VIRAL

Αγόρασε η σύζυγος του Zelensky, Olena, Bugatti Tourbillon έναντι 4,5 εκατομμυρίων;

agorase-i-syzygos-tou-zelensky-olena-bugatti-tourbillon-enanti-45-ekatommyrion-720969

Ένα παράλληλο πολεμικό μέτωπο προπαγάνδας στα social media, με θύματα τους διαδικτυακά, «το είδα στο internet», ανυποψίαστους

Βασικός κανόνας ανθρώπινης συμπεριφοράς, είναι ότι τείνουμε να πιστέψουμε πολύ εύκολα οτιδήποτε ταιριάζει στις πεποιθήσεις μας, όποιες και αν είναι αυτές. Απλό παράδειγμα: για τον οπαδό, το καραμπινάτο και επιβεβαιωμένο από το VAR off-side, θα είναι πάντα «ο πουλημένος  διαιτητής που τα έπιασε από τους άλλους, γιατί θέλουν να βλάψουν την ομάδα μας και να μας κόψουν το πρωτάθλημα». Το γράψανε οι προσκείμενες στον σύλλογο εφημερίδες, το υποστήριξαν στις «αντικειμενικές» εκπομπές, το συζητήσανε στους συνδέσμους.  Έκλεισε, έτσι είναι, ακόμα και αν όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν το αντίθετο.

Θέλουμε να διαμορφώνουμε  την πραγματικότητα κατά πως μας βολεύει, δεν είναι ωραία να είμαστε με την πλευρά αυτών που χάνουν ή αυτών που εξαπατήθηκαν, αν και το οξύμωρο είναι ότι με τον ψυχολογικό αυτό μηχανισμό, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να εξαπατηθεί. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου όλο αυτό είναι αθώο και απλά γραφικό, όταν όμως φορείς αυτού του δικτύου διασποράς ψευδών ειδήσεων και στρεβλών απόψεων  γίνονται η θρησκεία, η πολιτική και τα κοινωνικά θέματα, το όλο πράγμα γίνεται επικίνδυνο.

Τις τελευταίες ημέρες, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η φήμη ότι η σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας Volodomyr Zelensky, η Olena Zelenska, έκλεισε μια Bugatti Tourbillon, έναντι ενός αστρονομικού ποσού. Μάλιστα το «γεγονός» αυτό υποστηρίζεται από ένα υποθετικό έγγραφο προ-παραγγελίας, όπου αναγράφονται αναλυτικά τα ποσά για την διαμόρφωση του αυτοκινήτου, όπως τα επιθυμούσε η Olena Zelenska, ενώ εμφανίζεται και ένα video, με τον «πωλητή» της Bugatti, o οποίος σε άπταιστα γαλλικά (με ρωσικούς υπότιτλους…) «επικυρώνει» το αληθές της παραγγελίας.

Όλο αυτό το σκηνικό παραπληροφόρησης είναι καλά ενορχηστρωμένο, με το έγγραφο να φαίνεται εκ πρώτης αρκούντως «επίσημο» και αληθινό, να αναγράφει τα στοιχεία της επίσημης αντιπροσωπείας της Bugatti στο Παρίσι, καθώς και πολλά άλλα τα οποία για κάποιον που «θέλει να πιστέψει» είναι «αδιάσειστα στοιχεία». Το έγγραφο και όλο το συνοδευτικό υλικό αυτής της ψευδούς είδησης, κυκλοφόρησε σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα μέσα σε χρόνο dt, με το X (πρώην τwitter) να έχει την τιμητική του.

Ο Elon Musk, έχει –ορθώς- εισάγει την δυνατότητα σχολιασμού των χρηστών της εφαρμογής σε περίπτωση hoax και fake news, οι συγκεκριμένες αναρτήσεις λοιπόν έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες και υπάρχει και η αιτιολόγηση για αυτό. Ως αποδεικτικό χρηματικής συναλλαγής, το συγκεκριμένο έγγραφο της υποθετικής προ-παραγγελίας, έχει αρκετές ελλείψεις βάση της κείμενης γαλλικής νομοθεσίας. Λείπει το ΦΠΑ, δεν αναγράφεται το νόμισμα με το οποίο έγινε η συναλλαγή, δεν αναγράφεται ο αριθμός φορολογικού μητρώου του παραγγελιολήπτη, ούτε οι όροι παράδοσης, ενώ η διεύθυνση της αντιπροσωπείας είναι γραμμένη λάθος.

Πέραν αυτού, οι χρήστες του Χ, ανακάλυψαν επίσης το σημείο «0» από το οποίο ξεκίνησε η διασπορά αυτού του πλαστού εγγράφου και πρόκειται για μια ιστοσελίδα της Νιγηρίας. Δεν μας αρέσουν οι γενικεύσεις και τα στερεότυπα, αλλά γεγονός είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία για τις απάτες μέσω διαδικτύου στην Ευρώπη, παρουσιάζουν IP Νιγηρίας.

Παρ΄ ότι το θέμα φώναζε «fake news» από μακριά, εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που τάσσονται εναντίον της Ουκρανίας, τo «κατάπιαν αμάσητο» και βάλθηκαν να κάνουν «διαδικτυακή σταυροφορία», κατηγορώντας το προεδρικό ζεύγος Zelensky σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων τους εν καιρώ πολέμου, κάνοντας λόγο ότι πλουτίζουν από την οικονομική αρωγή της δύσης και του ΝΑΤΟ και ότι τα τρώνε… σε Bugatti.

Σημασία δεν έχει όμως το ποιοι τάσσονται με ποιους, σημασία έχει το ότι υπάρχει αρκετός κόσμος εκεί έξω που δεν γνωρίζει καν για τα διαδικτυακά… ναρκοπέδια παραπληροφόρησης. Η κατάσταση θα ήταν αστεία, αν το θέμα ήταν απλά ένα off-side, όπως ειπώθηκε στο αρχικό παράδειγμα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι καθόλου αστεία, όχι γιατί το συγκεκριμένο «fake news» δημοσίευμα πρόκειται να κρίνει την έκβαση του πολέμου αλλά για το πόσο εύκολα μπορεί να διαμορφωθούν εσφαλμένες εντυπώσεις για θέματα πολύ σοβαρότερα από μια διαιτητική απόφαση.

Μάλιστα όσο το ΑΙ εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο -ήδη προσφέρει δυνατότητες για «deep fake» δημιουργικά (αντικατάσταση προσώπου και φωνής σε video)- τόσο θα γίνεται και πιο δύσκολη η διάκριση μεταξύ αλήθειας και ψέματος. Το συγκεκριμένο video, για την ιστορία, είναι deep fake!

Περίεργες και επικίνδυνες εποχές.

Σε ότι αφορά στην αντίδραση από την αντιπροσωπεία της Bugatti στο Παρίσι, υπήρξε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της εταιρείας στο instagram, όπου επισημαίνονταν τα εξής:

“Tην Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2024, η αντιπροσωπεία BUGATTI Paris, που λειτουργεί από την AUTOFFICINA PARIGI, του Ομίλου Car Lovers Group, έπεσε θύμα απάτης υπό πολλών ποινικών αδικημάτων.

Ένας υποτιθέμενος επιχειρηματίας που ισχυρίζεται ότι  αποτελεί μέλος του Car Lovers και του Schumacher Group, δημοσίευσε ένα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα, το περιεχόμενο του οποίου, αφορούσε στο ότι η αντιπροσωπεία BUGATTI Paris, φέρεται να πούλησε ένα όχημα στο προεδρικό ζεύγος της Ουκρανίας, τον κύριο και την κυρία Zelensky.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει αυτές τις εσφαλμένες πληροφορίες, ο δημιουργός του βίντεο δημοσίευσε επίσης ένα υποτιθέμενο τιμολόγιο πώλησης ενός οχήματος BUGATTI TOURBILLON, για λογαριασμό της κυρίας Olena Zelenska, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2024.

Το Car Lovers Group αρνείται κατηγορηματικά τόσο την ύπαρξη αυτής της συναλλαγής και ως εκ τούτου, την ύπαρξη και αυτού του τιμολογίου.

Το έγγραφο είναι πλαστό, λόγω απουσίας των νόμιμων στοιχείων που θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό, ενώ επιπρόσθετα, η τιμή του οχήματος είναι  λανθασμένη και η τιμή των πρόσθετων επιλογών εξοπλισμού και των διαμορφώσεων, καθώς και οι περιγραφές τους, είναι ανακριβείς και ασυνεπείς. Τονίζουμε δε, ότι το Car Lovers Group δεν θα είχε ποτέ επιτρέψει την διαρροή ενός τέτοιου εγγράφου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πλαστογραφία.   

Έχουμε ήδη καταφύγει στην δικαιοσύνη, υποβάλλοντας μηνύσεις για πλαστογραφία, αντιποίηση προσώπου, κλοπή ταυτότητας και συκοφαντική δυσφήμιση, μεταξύ άλλων.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BUGATTI Paris (@bugatti_paris)

Όλες οι ειδήσεις

Nέο παγκόσμιο ρεκόρ 0-400-0 km/h από την Koenigsegg (Video)

Οι τιμές του νέου Nissan Qashqai: Με το “καλημέρα” έκπτωση 2.000€

6 Ιουλίου μπαίνει ο κόφτης ταχύτητας: Τι είναι; Πώς θα κόβει το γκάζι;

car-prices
google-news
Tags

Περισσότερα Βίντεο