Η μεταβλητή χρονική ρύθμιση βαλβίδων (Variable Valve Timing ή VVT) δεν είναι κάτι καινούριο στον κόσμο των μοτοσυκλετών. Η BMW και η Yamaha χρησιμοποιούν ήδη αντίστοιχα συστήματα. Η Suzuki το είχε εφαρμόσει το 2017 στον κινητήρα του GSX-R1000, βασισμένη στη λύση που ανέπτυξε για την GSX-RR των MotoGP.
Του Ελευθέριου Γριμπάπη
Η νέα πατέντα που κατέθεσε η ιαπωνική εταιρεία, εστιάζει στις μικρού κυβισμού μοτοσυκλέτες. Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να τοποθετηθεί αρχικά στα V-Strom 250 και GSX-250R, που μοιράζονται τον ίδιο υγρόψυκτο μονοκύλινδρο 249cc κινητήρα.
Η διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες λύσεις είναι ότι το σύστημα της Suzuki πλησιάζει περισσότερο τη λογική του Variable Valve Actuation (VVA) παρά του κλασικού VVT. Αντί να ρυθμίζει μόνο το πότε ανοίγουν οι βαλβίδες, επεμβαίνει και στο πόσο ανοίγουν. Το σύστημα περιλαμβάνει έναν υδραυλικό “ενεργοποιητή” που μεταβάλλει το ύψος και τη διάρκεια ανοίγματος της βαλβίδας σε έναν κινητήρα μονού εκκεντροφόρου (SOHC) με τέσσερις βαλβίδες.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει αποδοτικότερη καύση, ειδικά στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένες εκπομπές, καλύτερη αυτονομία και πιο ομαλή λειτουργία με μικρότερες απώλειες ισχύος.
Η Suzuki δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε το ίδιο σύστημα και σε άλλα μοντέλα με παρόμοια αρχιτεκτονική κινητήρα στο μέλλον. Παρότι η τεχνολογία ξεκινά να εφαρμόζεται στα 250 κυβικά, δύσκολα θα παραμείνει εκεί.
Ίσως να μην είναι η ανακοίνωση που θα ενθουσιάσει τους «γκαζάκηδες», είναι όμως ένα στρατηγικό βήμα για το μέλλον. Οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί γίνονται όλο και πιο αυστηροί. Τέτοιες κινήσεις βοηθούν στο να διατηρηθεί μια γκάμα μοτοσυκλετών οικονομική, αποδοτική και νομικά συμβατή.
Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημο χρονοδιάγραμμα παραγωγής. Ωστόσο, με βάση το ρυθμό ανάπτυξης και την πίεση της νομοθεσίας, δεν αποκλείεται να δούμε τις πρώτες μοτοσυκλέτες με αυτό το σύστημα ήδη από το 2026.
Όλες οι ειδήσεις
Αυτή είναι η πασίγνωστη αυτοκινητοβιομηχανία που σχετίζεται… περίεργα με το Ιράν
Δακτύλιος τέλος: Πότε σταματούν τα μονά-ζυγά στην Αθήνα και ποιοι γλιτώνουν το πρόστιμο
Το οικογενειακό SUV της Toyota που είναι 1ο σε πωλήσεις στην Ελλάδα