EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκαν οι ομάδες του ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας

parousiastikan-oi-omades-tou-dei-diethnis-podilatikos-gyros-elladas-635111

Στο Ηράκλειο, στην προβλήτα του Μικρού Κούλες, πραγματοποιήθηκε απόψε η παρουσίαση των 20 Εθνικών και Επαγγελματικών ομάδων του «ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου» και των 139 διεθνούς φήμης αθλητών, παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, τοπικών φορέων κά.

Σε ένα εντυπωσιακό stage παρουσιάστηκαν ομάδες και αθλητές και αναγγέλθηκε η εκκίνηση για αύριο Τετάρτη, στις 12 μμ, του λαμπερού, όπως χαρακτηρίστηκε, πελοτόν, στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λίντο, μπροστά από το Παγκρήτιο στάδιο, για το 1ο ετάπ προς τα Χανιά. Πρόκειται για τον μεγάλο Ελληνικό Γύρο Ποδηλασίας ο οποίος επιστρέφει έπειτα από δέκα χρόνια αδράνειας με ένα πελοτόν, που όμοιό του, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν έχουν ξαναδεί οι φίλοι του αθλήματος.

Οι εκδηλώσεις και ο αγώνας έχει παγκόσμια τηλεοπτική κάλυψη, αφού έχουν ήδη συναφθεί συμφωνίες με περισσοτέρους από 45 διεθνείς τηλεοπτικούς σταθμούς και όλη η δράση θα μεταδίδεται σε περισσότερες από 150 χώρες. Συγκεκριμένα, εικόνα θα λάβουν η Ευρώπη, η Αμερική, η Ασία, η Αφρική και η Ωκεανία, γεγονός που μετατρέπει αυτόματα τον Γύρο Ελλάδας σε ένα από τα κορυφαία τηλεοπτικά αθλητικά γεγονότα που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας, εφάμιλλο παγκοσμίων πρωταθλημάτων.

Συγκεκριμένα, η Eurovision έχει ετοιμάσει μια σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή που θα διανείμει τη δράση του μεγάλου ποδηλατικού αγώνα και θα αναδείξει τις ομορφιές της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, από όπου θα περάσει το πελοτόν, σε όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και πρακτορεία ειδήσεων του πλανήτη. Στην Ελλάδα, η EΡΤ Sports θα μεταδίδει ζωντανά τα τελευταία 90 λεπτά για κάθε ένα από τα 5 ετάπ και ο Alpha θα προβάλλει ημίωρη ανασκόπησή τους, κάθε βράδυ από τις 27/4 έως και την Πρωτομαγιά. Ο Alpha θα μεταδώσει και σε 54′ την ανασκόπηση του «ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου» μετά το τέλος της διοργάνωσης. Το κατ’ εξοχήν κανάλι της ποδηλασίας, το Eurosport, μέσα από τις δύο συχνότητές του, θα μεταφέρει την εικόνα σε 54 χώρες της Ευρώπης βάζοντας τον Γύρο της Ελλάδας σε 144 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η παραγωγή περιλαμβάνει καθημερινές ημίωρες ανασκοπήσεις των ετάπ και πλήρη ανασκόπηση της διοργάνωσης, με τις καλύτερες στιγμές, δηλώσεις και όμορφα πλάνα, μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωσή του. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, δηλαδή, η επιστροφή του ιστορικού αγώνα θα βρεθεί στο επίκεντρο και θα διαφημίσει τη χώρα μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων, στόχος της διοργάνωσης είναι να φτάσει σε λάμψη, μεγάλες αντίστοιχες διοργανώσεις και να γίνει ένας ετήσιος θεσμός που θα δώσει ώθηση στο άθλημα της ποδηλασίας αλλά και θα βοηθήσει σημαντικά τις περιοχές να αναπτυχθούν και να επεκτείνουν την τουριστική τους περίοδο. Οι αθλητές που συμμετέχουν εκπροσωπούν 5 ηπείρους και 26 χώρες, με την Ευρώπη να κατέχει τη μερίδα του λέοντος με 108 συμμετοχές. Ανάμεσά τους, και οι 16 αθλητές που έχουν εμπειρία από τους τρεις μεγάλους Γύρους (Grand Tours), Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, τα «γκραν σλαμ» της ποδηλασίας. Επίσης, στη λίστα εκκίνησης υπάρχουν ομάδες πολυεθνικές, με κάθε ποδηλάτη να προέρχεται από διαφορετική χώρα, όπως οι Novo Nordisk και Xspeed United, αλλά και ομάδες εθνικές, όπου όλα τα μέλη τους έχουν κοινή καταγωγή όπως η Ελλάδα, η Κύπρος αλλά και οι Tarteletto – Isorex, Dukla Banská Bystrica και Bhs PL Beton Bornholm.

Οι ομάδες του Γύρου που παρουσιάστηκαν και θα συμμετέχουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα των 5 ημερών που ξεκινάει στις 27 Απριλίου στο Ηράκλειο και ολοκληρώνεται στα Γιάννενα την 1η Μαΐου, είναι:

Trek – Segafredo – UCI World Team

Bingoal Pauwels Sauces WB – UCI Pro Team

Drone Hopper – Androni Giocattoli – UCI Pro Team

Human Powered Health – UCI Pro Team

Caja Rural – Seguros RGA – UCI Pro Team

Team Novo Nordisk – UCI Pro Team

Allinq Continental Cycling Team – UCI Continental Team

Astana Qazaqstan Development Team – UCI Continental Team

BHS – PL Beton Bornholm – UCI Continental Team

Cross Team Legendre – UCI Cyclocross Team

Dukla Banska Bystrica – UCI Continental Team

Bolton Equities Black Spoke Pro Cycling – UCI Continental Team

Giotti Victoria – Savini Due – UCI Continental Team

Mg.K Vis-Color for Peace-VPM – UCI Continental Team

Team Coop – UCI Continental Team

Terengganu Polygon Cycling Team – UCI Continental Team

XSpeed United Continental- UCI Continental Team

Tarteletto – Isorex – UCI Continental Team

Εθνική ομάδα Κύπρου

Εθνική ομάδα Ελλάδας

Πρόκειται για ομάδες και αθλητές που ξεκινούν με τα 190 χιλιόμετρα του πρώτου ετάπ και που θα ταξιδέψουν από το Ηράκλειο, στο νότο της Κρήτης και από εκεί και πάλι στο Βορρά στο Ρέθυμνο, με τελικό προορισμό τα Χανιά. Το πελοτόν θα περάσει συνολικά από πέντε περιφέρειες, 11 νομούς, 28 πόλεις και θα καλύψει περισσότερα από 858 χιλιόμετρα μέσω των οποίων θα προβληθούν διεθνώς οι ομορφιές της Κρήτης, της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου.

«Η αναβίωση μιας σπουδαίας αθλητικής διοργάνωσης αποτελεί ένα γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, τονίζοντας επίσης πως: «”Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας” με τη συμμετοχή σπουδαίων ομάδων και κορυφαίων αθλητών αντανακλά τη διεθνή φήμη του αγώνα και ταυτόχρονα αναδεικνύει την ταυτότητα της Ελλάδας, ως μιας χώρας που φιλοξενεί διεθνή αθλητικά γεγονότα με επιτυχία. Παράλληλα, η εκκίνηση του 1ου ΕΤΑΠ της Κρήτης θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες ποδηλάτες να γνωρίσουν την αυθεντική Κρήτη. Να απολαύσουν τις ομορφιές της άνοιξης σε μια μοναδική διαδρομή που χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή του τοπίου, από την κυριαρχία των εικόνων που δημιουργούν τα βουνά της Κρήτης και τα καταγάλανα νερά της θάλασσας. Σε όλους τους συμμετέχοντες ευχόμαστε να απολαύσουν τη μοναδική εμπειρία και να ολοκληρώσουν τη διαδρομή με επιτυχία. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συμμετέχουν στη διοργάνωση».

Εκ μέρους της ΔΕΗ η εκπρόσωπος Εταιρικών Σχέσεων Χριστίνα Κοραή, ονομαστικού και Μεγάλου χορηγού του Διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ελλάδος έκανε λόγο για «ένα αθλητικό και όχι μόνο γεγονός που θα προσδώσει πολυεπίπεδα, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ευχόμαστε οι αθλητές να χαρούν τη φιλοξενία και να απολαύσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Οι θεατές από την Κρήτη μέχρι την Ήπειρο θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ομάδες με κορυφαίους αθλητές ανάμεσά τους και την εθνική μας ομάδα ποδηλασίας και να συμμετέχουν στη μεγάλη αυτή γιορτή χειροκροτώντας την προσπάθεια, τις επιδόσεις, αλλά και να λάβουν μέρος στις παράλληλες δράσεις που περιμένουν όλους σε κάθε πόλη με πολλές εκπλήξεις. Από την πλευρά της ΔΕΗ θα είμαστε εκεί όπως κάνουμε πάντα για περισσότερα από 70 χρόνια τώρα, στηρίζοντας κάθε ενέργεια που δημιουργεί αξία για την κοινωνία και συμβάλλει σε ένα καλύτερο πιο βιώσιμο μέλλον. Καλή επιτυχία σε μία μοναδική εμπειρία για όλους που ξεκινάει σε λίγες ώρες».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός είπε: «Η αναβίωση του Διεθνούς ποδηλατικού γύρου της Ελλάδας έπειτα από δέκα χρόνια φέρνει τη χώρα μας ξανά στο επίκεντρο της παγκόσμιας αγωνιστικής ποδηλασίας. Το γεγονός ότι η εκκίνηση μιας ακόμα σπουδαίας αθλητικής διοργάνωσης πραγματοποιείται στο Ηράκλειο είναι ιδιαιτέρως τιμητικό και επιβεβαιώνει ότι η πόλη μας εξελίσσεται σε ένα αθλητικό κέντρο Διεθνούς επιπέδου. Επιπλέον η διεξαγωγή του πρώτου ΕΤΑΠ στην Κρήτη, μας δίνει την ευκαιρία να δείξουμε τις ομορφιές του τόπου μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι βέβαιος ότι οι αποστολές που συμμετέχουν στον αγώνα θα διαπιστώσουν ότι οι ομορφιές αυτές είναι απαράμιλλες. Το ποδήλατο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος άθλησης και ταυτόχρονα ένα περιβαλλοντικά φιλικό μέσο μετακίνησης το οποίο οφείλουμε όλοι να αγκαλιάσουμε διότι έχει πολλαπλά οφέλη. Ο διεθνής ποδηλατικός γύρος υπήρξε μία καλή αφορμή για να τα θυμηθούμε και να τα αναδείξουμε».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιώργο Λεβεντάκη, ο Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος έχει αποτύπωμα με πολλαπλά οφέλη: «Το αποτύπωμα της συγκεκριμένης διοργάνωσης του “ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας” θα φανεί συν τω χρόνω. Πρόκειται για σπουδαίο αγώνα ο οποίος δεν μπορεί να περιγραφεί. Οι γνωρίζοντες τη δυναμική του αθλήματος το ξέρουν αυτό πολύ καλά. Η ποδηλατική οικογένεια δράττεται της ευκαιρίας να αναπτύξει την αγωνιστική ποδηλασία, να περάσει τα μηνύματα της στις σημερινές προκλήσεις της βιώσιμης κινητικότητας, της συμβολής της στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στην ανάπτυξη της καλής πρακτικής της μετακίνησης στον αστικό ιστό, στη συμβολή υγιών πολιτών».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα και όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας. Ως καλεσμένος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη απηύθυνε χαιρετισμό δεδομένου ότι είναι γνωστός για την αγάπη του στην ποδηλασία, έχει ποδηλατήσει με τον υφυπουργό Αθλητισμού σε χαλαρές διαδρομές στην Αττική και έχει στηρίξει το μεγάλο εγχείρημα της αναβίωσης της διοργάνωσης του Γύρου με θερμά λόγια. Όπως ανέφερε, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από την Ελλάδα, είναι χαρούμενος που καλωσορίζει την αμερικάνικη αποστολή με τους αθλητές της. Εξήρε τις ομορφιές της χώρας μας, οι οποίες θα παρουσιαστούν με την ευκαιρία της συγκεκριμένης αθλητικής διεθνούς διοργάνωσης. Έχει ο ίδιος πολλές ποδηλατικές αναμνήσεις έχοντας συμμετάσχει σε ποδηλατικές διοργανώσεις όπως τη Σπαρτακιάδα, λέγοντας ότι είναι πολύ καλός στις ανηφόρες, έχοντας φτάσει με το ποδήλατο του στα Καλάβρυτα και στην Σπάρτη. Ευχαρίστησε για την άψογη διοργάνωση, καλωσόρισε όλους τους αθλητές και είπε ότι λατρεύει την Ελλάδα.

Ο «ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος» με την υπογραφή και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, επιδιώκει μεταξύ άλλων να εκπαιδεύσει τους νέους ποδηλάτες στην άσφαλτο, εμπεδώνοντας μία σύγχρονη οδηγική συμπεριφορά και να καταστήσει την Ελλάδα χώρα και αθλητικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, έγινε παρουσίαση του «Ποδηλατώ με ασφάλεια στο Ηράκλειο» που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα που αφορούν την οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δωρεάν μαθήματα Α΄ βοηθειών by safe in sports ενώ οι λιλιπούτειοι ποδηλάτες εξασκήθηκαν στην «ΠΙΣΤΑ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑΣ HERO 2030». Μια δράση αφιερωμένη στους 17 στόχους Βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Μία ξεχωριστή δράση ήταν αυτή των αθλητών ΑΜΕΑ η οποία αναδεικνύει την υπομονή αλλά και την επιμονή αθλητών ΑΜΕΑ οι οποίοι καταφέρνουν να φτάσουν στην «κορυφή» οδηγώντας την ζωή τους εκεί που ονειρεύτηκαν, όπως επισήμαναν οι διοργανωτές. Από σήμερα και για δύο μέρες, υπάρχει στο Ηράκλειο μία πολύ σημαντική ποδηλατική συνάντηση με νεαρούς ποδηλάτες απ’ όλον τον κόσμο και συγκεκριμένα οι Διεθνείς Μέρες Νεολαίας, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του κοινού.

Περισσότεροι από 1.000.000 πολίτες σε 14 πόλεις εκκινήσεων, τερματισμών και διέλευσης του ΔΕΗ International tour of Hellas, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, σύμφωνα με τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, την ένταση του αγώνα και συνολικά περισσότερες από 160 συνολικά παράλληλες εκδηλώσεις. Στόχος του κ. Αυγενάκη με την αναβίωση του Γύρου, και τη σύσταση της οργανωτικής επιτροπής ήταν παράλληλα με την αγωνιστική διοργάνωση να βάλει το ποδήλατο στην καθημερινότητα των Ελλήνων. Ο ίδιος υποστηρίζει πως: «Η άθληση, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη κινητικότητα που υποστηρίζει το ποδήλατο αποτελούν ζωτικά κίνητρα για να το βάλουμε στη ζωή μας εν μέσω μίας εποχής κλιματικής ενεργειακής κρίσης».

Χθες, Δευτέρα του Πάσχα, πραγματοποιήθηκε στον ‘Αγιο Νικόλαο και την Νεάπολη Λασιθίου, η επίσημη έναρξη των παράλληλων δράσεων, με πλήθος συμμετοχών και εκατοντάδες κόσμου να κατακλύζει την Λίμνη μίας εκ των μοναδικότερων σε ομορφιά πόλεων της Ελλάδας. Η σκυτάλη μετά την Ποδηλατική νύχτα στον ‘Αγιο Νικόλαο, πέρασε στο Ηράκλειο ενώ από σήμερα πραγματοποιούνται ολοήμερες εκδηλώσεις για όλους, μία ξεχωριστή γιορτή με αρκετά δρώμενα, αγώνες και διασκεδαστικές εκπλήξεις, έχει ήδη ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις που περνάνε οι ποδηλάτες. Η Cycling Greece, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, να έχουν προγραμματίσει πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, περισσότερες από 160 σε όλους τους δήμους απ’ όπου θα διέλθει ο Γύρος, αφιερωμένες και στην μνήμη της αδικοχαμένης πρωταθλήτριας Δήμητρας Ιορδανίδου, η οποία έχασε την ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα ενώ ποδηλατούσε.

Αναλυτικά οι διαδρομές

1ο ετάπ: Ηράκλειο – Χανιά, 179 χλμ (27/4)

Ο χάρτης του 1ου ετάπ, από το Ηράκλειο στα Χανιά (27/4/2022). ΕΠΙΣΗΜΟ ROADBOOK ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Ο ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27 Απριλίου από το Ηράκλειο της Κρήτης. Η εκκίνηση (10:45) θα δοθεί μπροστά από το Παγκρήτιο Στάδιο (Λίντο), στη δυτική πλευρά της πόλης και οι αθλητές θα καλύψουν συνολικά 179 χιλιόμετρα (πρόκειται για το μεγαλύτερο σε απόσταση ετάπ της διοργάνωσης), με 3.478 μ. υψομετρικής διαφοράς. Η διαδρομή κινείται αρχικά νότια, προς την πεδιάδα της Μεσσαράς και κατόπιν στις παρυφές του Ψηλορείτη, στη συνέχεια βόρεια με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και μετά δυτικά, από το βόρειο μέρος του νησιού, προς τα Χανιά, όπου βρίσκεται ο τερματισμός (έξω από τα Νεώρια, στο Παλιό Λιμάνι της πόλης). Πρόκειται για ένα απαιτητικό ετάπ, με συνεχόμενα πάνω-κάτω και πολλές παγίδες για το πελοτόν. Οι δυο βαθμολογούμενες ανηφόρες (αμφότερες 2ης κατηγορίας) βρίσκονται στην αρχή της διαδρομής, όμως ακολουθούν αρκετές ακόμα αναβάσεις μέχρι και λίγο πριν τον τερματισμό στα Χανιά.

2ο ετάπ: Αθήνα – Ιτέα, 165 χλμ (28/4)

Ο χάρτης του 2ου ετάπ, από την Αθήνα στην Ιτέα (28/4/2022). ΕΠΙΣΗΜΟ ROADBOOK ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το δεύτερο ετάπ θα ξεκινήσει την Πέμπτη 28 Απριλίου από την Αθήνα και θα τερματίσει στην Ιτέα, μετά από 165 χιλιόμετρα (1.819 μ. υψομετρικής διαφοράς). Η εκκίνηση (12:00) θα δοθεί στον Τοίχο των Εθνών, στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, όπου θα φιλοξενηθεί και το ΔΕΗ Bike Festival, η σημαντικότερη παράλληλη εκδήλωση του φετινού Γύρου, με μια σειρά από δραστηριότητες που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Το πελοτόν θα κινηθεί δυτικά με κατεύθυνση τη Φυλή, την πρώτη ανηφορική δυσκολία της ημέρας (2ης κατ.). Μετά από αρκετά κατηφορικά χιλιόμετρα, οι αθλητές θα φτάσουν – σε επίπεδο τερέν πλέον – στη Θήβα και στη συνέχεια στη Λειβαδιά και το Δίστομο. Από εκεί, ο δρόμος θα αρχίσει να ανηφορίζει και πάλι, με το 2ης κατηγορίας σπριντ ανάβασης στη Δεσφίνα. Θα ακολουθήσει μια εντυπωσιακή κατηφόρα και ο τερματισμός στο λιμάνι της Ιτέας.

3ο ετάπ: Δελφοί – Καρδίτσα, 171,6 χλμ (29/4)

Το τρίτο ετάπ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 29 Απριλίου από τον “ομφαλό της γης”, τους Δελφούς και θα τερματίσει στην Καρδίτσα, μετά από 171,6 χιλιόμετρα (2.232 μ. υψομετρικής διαφοράς). Η εκκίνηση (11:30) θα δοθεί έξω από το μουσείο των Δελφών, το πελοτόν θα κατευθυνθεί αρχικά προς τα βόρεια, θα περάσει την Άμφισσα και θα συναντήσει την πρώτη ανηφόρα της ημέρας, τους 2ης κατηγορίας Βωξίτες στον Παρνασσό. Θα ακολουθήσει η Γραβιά, ανηφορικό τερέν και κατηφόρα μέχρι τη Λαμία, όπου η κατεύθυνση θα αλλάξει και θα γίνει βορειοδυτική, πρώτα προς το Λιανοκλάδι και κατόπιν στο 2ης κατηγορίας Τρίλοφο. Ήδη μέσα στη Θεσσαλία, οι αθλητές θα αρχίσουν να κατεβαίνουν με τελικό προορισμό την Καρδίτσα και τη μεγάλη ευθεία τερματισμού έξω από το Δημοτικό Στάδιο της πόλης.

4ο ετάπ: Καρδίτσα – Λάρισα, 176,5 χλμ (30/4)

Το τέταρτο ετάπ θα ξεκινήσει το Σάββατο 30 Απριλίου από την Καρδίτσα και θα τερματίσει στη Λάρισα, μετά από 176,5 χιλιόμετρα (1.437 μ. υψομετρικής διαφοράς). Αμέσως μετά την εκκίνηση (11:30) και με νοτιοδυτική κατεύθυνση, ο δρόμος θα αρχίσει να ανηφορίζει και οι αθλητές θα συναντήσουν το πρώτο σπριντ ανάβασης 1ης κατηγορίας της φετινής διοργάνωσης (21 χλμ στο 3.5%), στο μαγευτικό τοπίο της Λίμνης Πλαστήρα. Στη συνέχεια, το πελοτόν θα κάνει αναστροφή και θα ακολουθήσει πορεία προς τα βορειοανατολικά, σε εντελώς επίπεδο τερέν που θα διακοπεί μόνο από τον 3ης κατηγορίας Προφήτη Ηλία. Από εκεί και μετά, οι αθλητές θα στρίψουν δεξιά και θα κατευθυνθούν – και πάλι σε επίπεδο τερέν – στη Λάρισα, θα περάσουν για πρώτη φορά από τη γραμμή του τερματισμού, θα κάνουν έναν κύκλο και το ετάπ θα ολοκληρωθεί μπροστά από το άγαλμα του Ιπποκράτη, στο Πάρκο Αλκαζάρ.

5ο ετάπ: Καλαμπάκα – Ιωάννινα, 154,5 χλμ (1/5)

Το πέμπτο και τελευταίο ετάπ του Γύρου, το “βασιλικό” της φετινής διοργάνωσης, θα ξεκινήσει την Κυριακή 1η Μαΐου από την Καλαμπάκα και θα τερματίσει στα Ιωάννινα, μετά από 154,5 χιλιόμετρα (2.788 μ. υψομετρικής διαφοράς). Είναι το μικρότερο σε απόσταση, αλλά και το πιο δύσκολο από όλα, ένα ετάπ στο οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο να κριθεί ο νικητής, αλλά και να έχουμε ανατροπές στη γενική. Η εκκίνηση (10:00) θα είναι άκρως εντυπωσιακή, αφού το πελοτόν θα κάνει έναν κύκλο γύρω από τα Μετέωρα, θα περάσει και πάλι από την Καλαμπάκα και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί δυτικά, προς την οροσειρά της Πίνδου, για να συναντήσει το πέρασμα της Κατάρας, την πιο δύσκολη ανάβαση της διοργάνωσης (1ης κατηγορίας, 18,4 χλμ στο 5.3%) στο μεγαλύτερο υψόμετρο του φετινού Γύρου (1.693 μ.). Από εκεί, οι αθλητές θα κατηφορίσουν προς το Μέτσοβο έχοντας μπροστά τους τα Τζουμέρκα και θα φτάσουν στα Γιάννενα, για να τερματίσουν στην Ακτή Μιαούλη με φόντο το κάστρο και το νησί της λίμνης Παμβώτιδας. Θα ακολουθήσουν οι απονομές στους νικητές και θα ολοκληρωθεί ο ποδηλατικός γύρος Ελλάδας.

 

car-prices
google-news
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο