TOP NEWS

Cruising in America

cruising-in-america-621754

Φώτης Ραΐσης

Εκεί λοιπόν στη «Salt Lake» κάπου ανάμεσα στο Palm Springs και το San Diego το τοπίο είναι ξερό, σχεδόν ερημικό.

Δρόμοι φαρδιοί με κίτρινες διαχωριστικές γραμμές που ακολουθούν το ανάγλυφο του εδάφους φιλοξενούν κάθε καρυδιάς τετράτροχο. Εκεί ακόμα κι ένα Hummer φαίνεται μικρό μπροστά στα τεράστια διπλοκάμπινα pick up με ανοιχτή καρότσα τριών τετραγωνικών μέτρων. Όμως για στάσου, στο Αμέρικα του σήμερα βλέπεις και πιο μικρά αυτοκίνητα, πιο ευρωπαϊκά. Βλέπεις και πολλά αυτοκινούμενα «σπίτια» που δεν έχουν καμία σχέση με τα δικά μας τα καχεκτικά. Εκείνα είναι σαν μικρά πούλμαν.

Κάπως έτσι αντιλαμβάνονται τις διακοπές αρκετοί αμερικάνοι αν δεν βρεθούν στο Μέχικο. Με τροχοβίλες που ταξιδεύουν από πολιτεία σε πολιτεία. Δηλαδή από μια χώρα σε άλλη τρόπον τινά – λόγω μεγάλων αποστάσεων και διαφορετικών εικόνων.

Άλλοι πάλι κυκλοφορούν με κάτι πληθωρικές και άκρως εκκεντρικές Oldsmobile, Cadillac και Plymouth των seventies έτσι για την σπάνε στα πιο νεανικά Infiniti, Acura ή Saturn. Ανάθεμα κι αν κατάλαβα τις μάρκες που αντιπροσωπεύονται… στο Αμέρικα. Τα Infiniti λέει είναι της Nissan. Τα Acura, της Honda ενώ τα Saturn ήταν της G.M – τώρα πλέον δεν είναι.

Μα και οι «τράκτορες» τους είναι διαφορετικοί. Είναι μεγαλειώδεις και έχουν μακρύ πρόβολο. Πως το λένε, μεγάλο καπό. Όχι σαν τα δικά μας που μάσκα και παρμπρίζ είναι ένα και το αυτό. Άλλη κουλτούρα σας λέω και οι αυτοκινητόδρομοι έχουν τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση. Μπορεί να μην είναι τόσο τέλεια ασφαλτοστρωμένοι όπως κάποιοι ευρωπαϊκοί αλλά είναι μεγάλοι και άνετοι. Αρχοντικοί!

Ανατολή στο Palm Springs και τα φώτα νέον ακόμα αναμμένα. Ένας κεντρικός δρόμος με εκατέρωθεν μαγαζιά και σπίτια. Σαν κωμόπολη σε ταινία γουέστερν θύμιζε. The American way of living σε όλο του το μεγαλείο. Από νυχτερινή ζωή όχι πολλά πολλά. Ποιος ξενυχτάει άλλωστε στην Αμερική εκτός από τους τουρίστες. Και στην Καλιφόρνια υπάρχουν πολλοί από δαύτους λόγω κλίματος, παραλίων και Ειρηνικού. Στα ανατολικά που δεν έχω πατήσει ακόμα το πόδι μου, φαντάζομαι πως τα πράγματα είναι πιο συγκρατημένα. Όχι αμέσως αλλά σταδιακά, αναγνώρισα και κάποιες κοινές συνήθειες οδικής συμπεριφοράς.

Σε προσπερνούν από δεξιά. Σχόλιο: Επιτρέπεται λέει εκεί.

Πολλές φορές κορνάρουν. Σχόλιο: Κι όμως είναι αλήθεια.

Κάποιοι περνούσαν ακόμα και με κόκκινο φανάρι! Σχόλιο: Μπας και κάνω λάθος.

Το καλύτερο όλων πάντως ήταν η business card του σερίφη στο Palm Springs που είχε φωτογραφία με το λαγωνικό K-9 «Bisco». Ήταν όλα τα λεφτά!

Άντε και καλές διακοπές να έχουμε…

car-prices
google-news
Tags
ad-banner

Περισσότερα Βίντεο