ενός αντικραδασμικού άξονα, εύκολη εξισορρόπηση των εναλλασσόμενων κραδασμών πρώτης και δεύτερης τάξης.

Το σύστημα ψεκασμού περιλαμβάνει μια διπλή πεταλούδα γκαζιού με διάμετρο 48mm η κάθε μια, με αυλούς εισαγωγής διαφορετικού μήκους που βελτιώνουν την παροχή στις ψηλές και μεσαίες στροφές.

Την εκπληκτική απόδοση του νέου κινητήρα εγγυώνται τα ηλεκτρονικά συστήματα που προέρχονται από τον V4 κινητήρα της Aprilia. Περιλαμβάνεται Ride-by-Wire με πολλαπλούς χάρτες και ηλεκτρονικό γκάζι για ακριβή διαχείριση της επιτάχυνσης, ομαλή και προοδευτική, ακόμη και στις χαμηλές στροφές, καθώς και για βέλτιστη καύση.

Προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα: απόδοση και ασφάλεια

Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Aprilia RS 660 είναι το σύνολο ηλεκτρονικών συστημάτων που εστιάζουν στην απόδοση και την ασφάλεια, το πιο ολοκληρωμένο στην κατηγορία και υψηλότερων προδιαγραφών από τα συστήματα που διαθέτουν ορισμένες σπορ μοτοσυκλέτες της κατηγορίας superbike.

Η Aprilia ανέκαθεν πρωτοστατούσε και στον τομέα των ηλεκτρονικών συστημάτων (ήταν η πρώτη που παρουσίασε το Ride-by-Wire γκάζι το 2007) και πλέον διαθέτει το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πακέτο ελέγχου APRC (Aprilia Performance Ride Control) που κυριαρχεί στα κορυφαία πρωταθλήματα των αγώνων ταχύτητας και συγκαταλέγεται στα πιο προηγμένα συστήματα που υπάρχουν στην αγορά, σύμφωνα με καταναλωτές και ειδικούς.

Η RS 660 είναι εφοδιασμένη με αδρανειακή πλατφόρμα 6 αξόνων, η οποία με τη βοήθεια ενσωματωμένων επιταχυνσιόμετρων και γυροσκοπίων μπορεί να αναγνωρίσει σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση της μοτοσυκλέτας σε σχέση με τον δρόμο. Καταγράφει και επεξεργάζεται δεδομένα που προέρχονται από τον αναβάτη και τα μεταδίδει στη μονάδα ελέγχου, η οποία με τη σειρά της επεμβαίνει άμεσα στις παραμέτρους ελέγχου.

Το APRC της RS 660, αναπτύχθηκε για να υποστηρίξει τις επιδόσεις και να κάνει την οδήγηση πιο ασφαλή και άνετη. Περιλαμβάνει τις λειτουργίες:

– ATC: Aprilia Traction Control, ρυθμιζόμενος έλεγχος πρόσφυσης βάσει ακριβούς λογικής λειτουργίας υψηλής απόδοσης

– AWC: Aprilia Wheelie Control, ρυθμιζόμενος έλεγχος ανύψωσης του μπροστινού τροχού (σούζας).

– ACC: Aprilia Cruise Control, διατηρεί την προεπιλεγμένη ταχύτητα χωρίς τη χρήση του γκαζιού.

– AQS: Aprilia Quick Shift, το ηλεκτρονικό κιβώτιο ταχυτήτων, για αλλαγές σε υψηλή ταχύτητα με ανοικτό γκάζι και χωρίς χρήση της μανέτας του συμπλέκτη. Διαθέτει επίσης, λειτουργία κατεβάσματος ταχυτήτων (downshift) που επιτρέπει κατεβάσματα σχέσεων χωρίς χρήση της μανέτας συμπλέκτη. Χάρη στο λογισμικό που παρέχεται στον προαιρετικό εξοπλισμό, είναι δυνατή η αναστροφή του κιβωτίου για χρήση σε πίστα, χωρίς να απαιτείται αντικατάσταση οποιουδήποτε εξαρτήματος.

– AEB: Aprilia Engine Brake, το σύστημα ελέγχει το φρένο του κινητήρα, όταν κλείνει το γκάζι.

– AEM: Aprilia Engine Map, οι διάφοροι χάρτες αλλάζουν τον χαρακτήρα και τον τρόπο απόδοσης του κινητήρα.

Η Aprilia RS 660 διαθέτει το προηγμένο Cornering ABS πολλαπλών χαρτών, το οποίο εξασφαλίζει μέγιστη ασφάλεια στον δρόμο, χωρίς συμβιβασμό στις σπορ επιδόσεις. Το σύστημα, με εξαιρετικά μικρό βάρος και διαστάσεις, έχει βελτιστοποιεί το φρενάρισμα και της παρέμβαση του ABS όταν η μοτοσυκλέτα βρίσκεται υπό κλίση, χάρη σε έναν ειδικό αλγόριθμο που ελέγχει διαρκώς διάφορες παραμέτρους, όπως είναι η πλευρική επιτάχυνση, η πίεση που ασκείται στη μανέτα φρένου, η γωνία κλίσης και η επιβράδυνση, τροποποιώντας τη λειτουργία των φρένων για την επίτευξη της ιδανικής αναλογίας επιβράδυνσης και ευστάθειας.

Η Aprilia έχει αναπτύξει πέντε προγράμματα οδήγησης – Riding Modes, που μεγιστοποιούν την εμπειρία οδήγησης σε διάφορες συνθήκες και παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία στον χειρισμό της μοτοσυκλέτας. Οι αναβάτες αρκεί να επιλέξουν ποιο πρόγραμμα οδήγησης τους εξυπηρετεί για να αποκτήσουν αυτόματα το ιδανικό set-up, για τον έλεγχο πρόσφυσης, τον έλεγχο σούζας, το φρένο του κινητήρα, το ABS και άλλες ρυθμιζόμενες παραμέτρους.

Υπάρχουν τρία Riding Modes για χρήση στον δρόμο:

  1. Commute, για καθημερινή οδήγηση
  2. Dynamic, για σπορ οδήγηση στον δρόμο
  3. Individual, που επιτρέπει την ολοκληρωμένη εξατομίκευση των ηλεκτρονικών ελέγχων.

Υπάρχουν δύο Riding Modes που σχεδιάστηκαν για χρήση στην πίστα:

  • Challenge, κατάλληλο για αγώνες σε πίστα. Αξιοποιεί το σύνολο των δυνατοτήτων της RS 660
  • Time Attack, ένα σύστημα που επιτρέπει σε πιο έμπειρους αναβάτες, να τροποποιήσουν πλήρως την ηλεκτρονική διαμόρφωση.

Οι ηλεκτρονικές ρυθμίσεις ελέγχονται εύκολα από ένα φιλικό προς τον χρήστη χειριστήριο με 4 κουμπιά, το οποίο βρίσκεται στην αριστερή πλευρά των ηλεκτρικών διακοπτών και παρέχει γρήγορες εντολές για τον έλεγχο του cruise control και του ελέγχου πρόσφυσης. Για να ελαχιστοποιηθεί το βάρος, η RS 660 έχει εξοπλιστεί με μια ελαφριά μπαταρία λιθίου.

Η πλήρως έγχρωμη οθόνη TFT έχει εξαιρετικές δυνατότητες προβολής των διαφόρων παραμέτρων. Τα δύο κατά επιλογή μενού οθόνης Road και Track (και τα δύο με αυτόματο οπίσθιο φωτισμό για την ημέρα και τη νύχτα, χάρη στον αισθητήρα φωτός) αντιστοιχούν στον ίδιο αριθμό εμφανιζόμενων ενδείξεων. Μια επιπλέον επιλογή είναι η Aprilia MIA, η πλατφόρμα πολυμέσων της Aprilia που επιτρέπει τη σύνδεση smartphone στη μοτοσυκλέτα, επεκτείνοντας περαιτέρω το εύρος λειτουργιών των οργάνων. Το σύστημα Aprilia MIA προσφέρει ένα πρωτόκολλο σύνδεσης που ελαχιστοποιεί την κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας και περιλαμβάνει το σύστημα infotainment που διαχειρίζεται φωνητικές εντολές, τηλεφωνικές κλήσεις και μουσική μέσω των χειριστηρίων που βρίσκονται στο τιμόνι, καθώς και τη λειτουργία πλοήγησης. Είναι λοιπόν δυνατό, μόλις εισαχθεί ένας προορισμός στο smartphone, να προβληθούν οι οδηγίες απευθείας στην οθόνη της μοτοσυκλέτας. Η εφαρμογή Aprilia MIA επιτρέπει επίσης, την αποθήκευση των διαδρομών που έχουν γίνει και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί μέσω της τηλεμετρίας γεω-αναφοράς μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν απευθείας, μέσω της εφαρμογής.

Εκδόσεις και χρώματα

Η Aprilia διαθέτει μια μοναδική παράδοση σε χρώματα και γραφικά και ανέκαθεν θέτει τα δεδομένα σε ότι αφορά το στυλ. Στοχεύοντας στον πλήρη σεβασμό της κληρονομιάς της, ξεχωρίζοντας παράλληλα με μοναδικής αισθητικής γραφικά, πρόσθεσε στα χρώματα της Aprilia RS 660 το νέο χρώμα Acid Gold, το οποίο αντανακλά τον δυναμικό, νεανικό χαρακτήρα της, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την εμφάνιση της νέας Aprilia.

Η Aprilia RS 660 διατίθεται σε δύο ακόμη παραλλαγές γραφικών: Η Lava Red κυριαρχείται από τα χρώματα που θυμίζουν την ένδοξη αγωνιστική κληρονομιά της Aprilia. Ο συνδυασμός μωβ και κόκκινου χρώματος αποτελεί φόρο τιμής στην Reggiani Replica RS 250 του 1994, την τελευταία αυθεντική σπορ μοτοσυκλέτα της εποχής των 2-χρονων κινητήρων που ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους μοτοσυκλετιστές και κυρίως στους συλλέκτες. Η δεύτερη επιλογή είναι η Apex Black, η οποία

χαρακτηρίζεται από την κατάμαυρη εμφάνιση που έχει τη δική της μακρόχρονη θέση στην αγωνιστική ιστορία της Aprilia και αναδεικνύει τις πολλαπλές λεπτομέρειες σε λαμπερό κόκκινο χρώμα.

Η Aprilia RS 660 είναι επίσης διαθέσιμη με κινητήρα χαμηλής ισχύος 95 hp με δυνατότητα μείωσης ισχύος, η οποία είναι ιδανική για αναβάτες μικρότερης εμπειρίας, με όλα τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά να παραμένουν αναλλοίωτα.

Τιμές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας

Η RS 660 αναμένεται να είναι διαθέσιμη στα σημεία πώλησης Aprilia από τον Δεκέμβριο.

Υπάρχει ωστόσο δυνατότητα για on-line προ-κράτηση της RS 660, από την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Η προτεινόμενη τιμή λιανικής της RS 660 είναι 11.050 € και περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων.

Για την RS 660, όπως και για όλες τις μοτοσυκλέτες Aprila, προσφέρεται δωρεάν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας υψηλή αξία μεταπώλησης και ξέγνοιαστα χιλιόμετρα:

  • 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης
  • 4 χρόνια οδική βοήθεια
car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο