EDITOR'S PICK

Κινούμαι ηλεκτρικά 2: Τα μυστικά για φθηνότερα ΙΧ, δίκυκλα και ποδήλατα

kinoumai-ilektrika-2-ta-mystika-gia-fthinotera-ich-dikykla-kai-podilata-619834

Εντός των επόμενων ημερών θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», μέσω του οποίου πολίτες και επιχειρήσεις θα λάβουν επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών ποδηλάτων, δίκυκλων και Ι.Χ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στον «Ελεύθερο Τύπο» από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ για το 2023, ενώ για το 2024 αναμένεται να προστεθούν περί τα 20 εκατ. ευρώ, ώστε να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι, κάνοντας στροφή στις πράσινες μετακινήσεις.

«Ο δεύτερος κύκλος του “Κινούμαι Ηλεκτρικά” έρχεται με την προσδοκία να συμβάλει ακόμα περισσότερο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με αυξημένα κίνητρα για φυσικά πρόσωπα, εταιρίες, αλλά και νέους έως 29 ετών, με διεύρυνση των δικαιούχων για την εγκατάσταση έξυπνων φορτιστών, αλλά και αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων, φιλοδοξούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα στις αστικές περιοχές και να υποστηρίξουμε ενεργά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα», τόνισε στον «Ε.Τ.» η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Oπως εξήγησε, μέσω του πρώτου κύκλου του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» βγήκαν στους δρόμους περίπου 13.000 ηλεκτρικά ποδήλατα και 4.500 δίκυκλα, επιδόσεις που πριν δύο χρόνια φάνταζαν ουτοπικές. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Κινούμαι ηλεκτρικά: Οσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα, το πρόγραμμα προβλέπει:

- Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με μέγιστο ποσό τις 8.000€.

- Επιδότηση 30% και έως 8.000€ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς.

- Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000€ και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 500€.

- Επιπλέον επιδότηση 1.000€ για αγορά αυτοκινήτου σε ΑμεΑ.

- Επιπλέον επιδότηση 1.000€ για οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα (1.000€ για 3 εξαρτώμενα τέκνα και επιπλέον 1.000€ ανά επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο έως και 4.000€).

- Επιπλέον 1.000€ για την αγορά αυτοκινήτου και μικροαυτοκινήτου σε νέους έως 29 ετών.

- Δυνατότητα εκχώρησης δικαιώματος είσπραξης επιδότησης στην εταιρία πώλησης.

- Επιδότηση έως 40% και με μέγιστο ποσό τις 3.000 για την αγορά δίκυκλων και τρίκυκλων κατηγορίας L5e έως L7e (επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα και τα μικροαυτοκίνητα).

- Επιδότηση ηλεκτρικών δίκυκλων κατηγορίας L1e έως L4e έως 30% και με μέγιστο ποσό επιδότησης 1.300€.

- Επιδότηση 40% για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μέγιστο ποσό επιδότησης 800€.

 Για τις εταιρείες, το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» προβλέπει:

- Επιδότηση 30% για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μέγιστο ποσό τις 8.000€ από 1 έως 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000€ από 21 οχήματα και πάνω.

- Επιβράβευση απόσυρσης με 1.000€ ανά όχημα και επιδότηση αγοράς έξυπνου φορτιστή 400€ ανά σημείο επαναφόρτισης.

- Επιδότηση σε εταιρίες ταχυμεταφορών, διανομών και τουριστικές εταιρίες για την αγορά έως και 10 ηλεκτρικών ποδηλάτων.

- Επιδότηση 30% και έως 8.000€ για μακροχρόνιες μισθώσεις, χωρίς υποχρέωση εξαγοράς για 1 έως 20 οχήματα, με 20% επιδότηση, και έως 6.000€ για 21 οχήματα και πάνω αντίστοιχα.

- Επιπλέον 4.000€ ανά αυτοκίνητο για εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νησιά.

- Επιδότηση 30% και με μέγιστο ποσό τις 8.000€ ανά αυτοκίνητο για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επίδειξης (test drive) από 1 μέχρι 20 οχήματα και 20% επιδότηση με μέγιστο ποσό τις 6.000€ για 21 οχήματα και άνω αντίστοιχα.

 Ο A’ κύκλος

Ο πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή, καθώς κατατέθηκαν συνολικά 18.880 αιτήσεις, ενώ απορροφήθηκαν 18,52 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ακολουθεί και άλλη δράση σύμφωνα με τη γενική γραμματέα. «Επεται σύντομα η δράση “Πράσινα Ταξί”, μέσω της οποίας στοχεύουμε στην αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων οχημάτων ταξί παρέχοντας γενναία οικονομικά κίνητρα, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις που ήδη ισχύουν και εφαρμόζονται. Η μετάβαση στην κινητικότητα μηδενικών ρύπων απαιτεί την ικανότητα να ενισχυθεί η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης, η οποία είναι απαραίτητη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων. Ετσι, το πρόγραμμα “Φορτίζω Παντού” θα δώσει κίνητρα στην ιδιωτική πρωτοβουλία για την εγκατάσταση δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης, προκειμένου η χώρα μας να αποκτήσει ένα πυκνό και αξιόπιστο δίκτυο που θα επιτρέπει στον χρήστη του ηλεκτρικού οχήματος να κινείται με ασφάλεια», κατέληξε η κ. Σδούκου.

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

- Φυσικά πρόσωπα

- Επιχειρήσεις

- Οικογένειες με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα

- ΑμεΑ ή νέοι έως 29 ετών με επιπλέον επιδότηση

- 50 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το 2023

- 13.000 ηλεκτρικά ποδήλατα και 4.500 δίκυκλα βγήκαν στους δρόμους με τον πρώτο κύκλο του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

 Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν είναι απλή. Μπαίνουν στην σελίδα https://kinoumeilektrika2.gov.gr/, επιλέγουν τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος και αφού κάνουν έγγραφη στην υπηρεσία, συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, επιλέγουν την κατηγορία οχήματος, το μοντέλο και την αξία.

Στην περίπτωση που επιθυμούν και έξυπνο φορτιστή, το κλικάρουν, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και για το αν επιθυμούν απόσυρση.

Η τελευταία επιλογή αφορά το αν έχουν οικογένεια με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, αν είναι Ατομο με Αναπηρίες ή νέος έως 29 ετών.

 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο