ECO CARS

Opibus: Για οικολογικά Safari

opibus-gia-oikologika-safari-634085

Γεννημένη στο Ναϊρόμπι από ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενός σουηδικού πανεπιστημίου, η Opibus μετατρέπει τα Land Cruiser και Defender σε οχήματα μηδενικών ρύπων. Ιδανικά για τη μετακίνηση στα φυσικά πάρκα της Κένυας

Τουλάχιστον ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν να είναι ηλεκτρικό. Αυτός είναι ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η κυβέρνηση της Κένυα για το 2025. Πέρυσι, στην αφρικανική χώρα, ο πληθυσμός της οποίας ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια, πουλήθηκαν 11.000 καινούρια αυτοκίνητα. Δύο χιλιάδες λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2019). Η αγορά των μεταχειρισμένων είναι πιο ακμάζουσα και, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπωλείται από τα ιαπωνικά μοντέλα. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η νεοσύστατη Opibus, η οποία ιδρύθηκε στο Ναϊρόμπι το 2017, μέσα από το ερευνητικό πρόγραμμα μιας σουηδικής πολυτεχνικής σχολής.

https://www.youtube.com/watch?v=agY4KUzfY4A

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Η εταιρεία με τους 50 περίπου υπαλλήλους επιθυμεί να εκδημοκρατίσει την ηλεκτρική κινητικότητα. Κάτι που επιτυγχάνει μετατρέποντας τα παλαιάς τεχνολογίας diesel εκτός δρόμου οχήματα σε ηλεκτρικά. Ειδικεύεται στα Toyota Land Cruiser της δεκαετίας του ’80 και τα Land Rover Defender 90/110, με τιμή εκκίνησης από τα 39.900 δολάρια. Η δεύτερη περίοδος νιότης των «αθάνατων» 4×4 περιλαμβάνει την αντικατάσταση του κινητήρα από έναν ηλεκτρικό, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος infotainment με οθόνη επτά ιντσών και τη δυνατότητα σύνδεσης διαφόρων συσκευών, καλώδιο φόρτισης 3,3 kW, φορτιστή 6,6 kW AC και εγγύηση 12 μηνών.

Με τη στάνταρ μπαταρία των 38 kWh, η αυτονομία είναι περίπου 90 χιλιόμετρα και το βάρος αυξάνεται κατά 100 κιλά, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία. Με την προαιρετική των 58 kWh, η αυτονομία αυξάνεται στα 140 χιλιόμετρα, το βάρος κατά 300 κιλά και η τιμή κατά 7.000 δολάρια. Οι όποιες παρεμβάσεις βασίζονται σε μια αρθρωτή αρχιτεκτονική, δίχως να μειώνουν τους εσωτερικούς χώρους. Η ιστοσελίδα της Opibus είναι σωστά σχεδιασμένη. Μέσω αυτής, ο δυνητικός πελάτης μπορεί να επιλέξει τον τύπο χρήσης του οχήματος. Για προσωπική χρήση ή για επαγγελματική, με επιλογές που ικανοποιούν από απλά επαγγέλματα, όπως το εμπόριο, έως τα πλέον σύνθετα, όπως οι εξορύξεις. Εν συνεχεία, ο πελάτης ενημερώνεται για την εξοικονόμηση του κόστους διαχείρισης που επιφέρει η επιλογή του.

Μεταξύ των πιο ικανοποιημένων πελατών είναι οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι μηδενίζουν τις εκπομπές ρύπων και αυξάνουν κατακόρυφα τα κέρδη τους. Όπως και οι χειριστές των οχημάτων που μεταφέρουν τους τουρίστες στα φυσικά πάρκα. Δίχως το θόρυβο και τις μυρωδιές, τα 4×4 μπορούν να πλησιάσουν τα ζώα χωρίς να τα φοβίσουν. Αλλά και να διατηρήσουν ενεργοποιημένο τον κινητήρα τους κατά τη διάρκεια των στάσεων, άρα και τον κλιματισμό για να κάνει υποφερτή τη θερμοκρασία για τους επιβάτες. Έως τα τέλη του έτους, η Opibus θα ξεκινήσει τη μετατροπή λεωφορείων και μοτοσικλετών σε ηλεκτρικά. Επίσης, προσφέρει ήδη φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή ή βιομηχανική χρήση, μετατροπείς και αρθρωτές μπαταρίες.

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο