Η εμπειρία των δύο τροχών πρέπει να μοιράζεται αρκεί οδηγός και συνεπιβάτης να γνωρίζουν κάποιους βασικούς κανόνες
Η οδήγηση μοτοσυκλέτας με συνεπιβάτη είναι μια ξεχωριστή εμπειρία, σαφώς πιο κοινωνική, αλλά και με αυξημένες απαιτήσεις σε θέματα ευθύνης και ασφάλειας. Λόγω της φύσης της μοτοσυκλέτας ως όχημα, τα θέματα αυτά αφορούν, πέραν από τον οδηγό, και τον συνεπιβάτη.
Σε αντίθεση με το αυτοκίνητο, ο συνεπιβάτης σε μια μοτοσυκλέτα πρέπει να γνωρίζει κάποιος βασικούς κανόνες, προκειμένου η εμπειρία της βόλτας να είναι ευχάριστη και να πραγματοποιηθεί χωρίς απρόοπτα.
Η μοτοσυκλέτα
Ακόμα και ένα ελαφρύ άτομο στην σέλα του συνεπιβάτη, προσθέτει αρκετά και υπολογίσιμα κιλά που μεταβάλλουν σημαντικά την συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας. Αρχικά, να πούμε ότι ο εκάστοτε κατασκευαστής, ορίζει το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο για κάθε μοντέλο μοτοσυκλέτας (συνήθως συνολικά, υπολογίζοντας και το βάρος του δίτροχου) και προφανώς δεν θα πρέπει να γίνεται υπέρβαση αυτής της τιμής.
Οι πιέσεις στα ελαστικά είναι κάτι που θα πρέπει επίσης να ελεγχθεί, συνήθως προστίθενται κάποια psi ώστε τα λάστιχα να διατηρήσουν την κορώνα τους και να μην παραμορφώνεται ο σκελετός τους. Φυσικά για αυτό, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εγχειρίδιο του κατασκευαστή και τις αναγραφόμενες τιμές στα ελαστικά, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που προτείνονται.
Πολύ σημαντικό και κάτι το οποίο δυστυχώς παραμελείται συστηματικά από τους κατόχους δίτροχων που μεταφέρουν δεύτερο άτομο, είναι η προφόρτιση του ελατηρίου (ή των ελατηρίων αν πρόκειται για διπλά αμορτισέρ) στην πίσω ανάρτηση. Είναι πολύ σπάνιο ένα μοντέλο, ακόμα και το πιο φθηνό παπί, να μην προσφέρει αυτό το χαρακτηριστικό.
Aν λοιπόν μεταφέρετε συχνά φορτίο ή σκοπεύετε να κάνετε ταξίδι και μακρινή βόλτα με δεύτερο άτομο, θα πρέπει να ασχοληθείτε με αυτή τη ρύθμιση. Πολλές φορές η προφόρτιση του ελατηρίου γίνεται με ειδικό κλειδί, σε πιο σύγχρονες και πολυτελείς μοτοσυκλέτες όμως, υπάρχει ειδική στρόφιγγα, εύκολα προσβάσιμη, που περιστρέφεται με το χέρι.
Στην περίπτωση που το δίτροχο φέρει ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενες αναρτήσεις, η διαδικασία είναι ακόμα πιο εύκολη και απαιτεί απλά το πάτημα μερικών κουμπιών.
Αντικειμενικός σκοπός της ρύθμισης αυτής, είναι να μην μεταβάλλεται η βύθιση (sag ονομάζεται) της πίσω ανάρτησης κατά την μεταφορά έμψυχου ή άψυχου φορτίου.
Τι είναι η προφόρτιση του ελατηρίου;
Η απάντηση προκύπτει ετυμολογικά, ουσιαστικά είναι η το να εφαρμόζεται τάση (φόρτιση) σε ένα ελατήριο με μείωση του μήκους του. Αυτό έχει ως αποτελέσμα να μην συμπιέζεται η –πίσω στην προκειμένη περίπτωση- ανάρτηση σε μεγάλο βαθμό μεταβάλλοντας τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά μιας μοτοσυκλέτας.
Προσοχή για δυο συχνές παρανοήσεις, η προφόρτιση του ελατηρίου, δεν μειώνει την διαδρομή της ανάρτησης, ούτε «σκληραίνει» το ελατήριο. Ουσιαστικά καθορίζει κάτω από πιο φορτίο αυτό θα αρχίσει να συμπιέζεται.
Ο οδηγός
Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η μεταφορά δεύτερου ατόμου αποτελεί μεγάλη ευθύνη για τον οδηγό, το θέμα είναι να το κατά πόσο το έχει συνειδητοποιήσει κανείς αυτό. Ασκήσεις εντυπωσιασμού και επίδειξη δυνατοτήτων, δεν χρειάζεται να γίνονται, πόσο μάλλον όταν ο συνεπιβάτης αλλάζει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά μιας μοτοσυκλέτας.
Υπάρχει μεγάλο βάρος πίσω και ψηλά και αυτό επιδρά στο πως στρίβει, φρενάρει και επιταχύνει μια μοτοσυκλέτα αλλά και στον χειρισμό της κατά τους ελιγμούς με μικρές ταχύτητες. Όλες αυτές οι νέες συνθήκες, απαιτούν συνήθεια και προσαρμογή στο πως οδηγούμε λοιπόν.
Πέραν αυτών, ειδικά στην περίπτωση που ο / η συνεπιβάτης δεν είναι εξοικειωμένος/ η, θα πρέπει ο τρόπος οδήγησης να είναι αυτό που λέμε «στρωτός» και ομαλός: σκοπός είναι το άτομο που φιλοξενούμε στη δεύτερη θέση να απολαύσει την εμπειρία και όχι να τρομάξει ή να δυσανασχετήσει. Αρχικά λοιπόν αποφεύγουμε δυναμικές επιταχύνσεις / επιβραδύνσεις και μεγάλες κλίσεις στις στροφές μέχρι να υπάρξει σταδιακά συνήθεια από πλευράς του.
Ο συνεπιβάτης
Αν ένα άτομο αναβαίνει για πρώτη φορά σε μοτοσυκλέτα καλό είναι να υπάρξει αρχικά μια ενημέρωση σχετικά με το που και πως κάθεται αλλά και ποια είναι τα σημεία στήριξης. Οι βασικές οδηγίες, είναι οι εξής:
1. Κρατάμε τον κορμό αλλά και όλο το σώμα μας σταθερό και ακολουθούμε τις κλίσεις της μοτοσυκλέτας ουδέτερα. Απότομες και «ανεξάρτητες» μετατοπίσεις του σώματος και εκτάσεις τον άκρων επηρεάζουν την ισορροπία της μοτοσυκλέτας και ξαφνιάζουν τον οδηγό.
2. Καθόμαστε κοντά στον οδηγό με το πάνω μέρος του σώματος σε επαφή με το δικό του. Αν αυτό είναι άβολο, το «σε επαφή» κάντε το τουλάχιστον «πολύ κοντά».
3. Η στήριξη στην μοτοσυκλέτα γίνεται με τα χέρια στις χειρολαβές του συνεπιβάτης που βρίσκονται στο πλαϊνό μέρος της ουράς. Αντικειμενικός σκοπός (περά από το προφανές, να μην πέσουμε από την μοτοσυκλέτα…), είναι να μην ασκούμε πίεση στο σώμα του οδηγού κατά τις επιβραδύνσεις, ούτε και να φεύγουμε προς τα πίσω κατά τις επιταχύνσεις.
4. Μην κάνετε τον «τρυποκάρυδο» .Ο συνεπιβάτης πρέπει να έχει επίγνωση και αίσθηση για την κινητική κατάσταση της μοτοσυκλέτας. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό για τον οδηγό από έναν συνεπιβάτη που το κράνος που «τσουγκράει» το δικό του σε κάθε επιβράδυνση ή που πανικοβάλεται και κρατιέται από όπου βρει κατά τις επιταχύνσεις (δες 3.)
Προστατευτικός εξοπλισμός
Εννοείται ότι για τον συνεπιβάτη, δεν πρέπει να γίνεται καμία «έκπτωση» σε το αφορά στον προστατευτικό εξοπλισμό, είναι εξίσου εκτεθειμένος με τον αναβάτης και πρέπει να φορά τουλάχιστον κράνος, jacket και γάντια. Ποτέ δεύτερο άτομο στην μοτοσυκλέτα χωρίς κράνος!
Πρόσθετα Tips
-Καθορίστε σε συνεννόηση μεταξύ σας έναν βασικό κώδικα απλών μηνυμάτων, με νοήματα. «Στάση» και «Ελάττωσε ταχύτητα» είναι τα πιο συνήθη. Το να αρχίσετε τα χτυπήματα στα πλευρά του οδηγού με πανικό, είναι πολύ ενοχλητικό και επικίνδυνο.
-Μπορείτε να μιλάτε μεταξύ σας, χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα ενδοεπικοινωνίας. Στην αγορά προσφέρονται kit που τοποθετούνται ως πρόσθετα σε οποιοδήποτε κράνος ή συστήματα που είναι συμβατά με συγκεκριμένες εταιρείες παραγωγής κρανών. Οι τιμές ξεκινούν από από τα 100 ευρώ για δύο πομποδέκτες με ακουστικά και μικρόφωνα.
-Αν ο συνεπιβάτης δεν έχει εμπειρία, αποφύγετε αρχικά τις μεγάλες βόλτες και τα ταξίδια, η προσαρμογή πρέπει να γίνεται σταδιακά.
-Για τους συνεπιβάτες, προσοχή πως ανεβαίνετε στην μοτοσυκλέτα. Δεν συστήνεται το να πατάτε σε ένα πατάκι μόνο, σαν να καβαλάτε άλογο, ωστόσο αν έχετε αυτή την συνήθεια να ενημερώνετε πάντα τον οδηγό για το πότε θα ανέβετε, ώστε να βάλει «κόντρα» και να κρατήσει σταθερή την μοτοσυκλέτα. Πολλές στατικές τούμπες έχουν συμβεί, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ συνεπιβάτη και οδηγού.
Όλες οι ειδήσεις
Εντάσεις στην ΕΕ, το ΕΛΚ προτείνει πώληση θερμικών αυτοκινήτων και μετά το 2035
Το τελευταίο αυτοκίνητο του Πάπα Φραγκίσκου
Γιατί τα φορτηγά στην Ευρώπη και την Αμερική έχουν τόσο διαφορετική όψη;