Ένα απλό αξεσουάρ για τα μαλλιά και ο φημολογούμενος κίνδυνος (;) που προκύπτει σε περίπτωση ατυχήματος
Το «κλάμερ» είναι μια «πιάστρα» μαλλιών. Όμως, μισό λεπτό, «πιάστρες μαλλιών» υπάρχουν πολλές. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, με το «κλάμερ», αναφερόμαστε στην πιάστρα που είναι τύπου «δαγκάνα» και μοιάζει σαν στόμα μυθικού τέρατος που ζει στην άβυσσο.
Η χρήση του κλάμερ είναι να πιάνει τα μαλλιά και επειδή εδώ δεν είμαστε «στερεοτυπικοί σωβινιστοεξιστές» να αναπαράγουμε πατριαρχικά πρότυπα (καλύτερα να σου βγει το μάτι…) το χρησιμοποιούν όσοι και οσα έχουν μακριά την κόμη: άντρες, γυναίκες ή όπως αλλιώς θέλει να προσδιοριστεί το καθένα.
Τώρα που αποφύγαμε τον σκόπελο της «μη συμπερίληψης» (μπορεί βέβαια να παρεξηγηθούν οι καραφλοί…) να μπούμε και στο θέμα μας. Αναπαράγονται λοιπόν διάφορες ιστορίες στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ότι το κλάμερ μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμα και θάνατο, σε περίπτωση που το άτομο που το φορά, εμπλακεί σε ατύχημα.
Το όλο αφήγημα, στηρίζεται στο ότι τα «δόντια» ή τα στελέχη του κλάμερ μπορούν να «καρφωθούν» στο κρανίο του ατόμου που το φορά, λόγω των δυνάμεων που αναπτύσσονται σε μια σύγκρουση, ειδικά όταν το κεφάλι του έρθει βίαια σε επαφή με το προσκέφαλο.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για σχετικές αναφορές, βρήκαμε δυο περιπτώσεις όπου το κλάμερ προκάλεσε τραυματισμούς:
2023 ΗΠΑ: Το κλάμερ καρφώθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού μιας γυναίκας που ενεπλάκη σε ατύχημα και χρειάστηκαν 5 ράμματα.
2025 Κίνα: Μια γυναίκα 61 ετών χτυπήθηκε από όχημα και το κλάμερ εισχώρησε στο κρανίο της. Χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του σώματος, το οποίο όπως ανέφεραν οι γιατροί, «έφτασε πολύ κοντά στον εγκέφαλο». Επέζησε, χωρίς μόνιμες βλάβες.
Πέραν αυτών, υπάρχουν «σκόρπιες» αναφορές σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το Reddit, όπου φερόμενοι διασώστες και πληρώματα ασθενοφόρων κάνουν λόγο για επιφανειακά τραύματα από κλάμερ.
Έχουμε λοιπόν δύο βάσιμες αναφορές για τραυματισμό από κλάμερ, εκ των οποίων ο ένας σημειώθηκε σε πεζή γυναίκα που την παρέσυρε αυτοκίνητο και καμία επιβεβαιωμένη αναφορά για θάνατο.
Συνεχίζοντας το ψάξιμο, πέσαμε σε ένα άρθρο του People και μάλλον βρήκαμε την πηγή απ΄όπου ξεκίνησε όλο αυτό. Συγκεκριμένα, ήταν μια βοηθός ιατρού που με ανάρτηση της στο Tik Tok ανέφερε διάφορες περίεργες περιπτώσεις που έχει βιώσει στα επείγοντα περιστατικά και ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έκανε λόγο ότι «έχουμε αφαιρέσει χειρουργικά πολλά κλάμερ από κεφάλια ασθενών, που είχαν εμπλακεί σε τροχαία».
Φυσικά αυτό είναι απλά ένας ισχυρισμός, χωρίς στοιχεία και στατιστικά και το People μπήκε στον κόπο να ρωτήσει ένα ιατρό επειγοντολόγο (που έχουν δει πολλά τα μάτια του…) σχετικά με την πιθανότητα τραυματισμού από κλάμερ: «Είναι δυνατό να τραυματιστεί κανείς από κλάμερ αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές», ανέφερε ο Dr. Jared L. Ross, για να συνεχίσει, «οι περισσότεροι τραυματισμοί από αξεσουάρ και κοσμήματα συμβαίνουν όταν αυτά πιάνονται σε μηχανήματα που βρίσκονται σε λειτουργία, όχι κατά την οδήγηση ή σε τροχαία».
Οπότε; Μπορεί ένα κλάμερ να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό; Μάλλον όχι, χωρίς όμως να αποκλείεται εντελώς η πιθανότητα. Με βάση τη λογική, ένα μεταλλικό κλάμερ συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει τραυματισμό, συγκριτικά με ένα πλαστικό, που κατά πάσα πιθανότητα θα διαλυθεί.
Σε κάθε περίπτωση, μάλλον είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται ένα λαστιχάκι καλού – κακού. Αλλιώς, πάρτε τα κοντά.
Όλες οι ειδήσεις
Οδηγοκεντρικό supermini με πλούσιο εξοπλισμό που καίει 4,7 lt/100km – Κοστίζει 16.990 ευρώ
Flyover Θεσσαλονίκης: 90 μέτρα γέφυρας κάθε 2 εβδομάδες! Πώς θα το πετύχουν;
Το «μαγικό» υλικό που σώζει την μπαταρία και τα ηλεκτρικά του αυτοκινήτου σου