EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σουηδία: Μυστήριο γύρω από κλοπές καμερών ταχύτητας

souidia-mystirio-gyro-apo-klopes-kameron-tachytitas-646191

Κύμα κλοπών έπληξε τους δρόμους στη Σουηδία – γεγονός που οδήγησε ορισμένους να πιστέψουν ότι οι κλοπές χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία.

Η Σουηδία ξεκίνησε την εγκατάσταση καμερών ταχύτητας το 2006 κατά μήκος των αγροτικών δρόμων και από τότε έχουν μείνει, σε μεγάλο βαθμό, ανέγγιχτες. Σίγουρα, θα έχει τύχει σε κάποιον οδηγό να χτυπήσει μια κάμερα ή κάποιος βάνδαλος να βάψει με σπρέι τον φακό της, αλλά οι Σουηδικές αρχές δεν είχαν παρατηρήσει κλοπές καμερών μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τους New York Times, περίπου 70 κάμερες ταχύτητας καταστράφηκαν μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες τον Αύγουστο. Οι κλοπές αυξήθηκαν ξανά τον Οκτώβριο και σύμφωνα με το SVT.se, σχεδόν 150 κάμερες ταχύτητας έχουν υποστεί ζημιές μέσα στους τελευταίους δύο μήνες. Αυτό αποτελεί ένα άμεσο πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς κάθε κάμερα κοστίζει περίπου 23.000 ευρώ.

Ωστόσο, η εν λόγω σειρά εγκλημάτων μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις. Σε αντίθεση με απλούς βανδαλισμούς, οι πρόσφατες κλοπές είχαν σαν στόχο αποκλειστικά τις κάμερες, αφήνοντας πίσω άλλο εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

Το γεγονός αυτό έχει βάλει τους ειδικούς σε σκέψεις, προσπαθώντας να αναλογιστούν ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτές τις κλοπές. Κάποιοι στρέφουν το δάχτυλο στη Ρωσία, της οποίας η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε τεχνολογικές κυρώσεις.

«Οι κλέφτες έρχονται από κάπου, αλλά οι αγοραστές έρχονται από κάπου αλλού», δήλωσε στους New York Times ο Lars Wilderang, συγγραφέας και στρατιωτικός blogger. «Δεν κάνεις τέτοιου είδους συστηματικές κλοπές εκτός και αν έχεις κάποιον να παραγγέλνει τα προϊόντα».

Οι ειδικοί εικάζουν ότι η Ρωσία τοποθετεί τις κάμερες σε στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως drones. Το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι κάποια πρόχειρα κατασκευασμένα drones – με κάμερες Canon και πλαστικά μπουκάλια γεμισμένα με εύφλεκτα υλικά – έχουν παρατηρηθεί να συμμετέχουν σε επιθέσεις.

Ωστόσο, οι Σουηδικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει κάποια σύνδεση μεταξύ των κλοπών και του Ρωσικού στρατού. Άλλωστε, οι φακοί που χρησιμοποιούνται σε κάμερες ταχύτητας δεν είναι ρυθμιζόμενοι και μπορούν να εστιάσουν μόνο σε απόσταση 15 μέτρων. Η Σουηδική αστυνομία, εν τω μεταξύ, λέει ότι δεν θέλει να κάνει εικασίες και ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

«Δεν θέλουμε να κάνουμε εικασίες για τα κίνητρα», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο SVT. «Διεξάγουμε προκαταρκτική έρευνα και θα δούμε περί τίνος πρόκειται. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις».

Όλες οι ειδήσεις 

car-prices
google-news

Περισσότερα Βίντεο