MOTOTYPOS

Yamaha MT-07: Νέα αρχή

yamaha-mt-07-nea-archi-618128

Του Φώτη Ραΐση

Με παρουσία από το 2014 στους διεθνείς δρόμους, η Yamaha MT-07 διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατηγορία των γυμνών – naked–μοτοσυκλετών μεσαίου κυβισμού. Εκτενείς αλλαγές σε σχεδίαση και τεχνολογία σηματοδοτούν την νέα γενιά του μοντέλου που αναμένεται στην ελληνική αγορά τις επόμενες εβδομάδες.

Έξι χρόνια και κάτι μήνες έχουν περάσει από την πρεμιέρα της σειράς MT-07 και η Yamaha τρίβει τα χέρια της από την καλή εμπορική πορεία του μοντέλου κυρίως στην Ευρωπαϊκή αγορά με τις συνολικές πωλήσεις έως σήμερα να έχουν ξεπεράσει τις 125.000 μονάδες. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα αρχικά MT σημαίνουν «Master of Torque – Άρχοντας της Ροπής» ενώ η αριθμητική ονομασία «07» ορίζει το μέγεθος του κινητήρα στα 700 κ.εκ. Γενικώς, η σειρά MTπεριλαμβάνει στις τάξεις της και άλλα τέσσερα μοντέλα Hyper Naked πλην του 07 (MT-125, MT-03, MT-09, MT-10). Όλα δομημένα πάνω στην σχεδιαστική αρχιτεκτονική των streetμοτοσυκλετών χωρίς φέρινγκ.

Η νέα γενιά MT-07 διατηρεί τα καλά στοιχεία των προγενέστερων μοντέλων όπως η ευελιξία, η εργονομία και η καλή απόδοση του κινητήρα ενισχύοντας σε σημεία κλειδιά την συνολική παρουσία της σειράς με αλλαγές και στοχευμένες παρεμβάσεις. Σχεδιαστικά και δομικά έχουν αλλάξει μεταξύ άλλων: το πλαίσιο, το ψυγείο, η σέλα αλλά και κάποια περιφερειακά στοιχεία όπως τα καλύμματα του ρεζερβουάρ 14 λίτρων και εκείνα του πιρουνιού, τα μαρσπιέ, οι βάσεις καθώς και τα καπάκια του κινητήρα. Βεβαίως, για τους εξοικειωμένους με το μοντέλο η πιο εμφανής αλλαγή είναι αυτή του μπροστινού προβολέα LED μικρών διαστάσεων που αναμμένος δημιουργεί ένα φωτεινό σχέδιο σχήματος Y. Μία εικόνα που χαρακτηρίζει πλέον όλα τα μοντέλα MT νέας εσοδείας. Επιπροσθέτως, έχει αλλάξει το τιμόνι – έχει τοποθετηθεί ένα φαρδύτερο κωνικό από αλουμίνιο που προσφέρει μία πιο όρθια θέση οδήγησης – υπάρχουν νέες μαύρες μανέτες,έχει διαφοροποιηθεί τοdigitalπάνελ που είναι πλέονπερισσότερο ευανάγνωστο, καθώς και τα φλας που φέρουν τεχνολογία LED. Τέλος, η νέα MT-07 διατίθεται σε τρεις νέους χρωματικούς συνδυασμούς (Storm Fluo, Icon Blue και Tech Black) με μοντέρνα γραφικά, που αναδεικνύουνπεραιτέρω τους δεσμούς της με την οικογένεια MT.

Αναβαθμισμένος κινητήρας

Η καρδιά της μοτοσυκλέτας είναι ο 2κύλινδρος κινητήρας της σειράς CP2 στα 690 κ.εκ. που διαθέτει νέα μονάδα ECU, στροφαλοφόρο 270 μοιρών για γραμμική απόδοση της ροπής, ανασχεδιασμένο αγωγό εισαγωγής αέρα και βελτιστοποιημένες ρυθμίσεις για τα μπεκ ψεκασμού καυσίμου, καθώς και νέα εξάτμιση 2 που καταλήγει σε 1 τελικό. Το αναβαθμισμένο μοτέρ παρουσιάζει ομαλότερη καμπύλη ροπής καθώς και καλύτερο τράβηγμα. Παράλληλα και η τελική ταχύτητα της μοτοσυκλέτας είναι υψηλότερη σε σύγκριση με τα προγενέστερα μοντέλα. Με συνολική απόδοση 73,4 ίππων στις 9.000 σ.α.λ. και ροπή 67 Nmστις 6.500 σ.α.λ. ο συγκεκριμένος κινητήρας προσθέτει πόντους στην οδηγική απόλαυση της νέας MT-07. Είναι μάλιστα συμβατός με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ρύπων EU5.

Ενισχύσεις έγιναν και στο σύστημα πέδησης. Το μέγεθος των διπλών μπροστινών δισκόφρενων έχει αυξηθεί από τα 282 χιλ. στα 298 χιλ., προσφέροντας μεγαλύτερη ισχύ πέδησης και καλύτερο έλεγχο χωρίς επιπλέον βάρος. Με το πίσω δισκόφρενο να είναι 245 χιλ., το νέο σύστημα προσφέρει καλύτερη απόδοση ενώ, σε συνδυασμό με τα νέα ελαστικά Michelin Road 5 νέων προδιαγραφών(180/55-17 πίσω και 120/70-17 εμπρός), η αυξημένη ισχύς πέδησης προκύπτειακόμα καλύτερη, ιδιαίτερα σε συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος.

Εμπορική τοποθέτηση

Η Yamaha διαθέτει μια μεγάλη λίστα γνήσιων αξεσουάρ σχεδιασμένων ειδικά για τη νέα MT-07. Μάλιστα η εταιρεία προσφέρει μία δική της εφαρμογή με την ονομασία «My Garage» η οποία επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν και να αφαιρούν αξεσουάρ και να προβάλλουν το τελικό αποτέλεσμα από κάθε οπτική γωνία. Επίσης, υπάρχει και ειδική συλλογή ενδυμάτων για την σειρά MTπου περιλαμβάνειαπό συνθετικά και δερμάτινα μπουφάν με θωράκιση εγκεκριμένη βάσει CE έως casual είδη όπως t-shirt, γυαλιά ηλίου, καπέλα κ.ά.

Η διάθεση της νέας MT-07 στο εξουσιοδοτημένο δίκτυο αντιπροσώπων Yamaha ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες δίχως ακόμα να έχουν ανακοινωθεί οι τιμές διάθεσης.

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο